Prijatelji imam jedan problem, pa bi mi svaki savet dobro dosao. Naime imam jednu nazimicu koja se oprasila pre desetak dana, bilo 12 prasica, ostalo 11, jedan otisao mojom krivicom, ali to je sad nevazno. Znaci od jutros krmaca odbija hranu (sinoc je jela sve po PS-u, koncentrat 16% proteina, a i za vreme suprasnosti skroz ispostovana sto se kvaliteta hrane tice).
Pored toga sto nejede (vodu uzima), ima problema sa zadnjim nogama, koji postoje jos od ranije, ali su se usled boravka u ukljestenju intenzivirali i ja bi rekao da trpi bolove i jako tesko ustaje gotovo nikako danas.
Nazimica je kupljena na farmi, placena i previse, kad sam je birao skoro sam siguran da nisam tu izabrao, kad su je doneli primetio sam lose stavove zadnjih nogu, ali nisam vise imao volje da se prepirem i ostavim je takvu.
Kad sam je vec toliko platio ajde da izuvcem jedno leglo i tako ja nju pripustim, odhranim kako treba oprasi se lepo, prasici su zaista dobri, mozda najbolji do sada i s te strane nema greske, ali problem koji je ponekad imala s nogama danas je izgleda eskaliro.
Veterinar je bio i on je pomalo zbunjen, na prvi pogled ne uzimanje hrane nema mnogo veze s bolom u nogama. Dao je inekciju i dolazi sutra opet.
Meni je svaki savet po pitanju toga sta raditi dobro dosao, dao sam joj jaja i to uzme nekako, ali koncentrat nece.
Takodje, necu nista da slutim, ali ako ne uspem da je spasim sta radi s prasicima koji su stari nepune dve nedelje? Oni vec pomalo "lickaju" predstarter (patent co), ali u slucaju da ostanu bez krmacinog mleka sta raditi, da li bi ima predstarter bio dovoljan da izguraju?
Vremena da ih hranim na cuclu zaista nemam, ali svaki savet je dobrodosao. (Kazem za sad su prasad fenomenalna, izuzetno zivahna i krupna, sutra cu postaviti i koju sliku, i jos uvek krmaca ima dovoljno mleka, ali ako nastavi da obija hranu to nece potrajati jos dugo)...