Ne znam kako kod vas, ali kod nas je standardizirana mjera za mjerenje povsine zemlje katastarsko jutro. sto iznosi 1600 cetvornih hvati, tj 57 ari tj 5754.56m2
Dakle, vratimo se na temu... Orali smo prosle godine u 11. mjesecu tablu ravno 10ha veliku, sto ispada 17.75 katastarska jutra. Oralo se s IMT 549DV i vogelnoot ecofarmer 2x12" plugom na dubinu 25cm. kisa je paduckala cijelo vrijeme, malcirana kukuruzovina.
Orali smo tu njivu od 3 popodne prvog dana BEZ PRESTANKA tokom cjele noci, opet tokom cjelog dana, i cjele iduce noci (do 7 ujutro kad ja vise nisam mogao durati a da ne zaspem a smjena u 10). pauza do 10 ujutro kad je brat sjeo u traktor i otisao zavrsiti ono malo sto mi je ostalo i dosao je kuci oko podne.
Potroseno je 195l dizela u to vrijeme, sto ispada meni nevjerovatnih 11l/kj s obzirom na uvjete na terenu.
Ja potrosnjom super zadovoljan. Traktor se nije gasio dakle 40 sati... i orala su dva sofera naizmjence dan/noc s tim da smo nosili jedan drugom jelo i gorivo na njivu i dok ovaj jede drugi ga u toliko mjenja za volanom... Stajanja nije bilo osim za pisanje i tocenje goriva.
42 sata za 10 hektara je po meni jako dobar uspjeh s obzirom na oblik i nagib njive.
Ako sam negdje pogrijesio u izracunu, oprostite mi i sad sam malo umoran...