Postavljanje mreže kao zaštite od leda

Odg: Postavljanje mreže kao zaštite od leda?

Sve se može skinuti i ponovo montirati, al je to posao koji iziskuje vreme.

kapiram da se ta folija ipak mora mnogooo cesce montirati i demontirati od mreze i ipak to je folija, uspari se unutra sve skoro kao da je plastenik.. mada opet ovo su samo moji zakljucci a inace o ovome pojma nemam bas... ::lose::

hm............verovatno se upari tu si u pravu ali zato i rodi ranije , ako se pakuje za svezu prodaju onda ima i bolju cenu !

Problem u nasim malinarima je da oni sve predaju nekim hladnjacama koji ih zajebavaju sa cenom i sa placanjem.
Ako mogu par ljudi da se organizuju da pakuju borovnicu i da idu na sveze trziste zasto ne mogu malinari ? Malinari bi trebali biti organizovaniji nego bilo ko drugi to rade vec 30 godina !

Nemogu se svoji promasaji prebacivati na druge !

Da Nemcima je malina slaba u odnosu na nasu pa im se ipak isplati da prodaju po marketima .

ma tuga je sto niko nikome ne veruje zato nam je i tako(placaju im hladnjacari neke sitne pare i zavlace ih jos za pare u vecini slucajeva)... :sta:

momci zna li neko gde se mogu naci povoljno bagremovi stubovi za antigrandu zastitu od 4,2 do 4,5 metara i da li je iko dobio povracaj sredstava za nov vocnjak da ne skupljam dzaba papire.... pozdrav

ima posebnu temu na forumu za povraćaj sredstava, ljudi piši da su dobili, pa pogledaj ::namigivanje::

Zdravo narode, eo i ja da kažem koju pametnu ovde. Kao prvo, želeo bih da pozdravim sve koji su postovali na ovu temu, rekli neka svoja mišljenja, iskustva, što je zapravo i cilj svega ovoga ovde.
Da pređem odmah na stvar....protivgradna mreža....jako dobra stvarčica, nema šta, skupa, ali isplativa. Kako? Pa na ovo pitanje se može odgovoriti na više načina i svaki od njih je po meni prihvatljiv. Prvo, neposredna zaštita zasada od grada. Mislim da je to jasna stvar, voćke su ispod mreža u koje pada led i kasnije pada u međuredni prostor, nikako na red. Da se odmah nadovežem na ovo, vezano za činjenicu, šta se dešava sa ledom na samoj mreži. Naime, proletos na sajmu u NS sam video prezentaciju jedne leskovačke firme koja se bavi prodajom protivgradnih mreža i prateće opreme, i gledajući kako je sve to postavljeno zapitao sam se, a šta je sa ledom koji napada u mrežu, šta se dešava sa njim. Pitao sam ljude koji su bili na štandu ove firme i dali su mi pomalo smešan odgovor, da se led istopi i voda se razlije dole. Hteo sam da pitam koliku masu leda mogu te mreže da izdrže, al odustao sam jer bilo bi to previše teško pitanje za njih. Objasniću vam kasnije zašto. Drugi razlog zbog koga su protivgradne mreže korisna stvar je taj da je značajno smanjena pojava sunčevih ožegotina na listovima, granama i naravno plodovima, što opet za posledicu ima dobijanje kvalitetnog proizvoda koji se lakše može prodati ili sačuvati u hladnjači. Treća stvar, ne postoji mogućnost bilo kakvih oštećenja biljaka od strane leda. Inače, pored direktne štete na plodovima u slučaju nepostojanja mreža nad zasadom, javljaju se i drugi problemi. Oštećenja listova ( smanjen intenzitet fotosinteze, idealna sredina za razvoj bolesti), stabla i grana ( dovodi do pojave Erwiniya amylovora- bakteriozna plamenjača), nemogućnost diferenciranja generativnih pupoljaka za narednu godinu. Mislim da su ovo dovoljno dobri razlozi da priča o neisplativosti postavljanja protivgradnih mreža pada u vodu. Dugujem vam još objašnjenje vezano za anegdotu sa sajma i ono pitanje. Pa da sam ih pitao koliko kg leda može mreža da izdrži, verovatno bih dobio neki sulud odgovor. Dovoljno mi je bila i ta činjenica da se po njima led topi i voda pada na zemljište. Interesantno, kako onda u zimskom periodu skupljaju mreže i da li je po njima uopšte potrebno skupljati mreže.
A što se tiče stubova i prateće opreme, po meni najbolji su drveni impregnirani stubovi od bora ili ariša, dovoljno jaki da izdrže sav teret i udare vetra. Sajle i žice naravno moraju da budu jake, oko 4 mm debljine, sa malim procentom istezanja.
Na kraju, da rezimiramo sve ovo.....bitna je i cena koja nije mala i kreće se 12000-15000e/ha.

Neko je ovde pomenuo da ima i po ceni od 6-8000/ha, sad je pitanje da li se sa tim vredi zezati ili ipak ići na sigurno. Ako je ulaganje onda neka bude jednom ali ljudski urađeno, bolje nego jeftinije pa 2 puta isti posao. S druge strane, veliki su to novci i nije mala razlika. Iskreno, ni sam ne znam šta je bolje uraditi.

nemoze ni jedna mreza da izdrzi toliki teret slucajno stanujem u blizini skole i prosle godine padao je grad samo da ste videli taj prizor povrsina sk igralista x 30 cm leda x tezina pa eto zadatka ja mislim da to nemoz da izdrzi ni armatura a de mreza. mislim da ima neko drugo resenje za to

Pa naravno da je bolje uzeti pravu stvar, koja jes da više košta, al bome i vredi. Protivgradna mreža, kada je namontirana, mora u sredini reda da pravi antiklobuk, tj. da na sredini bude spojena specijalnim štipaljkama, odnosno vezama predviđenim za ovaj posao.

Post je spojen: [time]1289738054[/time]

Zato su mreže posebno konstruisane da led može da pada u međuredni prostor, ma kolko god ga bilo. Naravno, one sa štipaljkama za kačenje, specijalno napravljenim za ovu namenu. Sve ostalo ne valja!

Pozdrav forumaši...

Vidim da je tema opet zaživela i to me raduje, naravno.
Ne samo iz razloga što nekoliko godina postavljam protivgradne sisteme, već me raduje činjenica da ljudi kao što smo mi na ovom forumu tražimo nova rešenja i prihvatamo dobre ideje iz sveta.
Postavljanje PG sistema je savladana tehnologija u našim krajevima već desetak godina.
Ja ih postavljam na 3 različita načina i za sve je jedna činjenica ista-kvalitet materijala ne sme doći u pitanje.
Kada krenemo od automatskih spojnica mreže na mrežu ( da ne pucaju pod opterećenjem leda), sajli koje su min 49 niti 6-8mm (obavezan DIN standard), žice različitih promera zavisno od kulture i dužine redova, od 2,2mm bočne do 4mm u redu, duplo cinkovane sa manje od 5% istezanja ( bitno zbog španovanja).
Sidra koja su različite debljine i dužine zavisno od terena i vrste tla, žabica za vezanje sajle i žice koje trpe strašna opterećenja u nevremenu i na kraju mreže :cool:

Mreže moraju imati minimum kvaliteta koji se meri debljinom niti mreže, veličinom okca i načinom pletenja i svaka ima različit stepen zasenjivanja i to najčešće od 8-18%
Ono što je minimum za idealnu parcelu od 1ha ako podrazumevamo da su postavljeni stubovi (drveni) je od 4000-5000 evra + 300-tinjak stubova ( bagrem, crni bor, kesten ili betonski, plastični...itd)

futurefarming je napisao(la):
Neko je ovde pomenuo da ima i po ceni od 6-8000/ha, sad je pitanje da li se sa tim vredi zezati ili ipak ići na sigurno. Ako je ulaganje onda neka bude jednom ali ljudski urađeno, bolje nego jeftinije pa 2 puta isti posao. S druge strane, veliki su to novci i nije mala razlika. Iskreno, ni sam ne znam šta je bolje uraditi.

Hmm, upravo danas mi je stigla sva žica iz Italije koja je naručena za 9 parcela (7 u BiH i 2 u Srbiji)...
Mreže, sajle i sve plakete stižu u četvrtak.
Ko je blizu Banja Luke a zainteresovan je da pogleda materijale, sisteme postavljanja ili ima bilo kakva pitanja neka se javi i ja sam raspoložen da dam savet ili predlog.
Iduće sedmice sam u Beogradu jer tamo imamo distributera ( da ga ne reklamiram :haha:) i on Vam može pomoći i dati savet.
Ukoliko neko misli da je sigurno 15-18000 evra :haha:, ja se javljam da postavim za te pare.
Tačno je da je cena bila tolika ali sve dok ljudi nisu počeli ozbiljno da rade postavljanja a ne da se bave samo preprodajom materijala sumnjivog kvaliteta.
Koga god da odaberete da Vam radi posao, jedini je način da Vam da sve specifikacije materijala i garancije za obavljen posao a takvih ljudi ima na ovim našim prostorima samo ih treba pronaći.

Izvinjavam se zbog dužine posta i svako dobro :cao:

Sinisac kolko para treba da se pokrije parcela od 0,15 hekt u pitanju je malinjak sve tvoje

Pozdrav svima imam pitanje na koliko se postavlja drveni stub od stuba ako je red od reda 3,5m

Postavljas ih na 10m a ako imas stupova od viska onda mozes i na 8m,neces nista pogrijesiti!!

Hvala imam ja jos pitanja posto je za mene ovo skoro nova stvar ja planiram da sadim jabuku na m9 podlozi pa na osnovu toga planiram da prvo postavim stubove jer devetka mora da se vezuje a ujedno na prvu zicu da postavim kap po kap.Ovaj prvi red dali mora da bude nakrenut i pod koim uglom ili moze da se regulise sa sajlama,duzina vrste je oko 370m

Kako misliš da prvi red bude nakrenut? Red ko red, isti je ko i svaki drugi. Sajle i ankeri ti služe za učvršćivanje, statiku u redu. Obrati pažnju samo na debljinu stubova, jer ako su tanji, moraš ih gušće postaviti, da bi mogli da izdrže teret.A prvu žicu postavi na 65 cm, a ujedno i lateralu za navodnjavanje. Prvi sprat grana obavezno mora da bude formiran na većoj visini, 80-85 cm. Kakve sadnice koristiš, obične ili knip sadnice? :D

Postavljanje mreze je najbolji oblik zastite od leda! Na "zapadu" je to nesto sasvim normalno jer uz subvencije drzave dolaze jos i ugovori sa otkupljivacima voca koji zahtjevaju, da bi sklopili ugovor da proizvodjac voca ima minimalno 50% pokriveno od ukupnog zasada!
Kod samog (kako ga mi zovemo) "sistema za zastitu od leda" je bitna statika, tj. ukrucenost kompletnog sistema, kako uz najvece nepogode ne bi doslo do pada cijele konstrukcije.
Mi rijesavamo sistem individualno za svakog kupca, jer kod nas bar do sada ne postoji idealan vocnjak!
www.nessa-gradiska.com

Klima se naglo menja. U okolini Novog Sada početkom decembra se lepo napadao led veličine graška.
Šta reći. Nemam još povrantih informacija iz voćnjaka kakvo je stanje. Ipak je opasno da se ošteti drvo a ne samo plodovi. :kisa:

Pozdrav za sve.... :ppozdrav: Upravo sam procitao celu temu/ Postavljanje mreže kao zaštite od leda?/ po 3-4 put i mislim da tu ima jos mnogo stvari koje nisu razjasnjene... :sta:
Bilo bi dobro da se ovi polj.proizvodjaci koji su vec postavili mreze ponovo ukljuce da i nama prenesu jos svog iskustva...Ja SIGURNO u toku 2011 postavljam ovaj PG.sistem u malinjaku povrsine 2.2ha. pa koliko kosta da kosta :cao:..........
Sad sam u prici oko stubova da li 3.6metara ili 4 metra,svi pricaju razlicito....Kupio bi ove sajle,sidra idr sad pre sezone....gde je najpovoljnije,informacije po NETu su vrlo oskudne...
VOCARI UKLJUCITE SE...
pozdrav

Poslednja izmena od urednika:

Malinar
3.6m je dovoljno ako radis niskom mehanizacijom
I ja se organizujem na 90 ari .. dobio sam 2 ponude za komponente krecu se od 12-14000 eur +radovi ocekujem jos 2 ponude ??
Odlucio sam da radim u 2 faze
1. postavlam stub.razmak 10 m visina 3.7m naruceno po 4.6 eu a ima ih i po 3.6.
Ankere u ponudi su od 14 do 18 eur tragam kod lokalnih bravara moguce je po 9-10 eu, Sajle kineske ne a mozda grcke po 1-1.2 eu ,,, ili sta se odlucim
2. U drugoj fazi kape ,mreza, kopce za spajanje,pribor za zimski polozaj idr.
Na nasem trzistu se nude uglavnom talijanske i austrijske mreze po 0.4-0.7 eur i leskovacke po 17 din 1m2 a za 1ha treba oko 11900 m ,,,spojnice se nude po prosecnoj ceni od 0.85 eu a treba ih oko 3800 kom nadam se da ce 2012 -te cena splasnuti i da ce neko od nasih plasticara poceti da radi.
Ako si u mogucnosti uci u FRUSTAR kontaktiraj g-dina JOHAN FAAR iz Austrije , imam informaciju da on i njegov sin sa 2 radnika dodu i postave za 2 dana 1 ha po ceni od 12000 eu. kljuc u ruke.

Ja cekam odgovor ,,,

Nazad
Vrh