Odg: Postavljanje mreže kao zaštite od leda?
Pozdrav forumaši...
Vidim da je tema opet zaživela i to me raduje, naravno.
Ne samo iz razloga što nekoliko godina postavljam protivgradne sisteme, već me raduje činjenica da ljudi kao što smo mi na ovom forumu tražimo nova rešenja i prihvatamo dobre ideje iz sveta.
Postavljanje PG sistema je savladana tehnologija u našim krajevima već desetak godina.
Ja ih postavljam na 3 različita načina i za sve je jedna činjenica ista-kvalitet materijala ne sme doći u pitanje.
Kada krenemo od automatskih spojnica mreže na mrežu ( da ne pucaju pod opterećenjem leda), sajli koje su min 49 niti 6-8mm (obavezan DIN standard), žice različitih promera zavisno od kulture i dužine redova, od 2,2mm bočne do 4mm u redu, duplo cinkovane sa manje od 5% istezanja ( bitno zbog španovanja).
Sidra koja su različite debljine i dužine zavisno od terena i vrste tla, žabica za vezanje sajle i žice koje trpe strašna opterećenja u nevremenu i na kraju mreže
Mreže moraju imati minimum kvaliteta koji se meri debljinom niti mreže, veličinom okca i načinom pletenja i svaka ima različit stepen zasenjivanja i to najčešće od 8-18%
Ono što je minimum za idealnu parcelu od 1ha ako podrazumevamo da su postavljeni stubovi (drveni) je od 4000-5000 evra + 300-tinjak stubova ( bagrem, crni bor, kesten ili betonski, plastični...itd)
futurefarming je napisao(la):
Neko je ovde pomenuo da ima i po ceni od 6-8000/ha, sad je pitanje da li se sa tim vredi zezati ili ipak ići na sigurno. Ako je ulaganje onda neka bude jednom ali ljudski urađeno, bolje nego jeftinije pa 2 puta isti posao. S druge strane, veliki su to novci i nije mala razlika. Iskreno, ni sam ne znam šta je bolje uraditi.
Hmm, upravo danas mi je stigla sva žica iz Italije koja je naručena za 9 parcela (7 u BiH i 2 u Srbiji)...
Mreže, sajle i sve plakete stižu u četvrtak.
Ko je blizu Banja Luke a zainteresovan je da pogleda materijale, sisteme postavljanja ili ima bilo kakva pitanja neka se javi i ja sam raspoložen da dam savet ili predlog.
Iduće sedmice sam u Beogradu jer tamo imamo distributera ( da ga ne reklamiram
) i on Vam može pomoći i dati savet.
Ukoliko neko misli da je sigurno 15-18000 evra
, ja se javljam da postavim za te pare.
Tačno je da je cena bila tolika ali sve dok ljudi nisu počeli ozbiljno da rade postavljanja a ne da se bave samo preprodajom materijala sumnjivog kvaliteta.
Koga god da odaberete da Vam radi posao, jedini je način da Vam da sve specifikacije materijala i garancije za obavljen posao a takvih ljudi ima na ovim našim prostorima samo ih treba pronaći.
Izvinjavam se zbog dužine posta i svako dobro