Odg: Postavljanje mreže kao zaštite od leda?
Ljudi, koliko god se trudili da nešto shvatimo, naučimo ili podijelimo znanje uvijek će se naći neki koji će reći da to sve ne valja i da su na svijetu u opticaju samo prevaranti.
Naravno da takvih ima mnogo, kako kod nas, tako i u svijetu i bitno je biti što bolje edukovan kako bi se to izbjeglo.
"sankanje". Prvo da odgovorim onima koji očigledno imaju malo manje znanja o poslovima koji uključuju garantovane rokove kod ove vrste sistema.Kada Vam preduzeće iz Italije ili Austrije npr. ponudi posao da Vam postavi PG zaštitu, oni Vam ponude ugovor koji ste dužni potpisati i poštovati. U tom ugovoru, izmedju ostalog, stoji da su oni odgovorni za postavljanje i održavanje sistema pod njihovim uslovima. A u te uslove spadaju redovno godišnje održavanje i zamjena dotrajalih dijelova o trošku klijenta
. Zatim, garancija vrijedi ako postavljaju njihovi "stručnjaci" koji su "mnogo" pametni i vrijedni itd. itd. i onda Vam cijena raste i 25-30%.
Ukoliko se odlučite da uzmete u BiH ili Srbiji, ili čak u Hrvatskoj, nadjite nekoga ko zna šta radi i bićete vrlo zadovoljni.
Tražite reference, brojeve telefona ljudi kojima su mreže postavljene i nemojte se nervirati. Postaviti sistem u sopstvenoj režiji nije mudro slovo ako znate šta treba da radite.Time možete uštedjeti dosta novca kojim možete kupiti kvalitetne materijale. Svaka firma koja Vam ponudi takve materijale, ponudiće Vam i savjete oko postavljanja jer Vaša reklama te firme više znači od tog jednog posla na kome će oni zaraditi.
E sad da odgovorim na pitanja koja su mi postavljena (a interesuju i ostale ) bar neke
1) Anker sidra u Mačvi, mi smo na pseudogleju u BiH stavljali fi 25 1380, 25/6 mislim da je to više nego dovoljno ako su kraći redovi, pošto su kod Vas redovi oko 140-150m trebalo bi duže sidro od 1380, bar 1450 ili 1500...
2) sajle čeone min 8mm 49 niti pocinčane, bočne minimum 6mm, pogledati presjek jer često u sredini bude konopac kako bi se uštedjelo na materijalu, takve sajle ne dolaze u obzir.
3) Mi radimo sa žicom iz Italije, provjereno kvalitetna i svaka ima svoju cijenu koja je različita, a promjer od 3.1 na zasadima malim sa kratkim redovima, do 4.0mm koje postavljamo niz redove dok je poprečna od 2.2 do 2.5mm sa max 5% istezanja ( obavezno cinkovana ) prepoznaćete je jer se ne može "smiriti" i saviti ni na koji način, ako je zagrebete karakteristična svjetlija nijansa.
4) Plakete mreža na mrežu, mi postavljamo na 1.8-2.0m, cijena npr. ovih koje mi se najviže svidjaju kod nas je oko 0.49 e. Vrlo su elastične i ne pucaju sa dosta UV stabilizatora.
5) mreža, ništa ispod 47 gr/m2 i preko 3x7mm okce tkanja mogu biti različita, sa ojačanjma sa krajeva + na sredini gdje ide kopča mreže na žicu.
Mislim da sam ti odgovorio na sve...