pa Co2 aparat je u svojoj najcescoj kombinaciji sa klasicnim Co2 i obicnom zicom takoreci neupotrebljiv kod varenja gusa.
Gus je prepun ugljenika (u grafitnom obliku) koji ga i cini tako krtim pa puca kao staklo , zato se koristi elektroda sa dodatkom nikla jer sam nikl stvara odlicnu smesu i ne unosi mnogo toplote pa ne zakaljuje, jako malo se mesaju sa ugljenikom i to u nekim slucajevima istiskuje ugljenik u obliku grafita. U samom materijalu postoje unutrasnji naponi pa bi samim unosom zice dobili da zica sa ugljenikom stvara vrlo tvrdu leguru koja se steze i time se otkida od samog materijala i zato mnogima puca pored vara kada lose zavare gus kojekakvim aparatima i igrackama. Gus nikako ne sme da se posle vara poliva vodom ili na neki nacin naglo hladi jer se od vara stvara tvrda legura koja se zatim odvaja od osnovnog materijala - puca pored vara. Najbolji efekat pri tom zavarivanju elektrodom za hladno varenje guse je kada bi uspeo da polozis blok, dobro ukopas koren vara, zavaris ga, iskucas dok se bude hladio var, prebrusis, ponovo zavaris i pospes suvim pepelom ili peskom pa da sa tim dobijes efekat duzeg hladjenja i ostavis ga 24h da prenoći. Tako bi bio siguran 100% da je var uspesan.
Eto bas danas sam brzinski zavario jednu pumpu ali ubrzanim postupkom i posle 2h je radila ono za cega je namenjena, bez nekih posledica od prethodnog loma.
A to za zubcanik je normalno jer zubcanici nisu gus. Oni su kaljeni i cementirani pa bi varenjem sa obicnom elektrodom i grejanjem samog materijala i sporim hladjenjem doslo do toga da se sam materijal otpusti tj. kristalise u krupnije kristale pri sporom hladjenju sto je kod gusa dobro a kod ostalih legiranih celika lose. U zastiti Co2 gasa je dobijen mali stepen zagrejanosti koji je ogranicen na krug koji obrazuje zastita samog gasa.
Ako ste ikada varili bar banalne sekire onda bi znali sta znaci kada ce cela ugreje pri varenju pa posle mozes da je ostris koliko hoces ali ona uvek gubi ostricu jer je otpustena i jednostavno, to nije vise ista struktura materijala. Jesi je ti zavario ali to nije to.
Srecno u varenju gusa! Ako si nekada nesto vario onda ces se oduseviti samim zvukom koji se dobija pri zavaraivanju gusa.