Gradski deo Cuprije je danas delimicno odbranjen, radilo se od sinoc do pre par sati. Voda je pocela da pada i sve kriticne tacke su odbranjene. Ja sam dobar deo vremena proveo tamo isao sam kuci samo odspavam. Malo su osteceni pojedini delovi nekih sela i deo poljoprivrednih povrsina, ali to je nista u odnosu kako je prosao Paracin, Svilajnac, Obrenovac, Krupanj itd itd.
Sve njive izmedju postejicih nasipa (brana) i korita Morave su potopljene i dalje i bice dok voda ne opadne. Ima njiva koje su nastradale i u priobalju Ravanice i u branjenom delu atara (mahom podzemne vode ili u nekim slucajevima voda se vracala iz Morave preko nekih cevi). Steta nije mala ali mi se kao tesimo da su neki prosli i gore i nadamo se da nesto moze da se oporavi gde voda nije stajala duze od 1-2 dana a negde i par sati.
Primetio sam situaciju da mediji malo lose tumace neke izjave i da se malo prepumavaju stvari, a takodje i pojedini gradjani sire dezinformacije na drustvenim mrezama i samo vode polemike umesto da urade nesto. Bar sto se naseg grada tice.
Npr pre jedno dva sata je isla vest na Pinku i na internetu da je Cuprija u alarmantnom stanju i da nam preti katastrofa. Objavili su samo jedan deo razgovora sa predsednikom opstine koji su pritom preuzeli od lokalne televizije. Naime imali smo jednu kriticnu tacku u gradu gde se vecina dobrovoljaca okupila da pomogne, tu je glavni kolektor za kisnicu i cevi koje idu ispod brane u Moravu. Kolektor je zatvoren ali je voda pocela da se vraca kroz cevi i da dolazi do kolektora i tu izlazi na ulicu. Primetilo se nocas da je bedem tu malo poceo da se ostecuje od siline vode i tu su postavljene pumpe da vracaju vodu iz nekoliko dvorista i ulice u Moravu i pravio se nasip od dzakova kako bi se osiguralo sve. Pomogli su i Bugari i vojnici iz Leskovca i Vranja. I nekako je stavljeno pod kontrolu i Morava je pocela da opada.
Sav posao je zavrsen jos prepodne, a mediji (RTS i Pink) su tek malopre preneli informaciju da je brana ostecena i da ce voda potopiti skoro ceo grad sto nije istina. Sto je dovelo do bespotrebne panike kod ljudi iz drugog kraja grada koji nisu uspeli da budu informisani na vreme o tacnom stanju i mnoge ljude su zvali zabrinuti rodjaci i prijatelji iz drugih gradova da provere informaciju.
Sto je par mojih prijatelja reklo bolje da nisu uopste nista ni javljali na televiziji.