Ponovo o GMO

Varaš se debelo, mnoge dokaze nezavisnih istraživanja SZO ne priznaje upravo zbog toga što dobrim delom isti finansiraju te velike koorporacije a kod nas se kaže "vrana vrani oči ne vadi "ili još bolje direktiva tih moćnika "Ne se.. u tanjir iz kojeg jedeš" E zato je borba protiv ove pošasti tako teška .Dovoljno je samo da na javnom servisu neko od "eminentnih "stručnjaka (što i rade)kaže kako je Gmo bezbedan i mnogi će poverovati u te laži jer nema svako računar i internet pa ako je zabrinut za svoje potomstvo i malo pročešlja tu temu a dokaza je pun internet.Evo ti samo najnoviji primer kakve se igre ovde kod nas vode oko Maleševića.,Aleksića i drugih koji otvoreno vode antiGMO borbu i ulasku u STO.

Da li vi mislite da se u Evropu ne uvoze zitarice i meso iz J.Amerike.
Bio sam u Rusiji i tamo jeo junetinu iz Brazila.Ameri vec 50-60 godina proizvode GMO soju pa ne vidim da im nesto fali.
Da li znate od kada i u koliko je kod nas uvrzeno GMO soje iz J.Amerike.Dosta mi je vise dusebriznika i spasilaca naroda.
Duvan je stetniji pa sto ne trazite zabranu proizvodnje duvana u Srbiji.

Ako ti je dosta ne posećuj ovu stranicu a prvo nauči da ne šalješ duple postove . A o štetnosti duvana bi isto mogli da polemišemo do sutra kao i o konoplji,A to da im ništa ne fali malo pogledaj običan narod(nemoj da gledaš filmove gde su sve same lepotice) kome se potura "jeftina i zdrava gmo hrana" na šta liče -debil do debila.

Što debil do debila ? To je subjektivna konstatacija i neozbiljna . Tačno je da su relativno gojazna nacija , ali vjerovatno toga ima u raznim krajevima svijeta , neznam kako mi stojimo . Drugo to nije novo bilo je i prije upotrebe gmo hrane . Dalje Brazil i Japan sigurno nisu gojazne nacije , a isto koriste tu hranu . Kanada isto tako koja je jedna od najnaprednijih država na svijetu u svakom pogledu. Al dobro što reče zcurcic može se i bez toga ali sa dosta više hemije.

Da, da, Ameri i Japanci su debili a mi nismo, kod nas bas cvetaju ruze.
Sad kao mi cemo da budemo oaza zdrave hrane. Inace ne proizvodim soju pa nek zabrane proizvodnju,bas me briga.
Da li neko ima podatak koliko je uvezeno soje i mesa iz J.Amerike?Odakle Mek uvozi meso? itd
Nego samo pausalno trucamo. Za proizvodnju Gmo soje treba vrlo malo (jftine) hemije koja je vrlo efikasna sto je lose
za Evropske hemijske kompanije.Kad su isti prinosi zasto da ne dozvolimo proizvodnju GMO soje pa nek seje ko sta hoce?

bewisa kad smo već kod trućanja,
(50--60 godina gajenja gm soje)- gm soja se gaji od devedesetih.
(vrlo malo jeftine hemije) - potrošnja glifosata je otišla u nebesa, više i ne postoji statistika, u proseku je povećana tri puta a tu su i rezistentni 'superkorovi'.
(Kad su isti prinosi zasto da ne dozvolimo proizvodnju GMO soje pa nek seje ko sta hoce) - kad su isti prinosi zašto plaćati skupo gm seme da bi proizvdio na tržištu jeftiniju soju.

Prosvetli nas pa nam objasni koliko totala ide za GMO akoliko za obicnu soju?
Naravno reci koliko kosta hemija za GMO, a koliko za obicnu soju? Zasto bi neko sejao Gmo soju ako se ne isplati.
Mislis da su svi farmeri u Americi ludi sto seju Gmo soju a ne obicnu?
Voleo bi da procitam taj zakon gde pise da je zabranjen uvoz gmo soje i u Srbiju i ko to kontrolise.
Da li moze da se dokaze poreklo Gmo soje i kukuruza u mesu koje se uvozi kod nas?Koja to eventualno labaratorija radi kod nas ili u svetu?

moj stav je jasan kao Nikola Aleksic srbin a iz vojvodine pravi covek debeji copavac ga sigurno ne voli on mu dodje ko trn u oku
a ove polemike nemaju smisla tu svaki post treba pisati samo "NE GMO" i amin
svi znamo da je to otrov i od toga se treba braniti

Dobro, otrov.Koji to zakon regulise i koja institucija u Srbiji to kontrolise?
Ko je dokazao da je to otrov?
Posto sam ja nepusac i ne pijem alkohol da li to znaci da treba da vas smaram da je to stetno po vase zdravlje.
Opet pitam da li moze da se dokaze poreklo GMO soje i GMO kukuruza u mesu koje uvozimo???
Ako ne moze vasa prica ne pije vodu.

Hajde bre bewisa sto se nerviras i taj anti GMO lobi je dobro orkestriran i finansiran isto kao i GMO.
Svet ce prihvatiti tu hranu samo neko pre neko kasnije, i Teslu su u Srbiji i Evropi proglasavali za vesca ,a sad ga svi svojataju.

Dobro, otrov.Koji to zakon regulise i koja institucija u Srbiji to kontrolise?
Ko je dokazao da je to otrov?
Posto sam ja nepusac i ne pijem alkohol da li to znaci da treba da vas smaram da je to stetno po vase zdravlje.
Opet pitam da li moze da se dokaze poreklo GMO soje i GMO kukuruza u mesu koje uvozimo???
Ako ne moze vasa prica ne pije vodu.

Ovo što kažete stoji, niko ništa ne kontroliše, ali to ne znači da treba dozvoliti gmo. A ko je dokazao da gmo nije štetan?
Uvek polazim od jednostavnih primera, da li bi svoju decu pre hranili majčinim mlekom ili hemijom iz apoteke...
Pa ako je isplativo uvoziti i skladštiti nuklearni otpad, da li mi i to treba da radimo?
Čuvajmo ono što imamo.
Što se mene tiče GMO je ZLO!

- - - - - - - - - -

Hajde bre bewisa sto se nerviras i taj anti GMO lobi je dobro orkestriran i finansiran isto kao i GMO.
Svet ce prihvatiti tu hranu samo neko pre neko kasnije, i Teslu su u Srbiji i Evropi proglasavali za vesca ,a sad ga svi svojataju.

Da evo ja dobijam silne novce zato sto ne podrzavam gmo...:haha:
I tu sad lezi glavni problem Svet ce prihvatiti tu hranu ne zato sto ce hteti , vec zato sto ce biti prisiljen.
A ovo da su naseg najveceg naucnika proglasavali vescem ...prvi put cujem :sta:

Dobro zlo, smo povlasceni ljudi(firme) mogu da uvoze meso i soju bez kontrole a seljak koji hoce da proizvodi Gmo soju je kriminalac.
Znam da u Sojaprotein ne moze da udje zrno nase GMO soje i kad potrose nasu jeftino otkupljenu soju onda uvoze. Da li to neko kontrolise?
Trci put danas pitam da li moze da se utvrdi poreklo Gmo soje i Gmo kukuruza u mesu koje uvozimo.
Moze i ovako, neka drzava zabrani uvoz soje i mesa iz zemalja koje proizvode soju i gde je dozvoljen uvoz Gmo soje i mesa iz tih zemalja.
Seljacima u Srbiji bi skuplji proizvodi a svi mi bi jeli zdravu hranu. Do tad soja nece na moje njive

Prvo npr GMO soja liči samo na soju tj ima izgled soje. To je u stvari potpuno jedan drugi organizm. Tako i ostale GMO kulture liče samo izgledom.
Drugo kada jedemo npr GMO soju, organizam to uopšte ne prepoznje jer je to u stvari kao što rekoh drugi organizam.
Treće sav glifosfat kojim se GMO soja pršće završi u organizmu jedinke koja ga jede vjerovali ili ne pogledajte malo priloge npr na youtubu.
Četvrto, peto itd GMO NE i NE, NE.

Da nedužim nema potrebe, pogledajte i sami, a samo neprosvjećen i lud čovjek to može prihvatiti.

Poslednja izmena:
Netačno naravno.
Mada je termin netačno dosta blag za ovako nešto, al ajd da budemo fini

Pa dugo bi trebalo , a i nisam kompetentan da dajem zaključke , ali zato ako nas nešto zanima dal je "smrtonosno" ili nije trebali bi naći preporuke i zaključke svjetske zdravstvene organizacije , to je njihov posao , a ne klipovi sa jutjuba kad neko okači kravatu pa kaže da je gmo hrana smrtonosna .
O glifosatu je suvišno pričati , ima ovde mnogo iskusnih proizvodjača soje koji znaju da je glifosat jedan od najbrže razgradivih herbicida za razliku od mase drugih herbicida koje smo primjenjivali u soji i koji su zabranjeni ili su pred zabranom. Glifosat je daleko najmanje štetan od svih njih , ko nevjeruje nek se raspita .Osim ako se , kao u onom nerealnom Francuskom eksperimentu gdje uzmu vrstu pacova koja ima genetsku sklonost ka tumorima u velikom procentu i daje im se da piju glifosat svakodnevno mjesto vode i gmo hrana pa se pokaže oboljenje. O tom eksperimentu se izjasnila agencija EU koja je nadležna za to.

a i nisam kompetentan da dajem zaključke
...pa kako onda možeš reći da je nešto netačno. Na osnovu čega?

Opet nisam dobio odgovor kakvi su GMO orgnizmi, dali su isti kako npr soja i GMO soja?

Tačno da je glifosfat razgradljiv i ekološki opravdan samo ako se koristi npr prije sjetve i poslije za uništavanje korova odnosno ne tretiraju se biljke koje se proizvode.

Da li si se možda zapitao gdje završi glifosfat kad se njime tretira GMO soja ili kukuruz?

Nazad
Vrh