Pomotehnika u vocnjaku

Imam problem sa povijanjem grana.Na nekoliko proletnih sadnica prva grana je pocela rasti vertikalno.Sada je tesko povijati je,jer je i stablo tanko nekima od njih.Sta da radim?Da li da pri orezivanju skratim tu granu na prvi pupoljak,i iz nje od proleca polako savijam novu,ili nesto drugo?
 
Moš i na 2-3 pupoljka da je vratiš unatrag, pa odabereš neku od grana koja pođe otud, koja je po položaju najbolja! :)
 
Problem je u tome sto sam jos od juna ostavljao samo po 3-4 grane koje ce biti glavni stubovi,a ostale zakidao kako izbije listić iz stabla.Ima li smisla s'početka vegetacije da zarezem iznad nekog od spavajucih pupoljaka(ako su to u opste sad spavajuci pupoljci s'obzirom da sam ih zakidao :sta: )?
 
img4574.jpg


Evo kako izgleda moja kajsija posađena jesenas. E sad, mene zanima prekraćivanje koje treba uraditi na onih 60-100 cm. Za šljive i kruške koje sam posadio mi je jasno jer one imaju samo stabljiku bez ikakvih grana dok su kajsije posađene jesenas s ovim granama koje vidite. Šta mi je činiti? Ne bih da uradim nešto pogrešno.
E, da, još nešto. Kod orezivanja, da li seći ravno ili ukoso? Znam da neki rade ovako a neki onako i da i jedni i drugi imaju argumente zašto baš tako kako oni rade? Na kraju, da li ima razlike ili je svejedno?
 
@balansero
probaj to da uradiš, a uradi i ovo pored toga. Ispod ovih formiranih grana, takođe zaseci malo, znači kora i delić drveta. Time će ti formirane grane dobijati manje hrane, manje će da bujaju, a ostatak hrane će biti iskorišćen za novi porast. Pazi samo na produžnicu, nemoj da ti ona podivlja i ode previsoko. O povijanju grana da i ne pričam.
@Roger the alien
Na kojoj visini su ti prve te grane?
 
Zvučaće možda surovo, al ja bih to sve uklonio i sadnicu prekratio na 110cm. Znači, opajaš sve postrane grane i prekratiš na navedenu visinu. Tad počinješ formiranje ispočetka, a to možeš da kontrolišeš, što nije bio slučaj dok su bile u rasadniku, što se iz priloženog da videti.
I kaži mi samo, na sadnici nemaš posrednika, kajsija je direktno kalemljena na dženariku pri zemlji?
 
OK, kako ti kažeš, u svakom slučaju znaš mnogo više od mene. Za kalemljenje nisam 100% siguran ali mislim da je na dženariku kalemljeno, bez posrednika. Još nešto, jel mogu obaviti to skraćivanje ovih dana ili je još rano?
 
Zvučaće možda surovo, al ja bih to sve uklonio i sadnicu prekratio na 110cm. Znači, opajaš sve postrane grane i prekratiš na navedenu visinu. Tad počinješ formiranje ispočetka, a to možeš da kontrolišeš, što nije bio slučaj dok su bile u rasadniku, što se iz priloženog da videti.
I kaži mi samo, na sadnici nemaš posrednika, kajsija je direktno kalemljena na dženariku pri zemlji?


FruitBoy, pazljivo pratim tvoje komentare i savete koje dajes nama amaterima jer su korisni i preko njih ucimo ono sto ne znamo. Na tome ti puno hvala. Ja sam pisao na forumu o istom problemu koji imam sa mojim mladim kajsijama i dok čekam početak marta da ispravim grešku načinjenu u prvoj godini imao bih konkretno pitanje u vezi ovog saveta koji si dao "Roger the alien".
Po tvom mišljenju u ovom konkretnom slučaju kao na slici, šta je bolje ? Da li uraditi kao što si mu preporučio ili ići na varijantu "Poboljšane piramidalne krune". Ovo pitam iz razloga što na slici vidim dobro razvijene mladare. Da li ostaviti tj. skratiti bar dva lepo raspoređena mladara,a vodilju prekratiti i negovati kao što se već radi u pomenutoj varijanti oblika krune ? Ta dilema me muči kada god uđem u vocnjak jer se plašim da opet ne pogrešim. Pozdrav.
 
Hvala na lepom komentaru.

Ja bih bez razmišljanja uradio ovo što sam gore napisao. Ne kažem da pobolljšana piramida nije dobra, al ako ništa drugo, dobijam podjednake biljke kasnije kad ih na ovaj način održavam.
Voleo bih bi još neki forumaši dali svoje mišljenje, pa makar ono bilo potpuno suprotno mom. Tu smo da razmenimo ista. Po meni, ovi razvijeni mladari nemaju dobar ugao grananja, preoštar je, i kasnije to dovodi do određenih problema (pucanja grana pod teretom roda i sl), te je možda bolje vratiti sve unazad. Svejedno, sadnice su jesenas zasađene, pa im je ovo prva vegetacija! Pozdrav!
 
" Princip je isti sve ostalo su nijanse " :osmeh: - tako reče " Panonski mornar ". Hvala, hteo sam samo da proverim da li sam dobro shvatio kada ste mi ti i Levac dali savet za moje kajsije kojima će ovo biti druga vegetacija. Pozdrav.
 
Ove grane mogu da se malo poviju i da se dobije lepa kruna.
Ja sam kod mene imao sličan primer kao kod Rogera, skratio ih na 30cm i nategao kanapom. U toku cele vegetacije sam kanap dotezivao i tako lepo oborio one grane koju su imale oštar ugao.
Grane da se obore (reče FruitBoy), ja posluša, namučih se, ali sada sam prezadovoljan.
Greota je ovako lepu kajsiju srubiti i krenuti od početka. Malo truda i sve dođe na svoje. Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
Prave se i u Srbiji
Kupujmo domace
cena je 5 din.
Evo kontakt na email
trifunovicigor.it@gmail.com

- - - - - - - - - -

Povijaci grana se prave i kod nas.Nemojte ovo shvatiti kao reklamu.Ako nekoga zanima moze poruciti na mail trifunovicigor.it@gmail.com
Cena je 5 din/kom. Stara cena i u 2013.god.
savijaci_grana_02.jpg

Pakovanje je od 500 kom + postarina brzom postom.
 
@ Komadara
Problem kod mene je sto nisam na vreme postavio sve povijace pa su neke grane odrvenile i imaju ostar ugao odklona prema provodnici. Inace sam jako zadovoljan na ove povijace samo ako se postave na vreme. Ustedi se mnogo vremena, pogotovu ako imas puno stabala. Ja trenutno imam oko 1.300 stabala jabuke u drugoj godini gusta sadnja. 1m razmak u redu, na M9 podlozi sa naslonom i 3 reda zice planiram.Postavljanje ide veoma brzo, mnogo brze nego da vezujem kanap ili tegice kao sto sam video da ljudi rade. U svakom slucaju hvala na predlogu, probacu i tu drugu vrstu povijaca da vidim koja je razlika.
 
ja sam ovo probao i odustao. Nije potpun efekat.
oни повијачи што мјењају чачакалице и бивају постављени на младо стабло добро раде посао. ови што их је игор приказао праве одређени прегиб тако да су вама који знате да уврћете гранчице сувишни. ја не знам да уврћем и крцкам, а чачкалице ми поскида вјетар, па користим повијаче.
 
Na nekom broju sadnica stenleja zasadjenih jesenas nikako da krenu pupoljci na vrhu vec samo guraju npr cetrti, peti sesti odozgo na dole.

Da li bi rovasenjem moglo da se isprovocira budjenje istih?
 
Nazad
Vrh