Pomotehnika u vocnjaku

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Da li je neko radio rovašenje na šljivi u prvoj vegetaciji. Čitao sam da to kod šljive ne daje baš dobre rezultate a drugi pak tvrde da radi posao. Imam prevremene grane na jesenas posađenim stablima ali tu i tamo mi fale grane sa jedne strane ili sl. pa sam hteo da sa te strane iznad pupoljka odradim rovašenje.
 

Mladi vocar

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2012
Poruka
195
Lokacija
Brcko
Na mojim sljivama je radjeno rovasenje i nisu uopste losi rezultati. Mislim da imam i neke slike, potrazicu.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.320
Lokacija
Beograd
U koje vreme se radi rovašenje, da li sada kada krenu pupoljci? Kada je najbolje?
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Meni je jedan profesor preporučio rovašenje kao nezaobilaznu metodu pri formiranju šljive ali kaže da bolje rezultate daje iznad prvog sprata na provodnici nego ispod. Inače rovašenje se radi u fazi kada pupoljci nabubre, tj. to je otprilike ovo vreme.
 

vasovac

Član
Učlanjen(a)
25 Jan 2011
Poruka
2.531
Lokacija
čačak
Радио сам, када креће вегетација на шљивама као и на трешњи 90 % успешно
 

nino5

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2012
Poruka
226
Lokacija
Bojnik
Danas povijao grane na mladim šljivama,vezivao sam ih kanapom od bala,nisam stezao kanap na grani ali na stablu se sam zateže pod dejstvom grane,pa me interesuje koliko dugo moram da držim kanap na granama da bi zadržale taj položaj a ne bi da mi kanap ureze stablo.Nadam se da me shvatate šta sam hteo reči:-/
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Kanap treba da stoji oko mesec dana, posle toga može da se skine, jer grane ostaju u približno povijenom položaju. Jedino moraš redovno da obilaziš da ti se kanapi ne urezuju u grane ili u stablo. A što se sorti tiče širimo zasade isključivo sa Čačanskom lepoticom i Stenlejem, uz ogradu da je Stenlej najstandardnija sorta na rodu, i ako odradite zaštitu od Monilije u cvetu ( poželjno 3 puta) i od Monilije, truleži ploda pred zrenje, šljiva će vam vratiti izdašnim i redovnim rodom. Kod nje skoro da nema potrebe za povijanjem grana, otporna je na šarku i plemenjaču ali joj je, kao što rekoh, monilija najveći neprijatelj, što se naravno pravovremenom zaštitom rešava bez ikakvih problema. Druga sorta koju mogu da preporučim je Čačanska lepotica koja rađa svake godine, stiže mesec dana pre Stenleja, pa može da se proda malo skuplje ( doduše kao kanzumna), rakija je od nje bolja nego od Stenleja, znači može i za to, može za sečenje jer se odlično odvaja od koske, stablo je jako bujno i može u 4. godini da da 30-tak kilograma roda. Prednosti ranijeg sazrevanja su osim cene i smanjen rizik od grada i suše za taj mesec dana i više vremena da stablo radi kad se oslobodi ranije roda. Ima par mana zbog kojih je kod mene iza Stenleja, a to je da tera grane uspravno i moraju se povijaju i to sve do negde 5. godine, i svake godine odbaci deo roda posle cvetanja a često i kad šljive narastu do veličine lešnika.
A rod ove godine je kod stenleja jako dobar a kod lepotice šareno, pola je odličan, pola je prosečan, a ima i stabala koje su na onim naglim promenama vremena odbacile dve trećine ploda. Biće krupne, verovatno dosta kvalitetne ( ako ih grad ne kači), i mislim da će ove godine šliva biti dosta skuplja nego prošle godine, jer u mom kraju ima dosta voćnjaka gde je cvetanje zakasnilo i gde uopšte nema roda.
 

gandrad

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2014
Poruka
1.733
Lokacija
jagodina
Svaka rec ti je na mestu, i samouvereno, nego sta. Samo se ne slasem oko prskanja (ali to je moj problem) , i mozda treba dodati pucanje kore "lepotice" ,kao manji problem.
Za sve ostalo bih ti se zahvalio jer i ja spremam izvesni mali zasad za jesen.Hvala.
 
Poslednja izmena od urednika:

zdrave

Novajlija
Učlanjen(a)
22 Maj 2013
Poruka
19
Lokacija
metlika
Pa sta predlazes,cuo sam za neke raspinjace ali gde to ima da se kupi i koja je cena
Kao što ti je @vasovac odgovorio, najjeftinija ti je obična žica od 2,5 do 3 mm. Moze biti i otpadna vinogradarska koja te ne košta ništa. Tim kukicama savijam odrvenjele grančice, manje grančice koje nisu skroz odrvenile čačkalicama a kanapom odnosno voćarskim bužirom koji je vidljiv na slici savijam malo deblje grane.
Sa tim voćarskim kanapom nema bojazni, da bi se urezao u koru i ako se zaboravi par godina, jer je vrlo elastičan. Ovi savijači od žice se moraju na prolječe skinuti jer se znaju zarezati.
https://www.dropbox.com/sh/2yk90wkl6017164/AAD2fxqmQjFBop4T5qr0vt8ya
 

VETOINE

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2013
Poruka
90
Lokacija
Prokuplje
Pozdrav svima.
zdrave je stavio post iznad sa savijacima. Juce sam mogla da otvorim tj vidim slike sa savijacima, danas vise ne mogu... Polavljuje mi se ERREUR (404). Da li neko zna u cemu je problem? Pozdrav i hvala unapred.
 

uzunche

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2012
Poruka
281
Lokacija
Smederevska Palanka
Grane koje sam povijao prosle godine imaju sad problem jer se urezala vanila u njih. Da li da ih secem te veze, iskreno samo mi skalpel pada na pamet kao moguci alat, da li je neko vec imao slicna iskustva?
 

njoko

Član
Učlanjen(a)
1 Mar 2011
Poruka
349
Lokacija
Đakovo
Odličan strojčić,spas nisam našao temu za ovaj stroj ali isplati se pogledati i nije komplicirano napraviti
 

njoko

Član
Učlanjen(a)
1 Mar 2011
Poruka
349
Lokacija
Đakovo
Oranje, to ti je pomični disk plug nije mu potrebno ticalo, gnojivo,stajnjak unosiš u dublje slojeve iskorjenjuješ korove i odlično za pripremu za međurednu frezu.
 

Жиле

Član
Učlanjen(a)
29 Sep 2013
Poruka
364
Lokacija
Београд,Гроцка
Radio sam ove godine rovašenje,rezultat je od 6 komada,5 uspelih.Prezadovoljan sam :) jer je prvi put da sam rovašio.Imao bi' krnje vaze sa po dve ramene,sada imam lepa drvca sa po 3 i 4 ramene.
Prvi primer:

drugi:

i primer gde nisam baš prezadovoljan,nije krenula najnaj,ima vremena....... mada gore u razgranjavanju imam lepe metle,po tri sekundarne to je kao tri ramene sa po dve sek. mada treba to povijati i dovesti u vazu......Lepše je stablo kad se formira kruna na vreme.
 
Poslednja izmena:

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.696
Lokacija
Smederevo
Gledah neki filmić o trešnjama i čovek reče da se rovašenje radi nazubljenim nožem. Ima li neko iskustva sa takvim sečivom prilikom rovašenja?
Inače ja sam radio kalemarskim nožem pa posle preseke mazao kalem-voskom...
 
Vrh