Pomotehnika u vocnjaku

Srdjan Žorž, kupi obične čačkalice za kućnu upotrebu. Strelicom su obilježene grane koje bi trebao razvesti čačkalicama a crtom koje bi trebao da odsječeš. Jednostavno razvedi, zabi vrhove čačkalica u tkivo provodnice i grane i postavi granu pod ugao od 90 stepeni.

 
Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
Pa mora tako da ide, malo jače zasecanje, inače slaba vajda od novog porasta, posebno jer je to gledano po vertikali veoma nizak položaj!

Pomoću kolko god mogu, samo reci!
 
Ne uspevam poviti grane do 90 stepeni nikako. U pitanju su ovogodisnji izdanci ili eventualno proslogodisnje grane. Ili cackalica pukne ili jednostavno grana pruza preveliki otpor kad je povijem do horizontale... Jos jedno pitanje: da li samo donje grane povijam pod tako velikim uglom ili sve do jedne ako je moguce?
 
Povijaj samo one koje će ti ostati na stablu, a prije povijanja odstrani višak. Ako je grana previše udebljala ili počela sazrijevati, uvrći ih u osnovi dok ne krcne i nabora kora pa ti i ne treba čačkalica.
 
Koliko bi osnovnih grana trebalo ostaviti na stablu? Tri pa otprilike formirati znak mercedes gledano od gore ili vec kako?
 
Uf , tesko pitanje :) Sto vise pokusavam da ispratim i naucim nesto novo, cini mi se da sve manje znam i sve sam zbunjeniji.
Posadio sam u prethodnih 2 godine 20-30 vocki u selu i to obilazim,zalivam , okopavam po malo i pokusavam da odrzavam (ne zivim tamo vec 10ak km dalje). Imam nekoliko krusaka, kajsija, breskvu , nektarine, jabuku, sljive, tresnje, visnje, ribizlu, aroniju, lesnik, dzanariku.
Slabo se razumem u vocarstvo, ali u poslednje vreme sam se jako zainteresovao i pokusavam da naucim. Planiram cak i neku vecu sadnju jer imam neiskoriscene zemlje oko kuce ali to je druga tema.
Elem - ne razumem se u uzgojne oblike bas ni malo. Vocke polako stasavaju i treba im prikracivanje i rezidba a ja ne naucih puno. Pogotovo sto imam od svega po malo, pretpostavljam da nije za svaku vocku isto.
Cega bih se trebao pridrzavati? Moze li se barem vecina od nabrojanog (podrazumeva se da ribizla, lesnik itd ne potpada pod ovu pricu) orezivati na isti uzgojni oblik i koji bi to oblik bio? Mogu li neki konkretni saveti, bio bih veoma zahvalan...
Vocke planiram tretirati hemijom minimalno, po cenu da dobijem samo trecinu roda i to je cisto za licnu upotrebu (dzemovi, sokovi itd).
 
Ljudi ja imam dunju a ona se ovde nikako ne pominje. Vocnjak zasadjen u jesen 2011. oko 500 stabala.
Da li da pokrenem novu temu o dunji od samog pocetka pa na dalje ili da pisemo ovde i o njoj malo?

Pozz

---------- Poruka napisana u 22:51 ---------- Prethodna poruka je at 22:19 ----------

Ipak cu ovde navesti za pocetak sta sam radio posto sam nov i ne mogu otvoriti novu temu, pisacu o sledecem:
1. Obrada zemlje pre sadjenja
2. sadnja
3. zastita (sve po knjizi DUNJA od Evice Mratinic)
4. Obrada zemlje posle sadjenja
5. Povijanje grana koje sam krenuo veceras, cisto da probam ali sam vec nasao jednu gresku koju cu sutra ispraviti :)

---------- Poruka napisana 24-07-12 u 10:56 ---------- Prethodna poruka je 23-07-12 at 22:51 ----------

evo ovako sam sinoc poceo da povijam grane. Prvu gresku sam ja video jer nisam ostavio provodnicu i veceras cu ici da nastavim dalje a ove zadnje grane da oslobodim.

Na ovoj slici se vidi lepo da nema provodnicu, ali ova je i imala samo cetiri grane, ove dve velike i dve manje dole. Njoj cu da oslobodim jednu ovu na vrhu.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Ova je pre povijanja (prva) a druge dve posle. I ovde nije ostavljena provodnica
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

I ova (prva) pre i posle povijanja (druga)
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

E sada neka jos neko prokomentarise ove slike i kaze sta je dobro a sta ne valja pa da se bacimo mi ostali na posao.
 
Poslednja slika....mogao si i tu da ostaviš produžnicu, ma kakva ona bila. Vremenom će ojačati. Ostalo ok, tehnika rada ok, samo nastavi tako. Mala sugestija još....ne znam kakav si sa vremenom, ali bilo bi dobro da si već uradio povijanje. No, ni sad nije kasno. I pazi samo kakva ti je zaštita, erwiniju moraš kontrolisati. Pokušaj preventivno da sprečiš pojavu ove opasne bolesti. Ukoliko se pojavi reaguj što pre! Pozdrav
 
Poslednja izmena od urednika:
Ako je grana za izbacivanje iz krošnje, ali ne narušava prostor drugim granama u smislu da se ne ukršta s njima, ne zasjenjuje itd... skratim je na potrebnu dužinu i podsječem testerom sa donje strane na nekih 10-15 cm od stabla. S tom mjerom sam joj blokirao rast ali i dozvolio da iznese rod u tekućoj godini.

U donjem dijelu grane sokovi će se zadržavati u toj maloj zoni do reza i probudiće se uspavani pupoljci, tj izniknuće 1-2 nove grane sa donje polovine tog "budućeg patrljka".. oni će imati već idealan ugao, osnova im je taj partljak, a uz snažnije doticanje hrane brže će se i razvijati u odnosu na klasičan rez. Kad grana iznese rod, iduće godine je izbacujem iz krošnje po onom rezu s donje strane ili 1-2cm blize novoj grani da bi tako izbacio stari rez od podrezivanja.

Nemam mnogo slika ali evo kako to treba da izgleda s tim da napomenem da na prvoj slici grana koja je ostala nije dobijena tom mjerom ali sličan se rezultat postiže, ali ću nabaciti slike i od toga:

9rp1ck.jpg


Klasičan rez na patrljak:

264p4pe.jpg


Nova grana iz klasičnog reza do stabla:

wuqtzk.jpg

Vocar svaka pohvala za praktičan primjer. Idea genijalna. Svaka čast.

Interesuje me samo kad vršiš podrezivanje odnosno u kom mjesecu.
 
Nazad
Vrh