Polka

Cime skracujete polku makazama ili trimerom-da se ostete vreva za navodnjavanje koja se nalaze na zemlji. Takodje me intresesuje da li da namotavam creva ili da ih ostavim na zemlji preko zime. Nakon orezivanja da li moze da da se poprska sa everestom ili sta vec predlazete -hvala.

Zavisi od povrsine, moze makazama ali bas malu povrsinu, na trimer nabacis okrugli cirkular i ide bez problema, ja radim traktorom, rotaciona i ide....Creva obavezno namotaj, glodari ih upropaste tokom zime a ako ne radis rucno, svakako moras...Mozes ici bakrom da zastitis rezove ali nije neophodno, nista joj nece biti zato sto na prolece tera iz zila koje su dovoljno duboko i zasticene od mraza..

Poslednja izmena:
Znaci da namotam creva i da ostavim na stubovim ili gde vec ili da poskidam skroz kod mene su kompetujuca creva ona jaca da li ima potrebe za napred pomenutim

- - - - - - - - - -

Kompezujuca

Juče slikano...
Da li mislite da se posle košenja maline moglo to da se iskoristi za kompostiranje, a da se pre toga provuče kroz seckalicu za granje? Nekako mi je šteta toliko zelenu masu spaliti...
29371da3ed226efb7b340e01941e19dd.jpg

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Može naravno samo je pitanje da li u toj malini ima bolesti i raznoraznih parazita koji bi se posle preneli na nove biljke. Ali pretpostavljam kad bi to iseckano odvojio malo dalje i napravio kompostnu gomilu sa još dodatkom braon mase i stajskog đubriva i ostavio do proleća da se pretvori u kompost kojim bi nađubrio biljke....

I ja sam razmišljao o tome da je kompostiram, ali baš zbog tih nekih patogena koji se mogu naći na njoj ne bih da daljim skladištenjem na istom mestu posle razvucem po placu... Sve moje isečeno ide za potpalu... Kad se osuše gore kao besne... :)

Da, to moze biti problem a i ne mora... Jer mnogi patogeni ne bi preziveli zimu, kao sto ni ne mogu da prezivljavaju u zemlji, tj.van biljke domaćina koji su potrebni da bi se razmožavali... Takođe, bolesti postoje na svim ostalim kulturama(lišće raznih voćki), pa niko ne brine da li ih kompostirati... Tako da ima razloga za i protiv :D
U kazan za rakiju nikada ne stavljam granje jer time ne možeš kontrolisati temperaturu, koju težim da bude konstantna, radi boljeg kvaliteta rakije... Da imam para za plin, bilo bi idealno, tako da koristim iskljucivo drva ga ogrev...

Ma ovo za kazan je sale radi, ko velim da nas vesela masina malo oraspolozi.....Inace sam gledao da velike povsine odrade onim vocarskom mulcerima , pretvore je u prasinu i tu ostaje.. Poprskaju nekim sredstvima za patogene i tako svake god..Tako da je moguce i ovo..

Tih patogena moze biti i u liscu koje malina odbaci ili trulim plodovima koji otpadnu..itd tako da mislim da ako je malinjak zdrav ni kompostiranje zelene mase nije losa ideja a ukoliko imas slucajeva neke bolesti ili raka korena onda bi trebalo spaliti sve sto se posece.

Ma ovo za kazan je sale radi, ko velim da nas vesela masina malo oraspolozi.....Inace sam gledao da velike povsine odrade onim vocarskom mulcerima , pretvore je u prasinu i tu ostaje.. Poprskaju nekim sredstvima za patogene i tako svake god..Tako da je moguce i ovo..
Ja ove godine kako orežem sadnice tako uvežem trakom i ostavim na tremu da se suši . Imam kaljavu peć i iz nje sprovedeno etažno grejanje i tako ću ceo malinjak ,zašto bih ga palila na njivi jeste posao više al nek bude bar od koristi .Pozdrav za sve moje prijatelje na forumu !!!!

Da li je neko orezao malinu kod mene jos zelen llist dal sacekati mraz valjda ce je on dokrajciti pa da stane vegetacija i onda orezati ili to nema veze pa moze i sad

Sačekaj da mraz odradi posao... I ja čekam isto... ;)

Ako ih orežeš sad dok su zelene, a napolju potraje toplije vreme kao ovih dana poteraće mladice opet...

Ja ove godine kako orežem sadnice tako uvežem trakom i ostavim na tremu da se sušI.
Pozdrav za sve moje prijatelje na forumu !!!!
Nema potrebe dugo da sušiš, malina se sama od sebe isuši veoma brzo. Znam jer kad ih palim, plamen bije uvis kao u sretna vremena uoči prvog maja. :osmeh:
Pozdrav za tebe takođe ...

Ja stari zasad vec posekao,novi krecem za neki dan.Ako su ti zelene te niske onda sacekaj jos malo,ne zbog zime vec ako povuce sokove u koren kako treba tako ce i krenuti u prolece..Inace sad se uzima analiza pa ko zeli da je radi bolje sad da uzme pre bilo kakvog djubrenja,pa mozemo otvoriti i temu za tumacenje...Mi poceli da rasipamo ovcji stajnjak,za sad 20ak tona u planu jos 10ak....ps bakar cu ici samo u prolece

U vezi djubrenja moje iskustvo je sledece -prosle godine sam pred zimu bacio ogoreo stajnjak po vrstama maline, a na prolece sam imao sta i da vidim , raznorazni glodari misevi i krtice nasli sebi lepo mesto za prezimiti i napravili hodnike posto je ispod djubriva toplije i unistili dosta korena maline tako da ove godine samo bacam vestak na prolece i prihrana kroz sistem. Znaci hodnika je bilo u izobilju kao lavirinti.Da li jos neko ima ovakvih iskustava sa stajnjakom i pojavom glodara?

Prvi snijeg,e sad dali je bilo rano isjeci malinu ne znam..ali je to zavrseno.Najava je i nekih minusa.Veliki pozdrav iz Banjaluke... :)
3fd62f18b1ebb0597a021a02ce272e03.jpg
9473bc9d14f8d686c04426d6f02e68f2.jpg
0ad97892e2ec0f57c918f50b0bc3ee6a.jpg
c62716c89cc7e6f695a15abd5090afcc.jpg
5847dd7935d15ad1cec8c0a0210df7bb.jpg
9685a1db9743d59023f5b8ebe3810dd6.jpg
7e12e5800b11d3aaba9c2d2892a15a40.jpg

Nazad
Vrh