Polka

Za rasad može da se koriste samo izdanci koji izbiju iz zemlje, a njih bi bilo najbolje da rasadiš do kraja ove sezone... Skraćivanjem ovih starih rodnih grana samo dozvoljavaš novima da lakše izbiju... Sad ću videti da li imam neku sliku od skoro pa ću ti postavim da vidiš ;)

Ne znam koliko se dobro vidi kako izbijaju nove iz ovih starih, ali se vidi kako se formira plod iz tih novih izdanaka :)

I ja kao budući početnik (jeste malo čudna formulacija....ali objasniću), bih imao pitanje oko tih skraćivanja grana koje su rodile...Da li rano skraćivanje podstiče stvaranje novih izdanaka , koje možemo s'proleća koristiti kao rasad?

Rano skracivanje nema veze sa izbijanjem novih izdanaka, te nove izdanke dobijas tokom tekuce sezone i njih , posle mraza i povlacenja sokova u koren, vadis i koristis za rasad.. Mozes cekati i prolece i izbijanje novih izdanaka i presaditi ih ali sa busenom zemlje okolo a ne golog korena... Pitanje za kolege koje zalamaju vrhove, koliko jesenjeg roda dobijete na tim novim bocnim granama, da li je njuhovo branje rentabilno, osim ako ih sami ne berete, pa cak i tada, na kraju, de li ste probali ukus te maline u oktobru..To nema veze sa pravim ukusom ovih nasih sorti...Gledajte da primenom agrotehnike na Polki dobijete rod do 5 kg po duznom metru i ne trazite vise nista od nje....

postovanje
imam dvadesetak metaralose odrzavane polke
do sada je bilo ok ali u zadnje vreme mi kompletna grancica lepo iscveta a posle toga se svi cvetovi na njoj osuse.retko gde ostane neka kompletna grancica i zri
dali neko moze da da neki savet nemam ni za jelo:sta:

postovanje
imam dvadesetak metaralose odrzavane polke
do sada je bilo ok ali u zadnje vreme mi kompletna grancica lepo iscveta a posle toga se svi cvetovi na njoj osuse.retko gde ostane neka kompletna grancica i zri
dali neko moze da da neki savet nemam ni za jelo:sta:

Pa ajde ovako... Ključna reč je bila "loše održavane"... Ukoliko nije bila isečena do zemlje i ako su izbile mladice iz starog panja, ne iz korena pa onda ako još pride uz ove vrućine i sušu koja je bila nije redovno zalivana eto šta može biti kao jedan od najlogičnijih razloga za takvo dešavanje/ponašanje :)

Prva godina zasada i sad se malo oporavila od sunca i krece da cveta i da daje lepe plodove. Kakvo je stanje kod vas ima li koliko prihida kod mene prva god jesenji zasad na 10ari dosada 150kg malo. Koliko jos vremenski se bere.

hvala proximus
pa nije sisana niti prskana.poceo sam pre mesec ipo da redovno zalivam postavio kap po kap i dodavao vodotopivo djubrivo kao sto je ovde pisano
nadalje slusacu
pozdrav

Polkic, mislim da je kolega Branko pored djubriva nalivao i vodom u velikoj količini... Neka me ispravi ali mislim da je jednom prilikom rekao da "ne žali" vodu :osmeh:

To se i kod mene pokazalo na redovima koji su dobili i do 3x više vode od ostalih (u "propisanoj" količini)... Moje zemljište je vrlo propusno i ne zadržava vodu dobro pri onim temperaturama... Što znači ću dogodine onda primeniti svuda 3x više vode... S'obzirom da je meni prva godina isto, ja sam moj malinjak podelio na 3 celine i testirao... Isto tako sam i jedan red podelio i neverovatno kolika je razlika! No, to ću sve slikovito podeliti na kraju sezone... Moram da sumiram i ovaj jesenji deo sezone ;)

Upravo tako. Zalivao sam svaki dan. Od djubriva sam koristio Elixir Zorka 16:16:16 (oko 50 kg na 35 ari 18.04.2017), i KAN (25 kg na 35 ari 20.05.2017). Pored toga prosle i preprosle godine sam izvlacio stajsko djubrivo. Sto se tice prehrana radio sam samo folijarno jer sam zalivao direktno iz bunara dubinskom pumpom, tako da nisam mogao kroz sistem da pustam prehranu. Mrezu nisam imao. PH vrednost mi je bila 6,5. Humusa sam imao oko 4% ako se ne varam.

To sa vodom sam se i na zalost uverio na los nacin, posto mi je parcela do pola skoro ravna pod malim je nagibom a od pola pod bas dobrim nagibom, i kada sam pustao sistem kpk vecina vode je izlazila tu gde je veliki nagib i tako je bilo sve dook nisam na polovini usporio vodu sa stipaljkama za ves stavljao sam po dve jednostavno stegnem trake i onda je voda isla ravnomerno ali sam se kasno toga setio, tako da je jedna polovina bas vidno zaostala za ovom drugom sto je dobijala vode u izobilju.

Ovo neka bude primer pocetnicima, vodu neka ne zale kada je upitanju Polka.

Jedna od najvećih karakteristika Polke je velika potrebe za vodom, iako ne samo njena već i svih ostalih sorata maline, samo ne baš u tolikoj meri i ne toliko nužno.
To je valjda osnovna i elementarna stvar koju bi morali znati svi koji se upuštaju u ovaj posao.
O ovoj ekstremnoj godini da i ne pričamo, dodatna voda je bila potrebna svemu živome, ali ponečemu nažalost opet nije mogla da pomogne.

Poslednja izmena:
Prva godina zasada polke, da li je rano da se pokosi polka ako više nema roda na granama ili se još čeka da sokovi budu povučeni u koren biljke? Kosiću trimerom, na kojoj visini se to radi?

Mislim da je još rano, ako bude toplog vremena kao što najavljuju krenuće opet izdanci...

A bilo čime da kosiš kosi/seci do zemlje jer svaki pup koji ti ostane iz njega će ili sad ili na proleće odmah izbiti...

Najbolji, ali i najteži način je svakako ručno, da se makazama zareže bukvalno ispod zemlje...

Ja moje maline neću dirati bar još mesec dana.

A kada se makazama izreze neposredno ispod zemlje da li treba nekim preparatom prskati da se inficira

Za to oko preparata bi trebalo da ti kaže neko ko je radio tako... Ima svakako, ali sam zaboravio... Vrati nazad stranice pa pročitaj, mislim da je bilo reči i o tome.

Ako ih iseces ispod zemlje, kako ces uraditi dezinfekciju, koja se inace radi bakrom, ako seces do zemlje onda mozes uraditi dezinfekciju rezova koji se vide...

Nazad
Vrh