Politicko organizovanje poljoprivrednih proizvodjaca

Dajte ljudi,Vi što imate nekog iskustva,pokrenite imicijativu a mi ćemo za vama.
Ne znam kojim to načinom misliš da može da se uđe u skupštinu.
Nisam ja za skupštinu-oni što uđu će brzo zaboraviti one što su napolju i opet smo na nuli.
Ja sam za neku vrstu organizacije u stilu sindikata gde bi mogla da nas štiti od stvari koje su pogubne po poljoprtivredu-kao recimo novi zakon o saobraćaju itd

Organizovanje nekog sindikata poljoprivrednika je iluzija, moguće je samo organizovanje sindikata pojedinih oblasti (ratari, povrtari, uzgajivači muznih krava ) pa potom sinhronizovano dejstvo tih udruženja. Ako se ide na kompletnu poljoprivredu, stvar se razvodnjava i gubi se fokus. U tom slučaju se traži da bude dobro za poljoprivrednike.

A stvar je šta je to dobro. Nije isto dobro ono što traži neko ko gaji tovne piliće i ono što traži neko ko gaji rasadu povrća. I ovako ta ideja da se čeka da neko povede celu stvar, pa će većina za njim, e to nas tek neće nigde dovesti.

Pa kako da se izborimo za svoja prava-izgleda da treba da sagnemo glave i da trpimo-nema nam druge.

Na ulazak u skupštinu mislim indirektnim putem. Nećemo mi nigde sa naših polja i farmi, ali ako nas, kao što ranije rekoh, ima 100 000 zvaće nas već neko pa će nam nešto i ponuditi u ime podrške. 100 000 članova+njihove porodice; to može biti i preko 250 000 glasova kojima možemo manipulisati sa bilo kojom strankom, a veruj te, mnogi će se za to pograbiti.
Novii, u okviru sindikata poljoprivredniika nije problem organizovati odbore po granama delatnosti.

Pročitao sam ovu i slične teme (http://poljoinfo.com/showthread.php?878-Stranka http://poljoinfo.com/showthread.php...šta-stvarno-mislimo-o-našem-položaju-u-državi), koje više niko i ne posećuje.

Ne shvatamo koliki potencijal ima ovaj forum, u bilo kom obliku da se okupimo i uz malo mudrosti čudo bismo mogli napraviti. Kada bi samo znali kakvi jadni likovi parazitiraju po strankama, deset domaćina sa ovog foruma ih "pojedu za doručak" u bilo kojoj emisiji.

Neću mnogo da pišem jer ovde sam zbog poljoprivrede ali tuga je gledati šta nam se dešava i kako propadamo.

Ради се на томе ,,бићете ускоро обрадовани ,мислим на оне који мисле добро пољопривреди, а не на оне који увек имају неку примедбу или ти замерку, јер више воле да критикују друге а да не мрдну **greška са столице и помогну било какву акцију.поззз

Udruzivanje poljoprivrednika u asocijaciju (kako je to npr u skandinavskim zemljama) ili u poljoprivrednu komoru (Austrija, Bavarska, Hrvatska, Slovenija etc...) ili u neku novu, samo Srbiji svojstvenu tvorevinu je bitno ali je jako vazna i teritorijalna organizacija. To moze biti samoodrzivo samo ako se krene od mesta ili opstine kao najmanje jedinice, pa potom na regionalne jedinice i potom na centralu. Samo predstavnici koji su izabrani od strane ovako organizovane, nadam se mnogobrojne, organizacije jesu i mogu biti, zaista, reprezentativni predstavnici jer iza njih stoji organizacija i forma (citaj procedura) kako se biraju.
Takodje, mislim da bi barem u pocetku trebalo da vazi i pravilo rotacije predstavnika u predsednistvu (npr. pola clanova ostane starih a pola se bira novih-zbog kontinuiteta) i tako bi bilo izbegnuto da se neko ustolici pa da ga nemoze ni sa Fendtom izvuci sa fotelje.

Eto, malo i mojih razmisljanja na temu

Ја се слажем са гдином Надлачким стим што бих ја лично увек био за пољ комору којом би управљали сељаци управо по принципу ротације и то као тело састављено из свих грана пољ да нико не би био запостављен јер је очигледно да сви имају проблема и пчелари и дуванџије и ратари и воћари. и да не набрајам све .стим дса се председник коморе бира на 6 месеци.А свака грана од поменутих би дала свог представника који је нормално смењив.једино на тај начин би се сељак одвојио од политике тајкуна и монопола.позззз

Posto nismo osnovali stranku ,hajde malo da prodiskutujemo koja nam je svojim programom najbliza ,nama obicnim poloprivradnim proizvodjacima,da bar cujemo sta nam obecavaju.

Evo za pocetak moj predlog je da osnujemo GRUPU GRADJANA zvala bi se npr.GRUPA GRADJANA ZEMLJORADNICI

Mi kao poljoprivrednici ne di trebalo da budemo ni u jednoj stranci.Za nas je resenje asocijacije,udruzenja.A kada postanemo jaki onda od vlasti trazimo to,to i to.Neko je gore vec i pisao o tome.

Dok se mi ne udruzimo,, prodje voz,,mislim sad pre izbora da vidimo sta nam koja stranka obecava.Pa da vidimo koja stranka sta obecava za poluprivredu .Pa polako da se opredeljujemo .Citaju ovaj forum i stranacki aktivisti pa da cujemo.

Dok se mi ne udruzimo,, prodje voz,,mislim sad pre izbora da vidimo sta nam koja stranka obecava.Pa da vidimo koja stranka sta obecava za poluprivredu .Pa polako da se opredeljujemo .Citaju ovaj forum i stranacki aktivisti pa da cujemo.
Nista od toga stevo ,te skole smo mi prosli,nema opredeljivanja na takav nacin,svi su oni svoje vec poobecavali,
Znas kako kazu obecanje ludom radovanje;Nelaje kera zbog sela

Znam ja za to regeci,samo sam hteo da vidim ko ce bar najlepse da nas laze.Jel znas kako kod nas kazu,,taj tako lepo laze da i sam sebe ubedi da je to istina,,

Pozdrav ljudi,ja takodje mislim da mi ni od jedne stranke ne mozemo imati koristi jer oni jednostavno svi obecaju sto pozelis i isto tako te za te 4 godine zajebu,jedini nacin je da cvrsto
organizovani u polj. udruzenja u svakom momentu trazimo ono sto nam treba od onih sto su trenutno na vlasti i da nam to i ispunjavaju pod nasim konstantnim pritiskom. Svi nesto prete i traze organizovano i policija i prosvetari i ovo i oni i naravno dobijaju a svi ih mi hlebom hranimo a zadnja smo rupa na svirali. Ovu veliku asocijaciju poljoprivrednika i ostala slicna udruzenja ne bih da komentarisem kako rade i sta rade ali iz nekog nezadovoljstva sam sa prijateljima osnovao letos udruzenje pod nazivom Asocijaciju vlasnika poljoprivrednog zemljista Srbije,malo smo lenji, necemo nikakvu politicku zaledjinu pa se ne eksponiramo i tek imamo oko 200 clanova a fakticki nismo nikog ni napadali da se uclani a ako bog da angazovacemo se malo da se cuje pa ce biti i mnogo vise clanova. Video sam da su Asocijacije pod tim nazivom veoma uticajne u recimo Bugarskoj,Rumuniji,hrvatskoj itd. i da su
uspeli da sprece rasprodaju njihove zemlje strancima tj. da produze rok i to je bio glavni razlog naseg osnivanja i nadam se da cemo zbog ovih nasih politicara koji bi da od nas naprave zapadne sluge kao sto su uradili u ostalim privrednim granama uspeti na vreme da se okupimo u velikom broju i trazimo odlaganje tog katastrofalnog zakona pa onda i sve druge bitne stvari koje zelimo da menjamo a ima ih mnogo jer iz stranke mi ponaosob nikad nista necemo postici sve se prospe na sitne interese

ja razmisljam da ovo udruzivanje, nije tako tesko samo treba, malo organizacije i volje e vo mog predloga:
Gledajuci samo ovu stranu na mom racunaru vidim sledece clanove:
GOLUB -Novi Sad
KUKULELE -Kikinda
ZX-Bare -Kragujevac
FUTUREFARMING -Zemun
RADIVOJ NADLACKI-Gospodjinci
PROVAC-Selo Provo -Sabac
STEVA44-Titel
REGGACCI-Kikinda
MALAKSALO-Progar
RAJKO75-Novi sad
Znaci kako mi koji smo samo na ovoj stranici tako i svi ostali,koji su zainteresovani za udruzivanje treba svako u svom selu/gradu
da obavesti svoje ,prijatelje,bracu,sestre,kumove,komsije itd.i zapise broj ljudi koji su spremni da se udruze,i to nam saopsti na ovom forumu, ....recimo ovako za jedno dve nedelje izvestaj glasi ovako:

GOLUB-Novi sad 30 ljudi
KUKULELE - Kikinda 50 ljudi
ZX-bare -Kragujevac 10 ljudi
itd itd i onda recimo kada zbir dostigne 1000 ljudi dogovorimo se o mestu sastanka/skupa i svi ti ljudi dolaze na prvi sastanak i dogovor o daljim aktivnostima,

Nazad
Vrh