Ево ја ћу да се кандидујем. Кад је пољопривреда у питању обећавам:
1. Забрана увоза свих производа који се производе код нас а ако нешто од хране мора да се увезе, због дефицита, онда цена не може бити нижа од наших производа;
2. Следеће 3 год. укидам порез за све примарне произвођаче хране;
3. ПДВ на све што је потребно за примарну производњу 1%;
4. Сваки увозник може да увезе за онолико колико извезе (пошто је наша производња сведена на пољопривреду и енергетику онда се не брините за пласман вишкова);
5. Бесплатна социјана и здравствена заштита пољопривредника као и бесплатно образовање везано за производњу и прераду хране.
6. Државне банке имају обавезу да бескаматно кредитирају пољопривредну производњу до наплате потраживања;
7. Експресно решавање заосталих потраживања.
Доста за почетак. Реците шта још?
Bez obzira sto postujem tvoju dobru volju, moracu da uputim nekoliko primedbi.
1. A sta ako je cena tamo nekog proizvoda stvarno jeftinija? Ili sta ako neko kod nas namerno manipulise cenama zahvaljujuci ovakvom zakonu? Moj predlog bi bio da
drzava odgovara sa reciprocitetom prema onim drzavama koje taj artikal subvecnionisu. Dakle, vi subvenciju, mi carinu.
2. Koji porez? Ovako saopsteno zvuci malo populisticki. Porez na zemlju mozda.
3. Oko ovoga bi se slozilo, ali uz naglasak na tacan spisak i rigoroznu kontrolu, da se ne bi svasta provlacilo.
4. Eh, da smi mi Argentina i Brazil, pa da uvedemo ovako nesto.
5. Nema besplatnog rucka. Mada ovo vec zadire u opstu problematiku socijalnih programa, pa to treba resiti na sirim osnovama.
6. Mi nemamo drzavne banke. Ovo malo banaka sto smo imali kao akcionarskih drustava sa vecinskim domacim kapitalom, samo sluzi za bogacenje pojedinaca, i polako
jedna po jedna propada. Pocevsi od ovih zadnjih kao sto je Metals, Agrobanka, Privredna, Postanska stedionica, i boli me ruka za dalje.
7. Slazem se.
Sta bi dodao. Pa elementarno, postovanje dosadasnjih zakona po pitanju zemljista. Uvodjenje reda, a opet po postojecim zakonima. Sagledavanje mogucnosti, perspektiva, i zauzimanje kakve takve strategije.