Pozdrav od totalnog zelembaca. Precitao sam vecinu teme, ali evo da pokusam da objedinim par pitanja. Slucajno sam dosao do ove maline kao artikla i dopala mi se prica sa njom, obzirom da u nasledstvu imamo nekoliko hektara ravnicarske zemlje, te samim time i obavezu da to sa ocem odrzavam. Da ne bih uzaludno trosio vreme i snagu, zelim da tu zemlju pametnije uposlim.
U pitanju su 2 tipa zemljista.
Jedno imanje je jako blizu Zapadne Morave i tu je mahom peskovita zemlja, vrlo zahvalna za odrzavanje, ali na relativno plitkoj dubini se nalazi sloj shodera koji sprecava neko ozbiljnije zadrzavanje vode u plodonosnom sloju.
Drugo imanje je pored kuce i tu je smono zemljiste, stim sto je jedna njiva strogo smona, a druga je vecim delom nasuta tamponom iz priobalja reke, te samim tim nesto rastersitija i laksa za obradu.
Koju zemlju od te dve biste me posavetovali da uposlim za zasad maline. Naravno da mi je logisticki bolje da to bude pored kuce, ali je sastav podloge manje pogodan.
Drugo pitanje je, znajuci koje tipove zemljista imam, koje mehanizacione mere mi savetujete pre zasadjivanja maline? Duboko oranje, pordivanje, (za smonice jedno od ova dva svakako planiram, kako bih razbio pluzni djon), frezovanje...? Kako se kasnije tokom godina vrsi medjuretna obrada?
Kolika je obaveza djubrenja njive stajskim djubrivom? Postoji li zamena za njega?
Kakvih fizickih i hemijskih osobina zemlje ova malina iziskuje?
Isto vazno pitanje je nacin sadnje, jer neko prca da sadnice treba da su vertikalno, a neki da ih treba "sahranjivati", odnosno polagati u rov?
Inace, nadmorska visina je okvirno 220mnv
Tek sam na samosamom pocetku, tako da bi mi svaka pomoc veoma dobrodosla. Unapred vam hvala.