Polana

Podzrav,jesenas sam posadio 2500 kom,kao da uopste ne krece,izvadio sam 5 kom i video da ima male bele izdanke iz korena a na povrsini svaka stota tera listove.Pomalo sam uplasen,da li tako treba ili nesto ne valja.Ovaj sto mi je prodao je uporan u ojasnjavanju.te rano je pa hladno je . POMOC.....

Hvala druze a ovi izdanci sto idu iz korena da je to buduca stabljika? Izvini prvi put sadim...

Pa ako su te sto si izvadio sa zivim korenom,nemas razloga za brigu.Uzmi nekoliko pa zagrebi,ako se zeleni ispod kore,poterace sigurno,samo kasnije,ipak su one jesenas posadjene,a i vreme nije bilo bog zna sta toplo.

A te sto krecu sad iz korena,da,to je buduca stabljika,ona ce ti dati rod na leto.

Dobijas ih tako sto mladari koji porastu iz zemlje van reda na jesen povadis.

Kod mene u onom prostoru izmedju 2 reda je poniko bas dosta novih ali necu valjda to ostavljati da mi smeta. Ja sam mislio da na jesen vadim one sto su vec rodile i presadim begde jer ih ionako ima puno na kraju berbe ujedno proredim i imam sadnice?

Kod mene u dvorištu još nisu krenule a stare su već 3-4 godine.

Kod mene su krenule one sto sam prosle godine sadio, kod mene je nadmorska visina oko 600m mozda malo vise, a ove druge sam tek posadio pa cemo videti kako ce se primiti i kad ce krenuti, prosle godine sam uzeo 30 sadniva kod clana joksica i samo pola se primilo, sad sam uzeo kod drugog pa cemo videti kako ce biti.

Pa normalno te sto sad krenu izmedju reda kosis,a na jesen slobodno uzmi i proredi,sam si sebi dao odgovor.:osmeh:
Ja sam moju Polanu jesenas povadio i posadio Vilamet,medjutim ostalo je puno sitnih zilica,i eno je poterala Polana.

Moram da naglasim da o prijemu sadnica dosta zavisi i kakvo je zemljiste,ako je ilovicasto ili smono,moze doci do truljenja korena,pogotovo posle ovih velikih kisa,a i tesko mladari izbijaju iz zemlje.

Kod mene u onom prostoru izmedju 2 reda je poniko bas dosta novih ali necu valjda to ostavljati da mi smeta. Ja sam mislio da na jesen vadim one sto su vec rodile i presadim begde jer ih ionako ima puno na kraju berbe ujedno proredim i imam sadnice?

Mozes i te male zilice da presadis samo pazljivo, primaju se sto posto i stizu za rod , provereno ! U petak je posadjeno 25 ari i sad je formiran ceo hektar.

Ja sad imam 350 pa ako bog da na jese cu prosiriti za jos toliko kadsam vec poceo sa njima da ne menjam

Ne nezadovoljan,nego posto ne zivim na selu,a moram svaki drugi treci dan da je berem,a nisam imao neku povrsinu pod njom,morao sam da je povadim,a i hladnjaca sto sam predavao malinu radi do 15 septembra,posle vise ne vrse otkup,a da je teram dalje nije mi se isplatilo,zato sto nisam imao neku kolicinu.

bilo nekih sušenja listova prošle nedelje, po svemu sudeći jedan jutrošnji mraz je dovatio mlade lastare pre jedno desetak dana. Odradio sam Fostonic( fosetil aluminijum), za svaki slučaj ako je plamenjača.Upravo sam se vratio iz malinjaka i vidim da lepo tera i lepo izgleda.

Ja sam juce presao Decis+Quadris+Slavov+20-20-20+Humistar - folijarno
i bacio kana

007.jpg
[/URL][/IMG]
006.jpg
[/URL][/IMG]
009.jpg
[/URL][/IMG]

Poslednja izmena:
bilo nekih sušenja listova prošle nedelje, po svemu sudeći jedan jutrošnji mraz je dovatio mlade lastare pre jedno desetak dana. Odradio sam Fostonic( fosetil aluminijum), za svaki slučaj ako je plamenjača.Upravo sam se vratio iz malinjaka i vidim da lepo tera i lepo izgleda.

bilo je i kod mene ponegde tako od mraza, za sada je odlicna.Nisam je jos prskala, juce je bacen kan

Nazad
Vrh