Pokrovni usevi

Gorušica, sije se kad i Raola.
Ubija štetnike, travu i sakuplja više vlage u zemlji.
Tanjuram je da što prije pretrune, a čak bi zbog naredne kulture kukuruza bilo dobro baciti malo Uree da se to još ubrza, naime kukuruz se prvu godinu poslije zelene gnojidbe dosta muči dok iznikne dok se ne postigne neki željeni efekt, a vidio sam da je tako i iza Raole. Korijen ima dosta manji od Raole, tako da neku mogućnost prorahljivanja velikog i nema.
Sjeme sam dobio, tako da ne znam cijenu.

Ovo da prije istrune gore stoji, ali nemam strojeve da popratim dalje da ostane ovako istanjurano.
 
Ja sam dosta citao a gledao neke snimke za ovo djubrenje. Ali nikako da se odlucim da odmah posle psenice posejem neku mesavinu i da je u jesen zaorem. E sad da li bih je prvo tanjirao pa posle orao ili odmah oranje to bi zavisilo od njene velicine. Sigurno da dosta poravlja kvalitet zemljista.
 
Atilla PK, sejano 11. septembra, APV-om na kratkoj tanjirači. Fotografija od 14. novembra.

Prvi krug na ~4cm, skroz desno. Delovalo plitko jer se meša sa zemljom i seme ne ide duboko koliko ide tanjirača, pa je spušteno na ~7cm. To je bilo preduboko - lepše je niklo gde je bilo pliće. Za nauk za sledeći put.

 
Ja sam dosta citao a gledao neke snimke za ovo djubrenje. Ali nikako da se odlucim da odmah posle psenice posejem neku mesavinu i da je u jesen zaorem. E sad da li bih je prvo tanjirao pa posle orao ili odmah oranje to bi zavisilo od njene velicine. Sigurno da dosta poravlja kvalitet zemljista.
Odmah nebih preporucio, neki najbolji optimalni rok je od 5.-20.8.
 
Tonchi verovatno to kazes zbog suse i da seme ne nikne kako treba. Ali mene interesuje sledece. Da li ako se u ovom tvom roku to poseje biljke dostici zeljenu visinu i gustinu da to sto se zaore biti bas dobra kolicina kao djubrivo i da li ce sam korenov sistem moci da odradi da ode duboko u zemlju i razbije pluzni djon? Msl sve ovo je i poenta da se izvede ova operacija.
 
Ako se prerano posije osjemeni se prije nego dođe vrijema za oranje. U tom slučaju na proljeće nikne kao korov.
Tonchi je dao dosta veliko razdoblje za sjetvu. Moje iskustvo je uglavnom iza 15.8. za zaoravanje krajem 10. do polovice 11. mjeseca.
 
Da, dao sam veliko, cca 2 tjedna, jer sam sijao u tim razdobljima i u tim razdobljima je uvijek dobro, ali je dosta bitan momenat sjetve, tj. uvjeti, suho mokro, najbolje ju je posijati nekako odozgo samo, tipa Apv sijačice ili tako nešto...

Možda sam već stavljao, jedan video iz 2019.
 
Može, ali ona ne daje toliko mase mada ima prednosti, a i kod nas je praksa mješati barem tri vrste siderata zbog zelene prakse, za to dobivamo subvenciju.
 
Tonchi po tvom iskustvu koliko veštačkog đubriva manje koristiš od kada radiš pokrivene useve a da ti prinosi ostanu na približnom nivou?
 
Ništa manje nisam koristio. Sijem to prvenstveno jer moram, a kad moram napravim uglavnom kako treba, najbitnije od svega mi je da se mikroorganizmi potaknu i da podignem malo humus. Još bitnije od svega mi je kalcizacija jer imam ph 4-5, e onda ću koristiti manje umjetnoga jer trenutno je P i K blokiran, a imam velike zalihe u zemlji.
 
Zakasnio ove godine, slažem se rok za setvu je kraj avgusta i početkom septembra,ova setva je početkom oktobra.... I relativno duboka setva, testiranje mašine je bilo


 
Kupusara iz komentara #86, slikano juče. U ovo će soja, pa ćemo videti šta će se sve tu desiti do prskanja.

 
Ako bude sve kako treba ove godine probaću u avgustu da posejem na jednoj parceli. Nešto sam razmišljao da pomešam dve smeše i da onda dobijem sva tri efekta u jednom. Za humus, za azotofiksaciju i za (kako se ovde pisalo) rahlanje. Samo seme izađe oko 100 eura/ha. Ali će sve to izaći malo više para jer prvo treba spremiti parcelu za sejanje, pa onda sejanje sejalicom, pa na traju tanjitanje da se isecka masa pre samog oranja. Ali ajde da probam pa ću videti. Mada sam razmišljao da nadjem nekoga sa jakim traktorom i da uradim podrivanje - što takođe predstavlja dosta veliko ulaganje. Do avgusta ima baš baš dosta meseci.
 
Seje li neko pokrovne ove jeseni? Čujem da su suša i inflacija ubile i entuzijam za pokrovnim usevima kod mnogih.
 
Obzirom da je susa ove godine odustao sam od zelenisnog djubrenja. Znam da se moze to uraditi, a i treba tako, sve do sredine septembra, ali tesko da cu moci da stignem. Bice valjda neka god i za to. Uostalom radicu analizi zemlje sad na jesen i odluciti sta trebs od djubriva a takodje i N-min metodu u periodu jan-feb za odlucivanje koje kolicine N uzeti
 
Nazad
Vrh