Pogon na zejtin

Bobo ,jeli su vam ogeanicene kolicine za kupovinu plavog dizela,ja sam sad pretvarao izadje 94,80 dinara,.

Jesu, ogranicene su kolicine ali toliko da meni koji radim 63-4 jutra zemlje i vrsim kombajnom i sto god radim bagerom sipam plavi dizel i jos mi na kraju godine ostane neiskoristenog po 700-800l, u dobrim godinama i vise.

Problem je stocarima koji jednu povrsinu "gaze" po 15 puta (kosnja, susenje, skupljanje, baliranje i tako 4-5 puta godisnje), Oni dobiju nesto vise po grlu stoke ali kolik ocujem da to nije dovoljno.

Kazem vam, neka se ljuti ko god hoce, kolega je dolazio sluzbenim kombijem kod mene cesto, to mirisi iz auspuha na pomfri, kokice i ostale "fritezne mirise" ali je kombi isao dosta dobro. U krugu firme prociscavali rabljeno fritezno ulje i razrjedjivali posto se s nerazrjedjenim stopali filteri i stvarala se prekomjerna garez u motorima strojeva.

Nakon kratkog vremena su im pocrkala sva vozila osim golfa "keca".

Ne osporavam nicije iskustvo, posto ja svog osobnog nemam. Imao sam naj bolju namjeru ali nisam uspio nabaviti koristeno fritezno ulje a kupovati frisko je jako jako neisplativo.

Kolega je sipao rabljeno motorno ulje u ursusa 355 na pun rezervoar je islo 10l a ursus nema vise od 50l rezervoar, i isao je kao i na obican dizel...

Zejtin bih sipao i probacu sigurno sledece sezone, ali izradjeno ulje nema sanse, pa to kad prodje kroz filtere za gorivo ima da napravi njesra :sta:...

kada smo već kod stručnjaka, nitko do sada nije izmjerio viskoznost zejtina, i druge osobine, koji bi bili vrijedni podaci kako bi se koristilo kao gorivo.......ako ljudi sipaju, znači da ide, da li je dobro, to se još nezna, a nitko nije izmjerio snagu na zejtin i dizel, pa na ložu i druga goriva na istom vozilu, kao ni potrošnju........onda je dosta teško pisati o tome i nekoga u nešto uvjeriti.......

osobno me zanimaju sve vrste "zamjenskog goriva" tj sve što nije dizel i eurodizel, a može progutati stariji dizel motor u golfu, nekom rusu ili imt-u......da što manje budemo ovisni o visokim trošarinama koje nam nameću oni od gore sa vrha......
Nece da mi prebaci PDF ali ukucaj,,neke karakteristike ubrizgavanja biodizela,ulja repice,,imas tamo ,usporedbu ,dizela,bio dizela,i ulja repice,radjeno sa dajc pvp pumpom,na razlicitim obrtajima.I sad sam citao po auto forumima ,pa ljudi su pre 10 godina vec ubacivali zejtin u dizelase.Tako da nije ovo neka mudrolija od skoro.

Zamisli kombajn na takav pogon, perpeto mobile .
Moj komsija je u fazi izrade Perpeto mobila. Muci ga samo jedan problem:zakoni fizike i matematike:haha:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vec duze godina moj rodjak sipa preradjeno motorno ulje. Naspe 30l dizela i 5l PROCEDJENOG preradjenog ulja. Malo cadi ali ide.........

Tomo, ložika je zakon. :osmeh:
@Bobo Neću ići više u Bosnu, eto me po gorivo u HR kad je još jeftinije tu. :osmeh:

Moj komsija je u fazi izrade Perpeto mobila. Muci ga samo jedan problem:zakoni fizike i matematike:haha:.

Перпетуум мобиле се НЕ коси законима ФИЗИКЕ (први њутнов закон), али се зато коси са законима ТЕРМОДИНАМИКЕ тј. његовим ПРВИМ и/ИЛИ ДРУГИМ законом....Нема ту никакве математике, само чиста физика.....

Свашта човек научи у животу:osmeh:

Tomo, ložika je zakon. :osmeh:
@Bobo Neću ići više u Bosnu, eto me po gorivo u HR kad je još jeftinije tu. :osmeh:

Sta ces, EU standardi, goriva koliko hoces, samo para nema ;) Doslovce mi se ne isplati kupovati jestivo ulje i sipati ga u bilo koje vozilo kad je skoro duplo skuplje od plavog euro dizela a nekako sumnjam da je skoro duplo bolje rjesenje.

Mogli bi mi napraviti razmjenu robnih dobara. Ja vama dizel, vi meni jestivo ulje ;)

Samo polako, tako je bila i kod nas fama i pomama za HHO sistemima cak je i "Pavle" ovdje pisao neke bajke o zetu koji s tim sistemom vozi "dzabe". Od jednom se HHO vise ne spominje, sad je zejtin na redu... Iduce godine ce biti nesto drugo u modi i tako u krug ;)

Zetu su majstori pogrešno prikopčali sistem jer je motor nastavio trošiti gorivo umesto vode, ako se dobro sećam te priče.:osmeh:

Da znaš da nije loša ideja, teoretski je izvodljivo
Šta teoretski!? Praktično. Englezi su u WWII pokretali traktore na dimne gasove od uglja ili drva filtrirane kroz bure napunjeno šibljem. Imaš na netu video klipove gde od gasova dobijenih iz kotlova za grejanje pokreću agregate i prave struju.
Nego, kako smo počeli da komentarišemo zejitin, poskupeli Golfovi I i II.

Šta teoretski!? Praktično. Englezi su u WWII pokretali traktore na dimne gasove od uglja ili drva filtrirane kroz bure napunjeno šibljem. Imaš na netu video klipove gde od gasova dobijenih iz kotlova za grejanje pokreću agregate i prave struju.
Nego, kako smo počeli da komentarišemo zejitin, poskupeli Golfovi I i II.

:haha: Vratice se u modu, zbog zejtina! Sejmo suncokret i vozajmo se od istog:haha:

Još u ono vreme Švaburine nisu davale garanciju na PVP i dizne kod Golfova jer su analize pokazale da nam je gorivo bilo lošeg kvaliteta.Koliko se da primetiti oni uprkos svemu idu.Možda su pomešali uzorke u laboratoriji.

Inače još jedna ideja (pominjana ali se koristila i posle II svetskog rata):
http://www.cbc.rs/teh-dokumentacija...li-paja-jare-i-moša-pućko.html?highlight=drva
Savremeni motori (Common Rail) se moraju posebno prilagoditi za zejtin. Stariji skoro i ne. Sistemi u svetu koriste sistem sličan kao TNG/benzin, pale se na naftu, pa se prebacuje na zejtin, i pre gašenja se vraća na dizel (malo se i properu creva, gasi se posle nekog kraćeg vemena, par sekundi ali ne istog trenutka).
Zejtin je viskozniji od nafte pa je zgodan za mešanje sa ED-om. Nije agresivan kao "bio-dizel".
Međutim, zimi nije baš idealan pa se treba (mora) mešati sa dizelom. Lično preporučujem da se meša uvek, samo zimi da bude više nafte (leti oko pola-pola ... eventualno i čist). Rekao sam da neću pa i neću više, no ipak da ne bude "ko to pokuša ode motor" (nije baš tako). I ipak, treba povesti računa o više stvari, od kojih su mnoge navedene. Potrošnja je sigurno blago povećana, zejtin je slab rastvarač, "zapečen" se teško skida sa delova, veća mogućnost blokiranja creva ... itd.
Kao neko ko se više bavi mazivima, moram naglasiti jednu stvar: ulje morate menjati po režimu teških uslova eksploatacije (na 2/3 ili 1/2 intervala zamene) i koristiti bar za nivo kvalitetnije nego na čistu naftu.
Razlika u ceni nije tako velika pa ako kupujete zejtin neće biti baš "džabe" vožnja tj. manja razlika nego u slučaju benzin/TNG. Kod otpadnog budite oprezni (potrebno je jako dobro filtriranje!). Ostaje moja etička skepsa u smislu da bih prihvatio ovo samo kod proizvođača suncokreta (ne mora baš i ulja) dok za ostale je to prilično neetički (koristiti hranu kao gorivo ...). Što se tiče države, bolje da smanje akcize, povećaju subvencije (doduše već sa standardnim se više isplati dizel) i da JEDNOM ZA SVAGDA ponude pravu alternativu ED-u, tj. da GU 0.1 bude prisutno svuda, sa kontrolisanim kvalitetom (bar kao nekadašnji D1, ono bi trebalo i da je bolje ali nije po svim osobinama) i da mu možda i smanje cenu za neki % (smanje akcize).
Ostaje upozorenje da se kod Euro 3, 4 i 5 motora zejtin ne koristi (zaista su potrebne, makar sitne (E3) ili veće (E4 na gore) prepravke motora za tako nešto).
Kod starijih motora (već sam i ranije pisao) može mada i tu ima nekih sitnih nepogodnosti (uglavnom na duži rok) pa mi se (i dalje) čini da je prava mešavina idealna stvar, naročito u zimskom periodu.
Rad na biljna ulja je ispitivan još na početku konstrukcije ovih motora (još Rudof Dizel) ali je to bilo potpuno neisplativo. Koristilo se u vreme ratova a velika istraživanja su počela od prve naftne krize (70-tih i 80-tih) tako da dosta toga postoji i objavljeno (a dosta i u fiokama pod ključem). Pad cene nafte devedesetih i koncept Bio-dizela su gurnula u stranu ova istraživanja iako se u manjoj meri radi na ovome (i koriste traktori na biljana ulja). Ulje od repice je verovatno najviše korišćeno (pravo industrijsko ulje) .... doduše kažu da je zdravo i za jelo (probao u inostranstvu, ovde nisam se baš nagledao, obično su to skuplje varijante, maslinovo i ulje grož. semena).
Bilo, kao bilo, malo opreza nije na odmet. Biljna ulja poseduju različite osobine, te je potrebno dosta čitati o tome (a i eksperimentisati).
Zvanični stavovi se menjaju. Brazil je 80-tih masovno koristio etanol kao gorivo ... to je tad bila jeres pa su čak i sankcije "popili" da to više ne rade. Sada, opet to koriste još masovnije ali su im se pridružili čak i Ameri a u EU je propisano da do 5% gorivno ne mora ni da se obeležava a E10 (10% etanola) radi sa praktino svim (iole modernijim) vozilima i masovno se koristi. Za E85 su potrebne male izmene na motoru ali slično TNG-u (čak je i jeftinije, menja se npr. i dovod, zbog malo veće korozivnosti etanola od benzina). Slična priča je i sa Biodizelom ili TNG-om.
Dakle, za par godina će čikice u kravatama možda pričati i drugu priču.
Ne preporučujem (posebno) ali nisam ni veliki protivnik. Zavisi od mašine, da li se sipa čist ili ne i drugih stvari.
Što bi rekli "razbijači mitova" - moguće (nije ni mit niti je potpuno tačno).

Od kako je izasao Evro Dizel ja samo njega sipam, i u traktor i u auto dok sam vozio dizela. Nikad nikakvih problema nisam imao sa gorivom moj traktor je napravljen 1970 god. Mozda on spada u modernu mehanizaciju kad mu nista ne fali :haha:

Koliko se razumes u gorivo vidi se po tome sto sipas dvotaktol ulje. . .
Ti radi kako smatras da treba a ja u moje masine sve redom dvotaktol sipam po savetu bosiste i majstora i nemam problema ni sa pumpama ni sa diznama.

Nazad
Vrh