Podizanje zasada kajsija

Ja imam jednu na trnku, saznao sam to tako što mi kod ramenih grana kreću grane sa trnjem...mogu vam reći da to ničemu ne valja, kajsija je narasla metar i po za 4 godine i slab godišnji porast ima, možda 10 cm po svakoj grani, nisam sa nje ubrao nikad više od 3 kile.

ne mogu da kažem sa sigurnošću, nisam je ja kupio ni posadio, znam samo da je visoko kalemljena, vidi se spoj, moram da pogledam i pri dnu dal se vidi tj dal ima posrednik ili je direktno, znam samo da jako slabo raste u odnosu na druge oko nje, pojavljuju se grančice sa trnjem iz dna ramenih tj sa vrha debla ispod ramenih jer je visoko kalemljena i mnogo izbijaju izdanci iz nje, uz samo deblo, naravno sečem ih da ne crpe stablo, a ti izdanci neki ima trnje neki nema, jako čudna situacija barem meni..

Verovatno je divlja sljiva kalemljena visoko.
Stablo je drukcije od ostalih hrapavo i po sebi svuda izbacuje izdanke(stablo u stvari od divlje sljive).Moras ga cistiti od izdanaka a sto ga vise cistis jos vise izbijaju. Najbolje je je ako imas neki izdanak iz zemlje na njega nisko da prekalemis(prvo sljivu pa kajsiju).

Dobro a šta dobijaš s tim. Valjda treba prvo da je podloga šljiva pa crni trn posednik pa tek onda kajsija. A s ovim dobijaš crni trn, šljiva pa kajsija.

Prvi put cujem da se Kajsija kalemi na trn. Da li mislimo na isti trn u mom kraju Trn zovemo ono sto radja male tamnoplave kuglice, neko zove Trn neko Trnjina. Dali mislite na taj trn kao podlogu za kalemljene Kajsije?

Valjda treba prvo da je podloga šljiva pa crni trn posednik pa tek onda kajsija.
A sta li se tek ovim dobija, da mi je znati.

Da li mislimo na isti trn u mom kraju Trn zovemo ono sto radja male tamnoplave kuglice, neko zove Trn neko Trnjina.
To je to.
Moze kajsija na njega ali nije to najsrecnija varijanta. Prekrzljavo je to da bi bila dobra podloga, to je pre zbun nego stablo, i tesko je od toga dobiti zadovoljavajuce stablo kajsije. Kao posrednik mozda da, ali kao podloga ne.

Vec je izdefinisano sta je najbolja moguca, iako ne idealna, kombinacija. To je ili belosljiva kao podloga, ili dzenarika, pa na nju posrednik, a na posrednika kajsija.
I za posrednika je najbolja belosljiva, ali posto kalemari kaleme na ono sto im je ostalo neprodato prosle godine, onda oni ubedjuju da je najbolje to na sta su oni kalemili, a to je najcesce stenlej kao posrednik.

To je to.
Moze kajsija na njega ali nije to najsrecnija varijanta. Prekrzljavo je to da bi bila dobra podloga, to je pre zbun nego stablo, i tesko je od toga dobiti zadovoljavajuce stablo kajsije. Kao posrednik mozda da, ali kao podloga ne.

Vec je izdefinisano sta je najbolja moguca, iako ne idealna, kombinacija. To je ili belosljiva kao podloga, ili dzenarika, pa na nju posrednik, a na posrednika kajsija.
I za posrednika je najbolja belosljiva, ali posto kalemari kaleme na ono sto im je ostalo neprodato prosle godine, onda oni ubedjuju da je najbolje to na sta su oni kalemili, a to je najcesce stenlej kao posrednik.

Slazem se da je trn zbun zato mi je i bilo cudno da se kajsija kalemi na njega.
Kakva je sljiva Ranka kao podloga za kajsiju?
Dali neko moze da obasni to kalemljenje preko posrednika malo mi je nejasno? Da li se kalemljenje preko posrednika moze isvesti u jednoj godini ili je potrebno dve?

O ovaga i kolega iroman, nije ga dugo bilo, dobro nam došao.

ja napisah ovo

Valjda treba prvo da je podloga šljiva pa crni trn posednik pa tek onda kajsija.

Ti pitah

Pa zar to nije isto što si i ti objasnio u daljem tekstu. Da ponovim. Podloga šljiva (dal džanarika ili neka druga) posrednik Crni Trn, pa tek onda kajsija.

Poslednja izmena:
Ima raznih tehnika "umetanaj posrednika" Najcesce se to radi tako sto se jedne godine okalemi posrednik na dzenariku a sledece kajsija na tog posrednika.
U praksi se najcesce nalaze sadnice kalemljene tom tehnikom, upravo iz razloga o kom sam pisao. Kalemari sljive koje ne prodaju vrate u rastilo i na to okaleme kajsiju. Nije to nista lose, osim sto je izbor posrednika tako odredjen onim sto im je ostalo, umesto da se za posrednik bira onaj koji je najbolji (belosljiva).

druga tehnika je da se u prolece (iz ruke npr) okalemi posrednik na dzenariku a u avgustu iste godine na spavajuci pupoljak se okalemi kajsija.
Postoji i tehnika da se u jednom potezu okalemi i posrednik i kajsija na njega, tzv dvogubo kalemljenje, ali ta tehnika je prilicno nepouzdana.

Moguce je dvogubo kalemljenje "iz ruke" prvo se okalemi posrednik na podlogu a zatim kajsija na njega i istivremeno kalusiraju, srastaju, primaju se, oba spojna mesta.

Uspesno se pokazala isledeca tehnika, na stablo sa koga ce se skidati grencice za posredika se u avgustu ,u njegovoj krosnji, okalemi sorta na spavajuci pupoljak, u prolece se te okalemljene grancice skidaju i kaleme se na podlogu, a na njima je vec primljeno okce kajsije.

Sve se ipak svodi na kreativnost :)

- - - - - - - - - -

Podloga šljiva (dal džanarika ili neka druga)
Ogromna je tu razlika i u ovom kontekstu dzenarika se nikako ne sme oznaacvati kao sljiva (da ne ulazimo sad u raspravu da li u botanickom smislu dzrenarika jeste ili nije sljiva)

Uspesno se pokazala isledeca tehnika, na stablo sa koga ce se skidati grencice za posredika se u avgustu ,u njegovoj krosnji, okalemi sorta na spavajuci pupoljak, u prolece se te okalemljene grancice skidaju i kaleme se na podlogu, a na njima je vec primljeno okce kajsije.

Slažem se da se ta metoda koristi kod drugih voćnih vrsta npr kod kruške viljamovke kalemljene na dunji. Ali kod kajsije bitna je i dužina posrednika, što je ovm metodom malo teško izvodljivo.

Ogromna je tu razlika i u ovom kontekstu dzenarika se nikako ne sme oznaacvati kao sljiva (da ne ulazimo sad u raspravu da li u botanickom smislu dzrenarika jeste ili nije sljiva)

Naravno da je ogromna razlika i ne treba bukvalizovati stvari. Mislio se na podlogu džanariku (zbog brzine pisanja da se ne pišu memoari), gdje je već objašnjeno u prethodnom tekstu.

"Dobro a šta dobijaš s tim."
Kajsija se kalemi visoko na posrednika (sljivu) izmedju ostalog i da stablo iste bude u stvari glatko (u tom slucajui sljiva je stablo). Ako ti je posrednik trn stablo ce biti trn i desice se isto kao i kod Oktopodovog primera puno trnovitih izdanaka koje sto vise cistis sve se vise pojavljuju.
Belosljivu ne koriste rasadnicari u velikoj meri za kalemljenje kajsije jer je ne mogu naci u toj kolicini koja im je potrebna.

Sta mislite o vinogradarskoj breskvi( tzv. Sefteliji) kao podlozi za kajsiju?
Prednosti , mane nje kao podloge kajsije?

Tomix nisi razumio pitanje.oktopod je napomenu da ima kajsiju ukalemljenu na trnjaka (Crni Trn). Znači ako ostaviš izdanak iz te sadnice (kajsije) to je Crni Trn, ti kažeš onda ukalemiš šljivu kao posrednik pa kajsiju, odnosno to je kombinacija podloga Crni Trn + posrednik šljiva + kajsija. To sam te pitao šta dobivaš ovom kombinacijom. Jel samo glatku koru na stablu. Isto će ti biti sadnica kržljava jer je podloga Crni Trn, a opet će davati bodljikave izdanke.

teško će pasti u zaborav, kod nas se i dalje prodaju sadnice jer većina ljudi ne računa na kajsiju kao proizvod za otkup već za rakiju, jednim delom se narod navadio na ružu zbog dobre otkupne cene koja krene sa preko 80 dinara a ne padne ispod 65 dok je domaća 25 do 35 i uzimaju rinfuzno, ne podnosi transport pa rusima nije interesantna...gledao si onaj moj video na youtube "domaca kajsija zaklopcanka"?

Cveta otprilike kad i kečkemetska ruža i m39, možda dan dva gore dole, a za branje stiže dosta posle m39 a otprilike kad i ruža, kraj juna avgust...ne znam kako ali nju kasni mraz prilično manje obrsti, ruža mi je ove godine podbacila kao i m39, praktično ništa, dok je domaća na punorodnim stablima dala i do 50 kila što joj je neki optimum. Kao što rekoh na videu, imam grančice sa dobrog stabla da darujem, ja ću kalemiti sledeće proleće na džanariku, 15 novembra sam posadio 300 koštica a trebaće mi 100 do 150 pa možda budem imao i sadnice, direkt na džanariku, kalemljene u visini krošnje.
ako bude viska koja sadnica ja bih kupio 2,3,4 ili grancice posto znam da je izbilo par izdanaka ispod bele sljive(sreca pa nisam pokosio) pa mozda mogu na to da nakalemim tj ima tu jedna zena sto kalemi po 10-20 din. samo ne znam jel da se kalemi tako na taj izdanak ispod sljive pa sledece god presadi ili prvo izvaditi pa kalemiti i zasaditi?
vidim da su trazene bele sljuve za kalemljenje pa drugarima sa foruma mogu da poklonim neke kostice ako valjaju posle pecenja rakije , neke su prosle kroz kazan a neke nisu(jedino moram sacekati da se otopi sneg da potrazim na mestu gde sam istresao sadrzaj kazana, a imam nesto iz zamrzivaca sto sam izvadio a pre neki dan pravljen pekmez a kostice bacene na djubre pa ako valjaju i one mogu da ih potrazim(cim se sneg otopi)
kod mene kajsije izdrze 2-3 god i onda se osuse kad imam blesavog matorog pa nista ne slusa, ne samo sto ne prska vec je jednu posadio uz samo stablo stare(sljive ili kajsije) koji je preseceno na oko 1m visine to je ostavio kao ako se oporavi a po meni samo da zarazi i novu sadnicu ::sramota::

rekreativac ne znam dali si ovo pisao u najboljoj namjeri ili u najboljoj šali, al dobro si me nasmijao. Košpice koje su prošle kroz kazan su isto ravne kao kad uzmeš jaje (kokošije ili neko drugo) pa ga skuhaš pa onda hoće li se šta izleći ili ne:sta:.

Izdanke počupaj pa ih onda ukalemi, može i na stalno mjesto.

Ma onda nagodinu da se javite kome treba pa da ostavim na vreme, ako mislimo na istu sljivu ja imam belicu koja je istog oblika kao plava sljiva(izduzena) samo bele boje i sitnija od plave i ovde kazemo za njih belica, a ima belih sljiva okruglih(velikih) koje zovu i ringlovi(mada ringlova bude i crvenkastih i plavicastih) takodje imam i par stabala zerdelija dzanarika(zrele budu neke zute, drugo stablo crvene i tamno plave)

za grančice nije problem, za sadnice ne obećavam dok ne vidim rezultate ako me razumete...

Znači nije srećno rešenje kajsiju direktno na džanariku, visoko, tako da džanarika bude deblotvorac? Ja imam stenlej ali ima šarku, ako ga budem koristio kao posrednika, onda će i kajsija imati šarku jel?

geenije no problem ja reko ako bude,nego si mi sad dao ideju koju sam bio odbacio zbog ulaganja a to je posto hocu da posadim manju plantazu oraha iz sejanca da izmedju posadim i kajsiju koja ako budem sam posejao sljivu i kalemio ce me izaci dosta jeftinije,
problem je sto jos nisam ubacio orase na stratifikaciju ::sramota:: malo me zanelo lepo vreme pa nikako da stignem
nego jel neko mozda nabavio sadnice ili kalem grancice od onih ljudi iz okoline nisa mislim da su gornji matijevci u pitanju i neka nova kajsija koju su i sa novosadskog fakulteta uzeli pa ce da prodaju

Ja sam kalemio ove godine kajsiju na razne podloge i imao razlicite uspehe.

1. Najbolji uspeh sam imao kalemjenjem na okruglu plavu sljivu (mislim da je stenli sorta sljive)
2. Na drugom mestu je bila podloga dzanarika
3. Najmanji uspeh sam imao prilikom kalemljenja kajsije na podlogu slatke krupne bele/zute sorte (mislim da se sorta sljive zove medenka ili zelena renkloda)

Nazad
Vrh