Podizanje zasada kajsija

Molio bih sve vocare koji imaju zasade kajsije za savet . Naime na jesen bih podigao manji zasad kajsije od par stotina komada pa me zanima koje sorte bi mi preporucili s obzirom da je nadmorska visina oko 400m takodje iz Keseroviceve najnovije knjige sam video da postoji sadnica kalemljena preko posrednika pa me zanima ima li ko od vas iskustva sa takvim nacinom proizvodnje mene bi konkretno zanimala sadnica dzenarika+crnotrn+kajsija da li takvih sadnica ima u prodaji kod nas i da li cu pogresiti ako zasnujem zasad tog tipa unapred vam hvala nadam se da cete mi pomoci.:ppozdrav:

Sadnice preko posrednika kostaju malo vise sertifikovane oko 200din posrednik stenly, ja licno gledam da ako stignem pripremim zemlju zakasjiju. KOju ces posaditi moras sam izabrati, na istoj smo nadmorskoj visini, meni je posebno zanimljiva nov. rodna krupnija od madz. rodne, kasnije cveta bitno za mene i visine mada to zavisi i od polozaja, ima slatko jezgro jer sadim kasjiju zbog rakije, ima malu manu sto se lomi pod jacim plodom zbog losih uglova grananja no to se resi rezidbom i proredjivanjem i razvodjenjem grana. Jos kad bi je naso na belosljivi kao posredniku bilo bi extra. Moj savet samo preko posrednika nikako direkt na dzenku !!! mozda prosaram malo ns4 ili ns 6 i kasnocevetu sve ns imaju slatko jezgro opet kazem meni bitno zbog rakije kasnije cvetajui pa izbegavaju mraz bar 4-5 dana od madz. najbolje imaju sve veci plod dakle mislim bar po onom sto sam citao i slusao da su nase sadnice sa NS instituta najbolje za nase uslove. A o cacanskoj nista nemog da nadjem nigde ! A za ukus i recimo susenje Roxana mislim da je neprevazidjena no nju cu sam da kalemim na sejanac kajsije par komada ( susenje pa u kazan kad se pece kajsija za miris :p ) koji je i on bolji kao podloga od dzenke. 5x3 razmak ce biti pre svega jer ce biti u nastavku zasada sljiva istog razmaka zbog obrade

@rajko
za cega hoces kajsiju sta planiras sa njom ? sadnica koju trazis nema u ponudi. imas podloga dzenerika i belosljiva a deblotvorac neka sljiva najcesce stenly ( ta im najvise ostane neprodata, kalemarina:osmeh: )

@rosuljac
ajd objasni mi molimte kakve veze to sa jezgrom ima u vezi odabira sorte trazis sortu zbog slatke jezgre ili sta ? ili da bolje formulisem pitanje kakve veze ima jezgra sa rakijom
zar nema kajsija jaci miris nesusena od susene zasto bi susio kajsiju i poskupljavao proizvodnju rakije koju ionako prodajes ispod cene a u istoj toj susenoj kasnije moras da vratis vodu da bi iz nje dobio alkohol u ovom tvom tekstu ima i previse nejasnoca bar za mene. ja sam cuo da ljudi ostave u zamrzivac svezih kajsija pa dodaju kod prepicanja rakije da bi dobila miris.

prvi deo pitanjprocitaj i sam i samo ce ti se reci, jezgro mnogo znaci, a pogotovo za ukus rakije, ako ne odvajas kosticu ko sto vecina ne radi, bitno je da jezgra bude slatka ! D ane daje ukus i ostalo rakiji koji ne valja. To su mi rekli na NS institutu ne izmisljam. A sto se tice susenja pricam da imma sortu za konzum tj susenje i pola za rakiju. Roxana ima najbolji ukus po meni, al za rakiju cu sadim ns rodnu tj kasnocvetu, a stavlja se susena kasjija kad se pece rakija za aromu, isto ko kad se pece sljiva stalja se u carapu susena sljiva za aromu, mada o mnogi kriju

:osmeh: ma znam da citam . sad se samo pitam dali uopste vredi diskutovati. kazes u carapu :osmeh: jel treba da se opere pre upotrebe. pustio bih ja tebe da uzivas u svom znanju ali procitace neko dete pa ce da pomisli da se to tako radi.
kostice kajsije nemaju sta da traze u kljuku a jos manje u kazanu pa bile one gorke ili slatke, a sto se tice arome tu nema neke tajne i verujmi niko ne stavlja nikakve susene sljive ili kajsije a ponajmanje u carapi cisto da znas veci efekat bi dobio da ih stavis u vec gotovoj rakiji a aromu kajsije , kruske i slicno ces dobiti ako promenis nacin na koji peces rakiju onda ces imati rakiju koja ima dovoljno arome u sebi da ne dodajes carape . sustina se sastoji u tome da u svakom kazanu imas pored rakije i deo kljuka to jest kajsija isto kao i kod kruske predpostavljam da koristis obican kazan kakav ima svako domacinsto kod nas, e sa njime je to maksimum sto mozes da izvuces, probaj .

@krcinac
kajsiju bih sadio za konzum ali sam zbog manje bujnosti zeleo preko crnotrna znam da takvih sadnica tesko da ima nasao sam samo stenlej kao posrednik pa me zanima kakav je kvalitet takvog zasada i koju sortu bi mi preporucili i ujedno da li je bolja podloga belosljiva ili dzenarika posto ce posrednik verovatno biti stenlej jer gde god sam se raspitivao nikakav drugi posrednik mi nije ponudjen.

@rajko
Mucim se tom tematikom vise od godinu dana i na kraju mislim da je najbolje kupiti uvoznu knip sadnicu na krzljavoj podlozi ako imas mogucnosti ako ne onda dzenarika jer je provereno kada sam pitao neke koji po raznim forumima propagiraju crni trn i beloljivu dali mogu da mi pokazu zasad ili me upute da ga vidim koji je podignut sa ovim podlogama ostajali su nemi kako ti znas da je nesto dobro a da to jos niko nije radio ili je radio ali se ne zna ni ko ni kako mu je ispalo:sta:

Forumaši pozdrav,
ja prošle jeseni zasadio par crnih kajsija iz MAVM rasadnika. Ima li neko iskustva sa njima ??

rajko jedino sto mozes je da izaberes od ovoga sto je u ponudi ili da cekas dok ne naidje nesto bolje( a to je gubljenje vremena) trecea opcia nema sad ako mozes da izaberes izmedju dzenerike i belosljive izaberi belosljivu posrednik dali je lepotica , rodna ili stenly i nije toliko bitno to zasta su namenjeni posluzice sigurno , sad ako ti hoces gustu sadnju pa zato trazis takvu sadnicu to da izvedes nece biti problem ni ako ti je podloga djenerika ili belosljiva samo sto ce ti onda trebati neko da to formiras , ja sam moje sadio na 5x3 ali je moglo i gusce (vretenasti zbun) , ali nigde nisam video gusce da je sadjeno pa nisam imao hrabrosti da rizikujem jer nisam znao sta me ocekuje. sto se tice sorti i meni je trebalo dosta vremena da se odlucim nesto sam na svoju ruku a nesto su mi trazili kupci tako da sam iskombinovao nesto. posadio sam krupnu ranu. madjarsku najbolju i NS 4 a u planu je roksana . sad dali ce to i tebi da odgovara to bi trebao sam da odlucis rane i kasne sorte sigurno ces da prodas bez problema a ni sa ostalima nebi trebalo da bude problem jer kajsije nema puno kod nas pa je trazena . trziste kao i sve ostalo u srbiji nikad neznas koliko moze da zaradis na njoj od 25 -100 dinara

Hvala na odgovoru problem je sto u mom kraju tesko mogu naci belosljivu kao podlogu gde god sam se raspitivao to je dzenarika e sad neki moj plan okvirno oko izbora sorte je Roksana definitivno i nesto od NS4 NS6 ili madjaricemoram da vidi po periodu dozrevanja kako ide jer kod mene je malo hladnije pa bi gledao da budu kasnije sorte:ppozdrav:

U vezi sa susenom kajsijom da se dodaje sam citao ima na par mesta na netu detaljno objasnjeno, stavlja se ili direktno u kazan ili u gazu ( zensku carapu ) te para prolazi kroz nju i pojacava aromu, mislim da detaljno valjda ima na sveovinu forumu. A za jezgru po meni bitno je ne odvajaju svi kosticu od kajsije pa ni sljive kad je peku. Svaka cast treba da se odvoji tu se slazemo al ko nema masinu rucno je utopija to raditi zar ne ?
Ono sto mene zanima oko sortimenta koja je po tebi krcinac dobra za rakiju ? Po meni je ono sto sam napisao u predhodnom tj pre toga postu. Te osim kostice dal imas jos neku primedbu
pozdrav

Pozdrav svima

Pre par dana sam uslikao rod na mojim kajsijama.
U zadnjih par godina nisu rodile kao sada.
Sorta je stara domaca,
2zswn52.jpg

Pozdrav,dugo me nije bilo stalno se nesto radi.Za sada je dobro,cak i previse.Proredio sam kajsije,oko 500 kg sam otkinuo.Mislim da ima oko 3 kg ba svakoj sto je super za sadnice od nepune dve godine.Slikacu ovih dana pa cu postaviti.Cini mi se da je ns-4 malo osetljivija od ostalih jer samo u tom redu gde je ona 2 vocke se nesto muce a i izrazenija je supljikavost lista!Ns rodna odlicna,ns-6 obilno rodila a malo manje kasnocvetna.Jednu vocku sam izvadio(ns-6),nije monilija nego jednostavno sto se kaze nije bila,,za zivota"!Mislim da ako nastavi ova susa krenem od subote da zalivam!

Posto vec imam pripremljeno zemljiste za sadnju sljive na jesen a kako ove godine od subvencije za nju nema nista, posadicu celokupnu povrsinu kajsijom pa sta bog da. Samo jos da razmislim o sortimentu detaljno

Daju za vocarstvo kako da ne daju. Uredba donesena pre neki dan u isto vreme kad i za ratare i subvencionisu sve osim sljivu , pa ako neko oce nek pokrene novu temu da vidimo zasto je to tako ako je ona po meni najvrednija subvencija i najperspektivnija za izvoz a da ne pricam o susenju a i rakijici :p

ev Vam deo uredbe vezan za nas :

Подстицајна средства за производне засаде јабучастих, коштичавих и језграстих врста воћака, винове лозе и хмеља исплаћују се ако производни засад испуњава услове из ове уредбе у погледу броја посађених садница по хектару, броја примљених садница по хектару и категорије садница - стандардне и стандардне СА садницама (у даљем тексту: стандардне саднице)
4
или сертификоване саднице, а по цени садница из рачуна до износа утврђених у члану 6. ове уредбе. Члан 6. За производни засад: 1) јабуке на вегетативној подлози потребно је да број посађених садница буде од 1.600 до 4.500 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 50 динара, а за сертификовану садницу до 150 динара; 2) јабуке на генеративној подлози потребно је да број посађених садница буде од 400 до 1.000 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 50 динара, а за сертификовану садницу до 150 динара; 3) крушке на вегетативној подлози без посредника потребно је да број посађених садница буде од 1.250 до 4.500 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 100 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 4) крушке на вегетативној подлози са посредником потребно је да број посађених садница буде од 1.250 до 4.500 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 130 динара, а за сертификовану садницу до 280 динара; 5) крушке на генеративној подлози потребно је да број посађених садница буде од 800 до 1.600 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 6) дуње потребно је да број посађених садница буде од 600 до 1.200 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 7) мушмуле потребно је да број посађених садница буде од 600 до 1.200 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; :cool: брескве потребно је да број посађених садница буде од 800 до 1.600 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 100 динара, а за сертификовану садницу до 220 динара; 9) нектарине потребно је да број посађених садница буде од 800 до 1.600 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 100 динара, а за сертификовану садницу до 220 динара; 10) кајсије без посредника потребно је да број посађених садница буде од 400 до 800 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 11) кајсије са посредником потребно је да број посађених садница буде од 400 до 800 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 150 динара, а за сертификовану садницу до 300 динара; 12) трешње на вегетативној подлози потребно је да број посађених садница буде од 800 до 2.500 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 100 динара, а за сертификовану садницу до 240 динара; 13) трешње на генеративној подлози потребно је да број посађених садница буде од 400 до 1.000 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара;
5
14) вишње на вегетативној подлози потребно је да број посађених садница буде од 800 до 2.500 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 15) облачинске вишње потребно је да број посађених садница буде од 800 до 2.500 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 50 динара, а за сертификовану садницу до 100 динара; 16) вишње на генеративној подлози потребно је да број посађених садница буде од 600 до 1.100 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 80 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 17) ораха на генеративној подлози потребно је да број посађених садница буде од 90 до 160 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 1.000 динара; 1:cool: леске на генеративној подлози потребно је да број посађених садница буде од 400 до 1.250 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 700 динара; 19) изданачке леске на сопственој подлози потребно је да број посађених садница буде од 400 до 1.250 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 150 динара; 20) бадема потребно је да број посађених садница буде од 800 до 1.600 садница по хектару, с тим да се за стандардну садницу исплаћује до 120 динара, а за сертификовану садницу до 200 динара; 21) винове лозе потребно је да број посађених садница буде од 3.000 до 4.500 садница по хектару за стоне сорте (с тим да размак између редова не сме бити мањи од 2,0 метара и већи од 3 метра, а размак у реду не сме бити мањи од 0,7 метара и већи од 1,5 метара), односно од 4.000 до 5.500 садница по хектару за винске сорте (с тим да размак између редова не сме бити мањи од 2,0 метара и већи од 3 метра, а размак у реду не сме бити мањи од 0,7 и већи од 1,5 метара), с тим да се за стандардну садницу исплаћије до 45 динара, а за сертификовану садницу до 120 динара; 22) винове лозе са сортом Прокупац са традиционаланим начином гајења потребно је да број посађених садница буде од 7.000 до 10.000 садница, с тим да се за стандардну садницу исплаћије до 45 динара, а за сертификовану садницу до 120 динара; 23) хмеља потребно је да број посађених садница буде од 5.000 до 7.000 садница, с тим да се за стандардну садницу исплаћије до 45 динара, а за сертификовану садницу до 120 динара.

Za kajsiju ima subvencija?

Da druze i to 4 varijante ,

SA ili sert bez posrednika 80 tj 200din

SA ili sert sa posrednikom 150 tj 300din

povrsina min 0.5 max 10ha razmak koji odgovara sadnji od 400 do 800 sadnica po ha

za do 1 ha ne treba PIO !!! sto mi je i bitno

tako da sad aktivnije pratim i gledam sortimente te se moze svako ko je iskusniji ukljuciti u temu

Nazad
Vrh