Sadnice sam kaparisao u ,,KALEM PRODUKTU'' ,selo Lazarevac kod Krusevca-Milutovac.Tamo sam uzeo po preporuci druga kojem su to prijatelji a i on uzima od njih sadnice.Upoznao sam ljude,pravi domacini(porodica Savic),rade vec par generacija.Sadnice duplo jeftinije nego ovde kod nas po raznim rasadnicima koji dovlace od njih(cast izuzecima) i preprodaju.Ja sam odustao od proizvodnje sopstvenih sadnica jer ne mogu nista novo izmisliti,gubim vreme a razlika u novcima i nije neka pa da se uhvatis za glavu.Eto i sam kazes da se mucis sa proizvodnjom sopstvenog materijala.Da si posadio gotove sadnice za to vreme bi vec donosile rod i zaradu dok se ovamo mucis i nerviras oko podloga,posrednika i ostaldes kod ljudi(ja sam porucio proletos sorte koje hocu da mi nakaleme),kazes hocu to i to i zavren posao.E sada oko kvaliteta sadnog materijala...To niko za kajsiju ne moze da garantuje koliko ce i kako ce da se ponasa.Ja sam u starom vocnjaku isao sve po p.s ,kupio sadnice na institutu,lepo platio,cuvao ,orezivao,prskao i sta sve drugo i opet otislo za 8 godina 20% sadnica.Pravila nema.Moj kolega sa Fruske Gore je nesto pokusavao na vinogradarskoj breskvi i evo muci se vec 5-6 godina sa rodom.Manje se suse ali nema plodova ni za 1/3 kao ja kome se suse.I vecito pitanje sta je onda bolje.Imati dobar rod i vaditi i menjati kada se osuse ili imati slab rod ali manje susenje.Po meni je prva varijanta mnogo bolja.Ja sam vec zaradio nesto,obnavljam stabla i zaradjivacu i dalje a on i dalje ima kajsije koje mu samo pokrivaju troskove i sa kojima ceka da ga ,,udari'' neka dobra godina sa malo vecim prinosom.