Podizanje višegodišnjih zasada

Neke su ti tanke podloge za kalemljenje.U svakom slucaju bolje ce porasti sadnice ako ti budu kod kuce.

Hoću, ali nisam pripremio teren, izorao sam ali zbog nekih problema nisam istanjirao i isfrezirao to gde će da mi bude na rasadnik, to ću da sredim na proleće, da ih rasadim pa na licu mesta kalemim, ili da kalemim pa rasađujem, videću...malo je lakše u krilu kalemiti nego čučati kod svake :)
Svakako ću ih na proleće rasaditi, sad dal prvo kalemiti ili rasaditi pa kalemiti ne znam, za ovo "na jesen saditi" sam mislio "u njivu odneti" ali razmišljam dal je bolje da odsede one kod kuće još jednu godinu da ih zalivam i to da bolje stasaju pa da ih kao dvogodišnje nosim u njivu?

ljudi, video sam motornu masinu sa spiralom za busenje rupa, dimenzije najvece burgije za busenje je 20 cm sirine.covek me ubedjuje da mogu sa toliko sirokim alatom da se kopaju rupe za sadnju sljive.hocu da posadim oko 800 komada cacanke i hteo sam da uzmem tu masinu ali mi nesto usko izgleda ta burgija.neka mi javi neko valja li da uzimam to, i za dimenzije rupa, koliko je najbolje da kopam i kako da sadim cacanku.hitno mi je, moram da znam sta da radim.hvala kolege

Ja mislim da je to malo za voce,mada zavisi i kako si pripremio zemlju da li si orao i kakva je zemlja da li je rastresita.Sa tom masinom kad izbusis 800 rupa mozes samo daje bacis,bar ja tako mislim.Bolje vidi da li neko busi u tvom mestu sa traktorom fi 40-60 burgija,ili probaj da iznajmis masinu. Kod nas je busenje po rupi 35-40 dinara.U svakom slucaju srecno sa sadnjom i sacekaj i misljena drugih odgovorice ti neko ko je sigurno pametniji od mene.

Najbolje barem 40 cm, tako je propisano. Još ako ti nije poorana zemlja pre toga, ne znam kako će koren da krene u širinu neometano, plus što na sadnicama i kad skratiš koren on ima bočno i preko 20 cm pa ćeš da "pakuješ" koren u rupu što je bezveze...

pa vidim i ja da cu da dizem ruke od toga.malo mi je sve konfuzno.treba da posadim nekih 500 600 vocaka, a ne mogu nikako da se odvojim iz mesta.to sadim na mestu gde je nekada bilo staro dedino voce sa madzarkom sadjeno 1958.pocupao sam panjeve i izorao, ali nikako da se odlucim koju vrstu voca cu da sadim.imam vec sto petogodisnjih stabala madzarke, i namera mi je bila da na toj velikoj parceli posadim neku cacansku sljivu, ali sto vreme vise ide sve sam manje siguran.ali ipak mislim da ce najverovatnije to biti sljiva.imam i par komada starih krusaka takusa od kojih sam pekao savrsenu rakiju, najlepsu na svetu,,,,ali nigde nema da se nadje njenih sadnica.daj, bacite neku poruku podrske i adresu nekog dobrog rasadnika pa da se bacim u akciju.vidim ja da sam ipak trebao da studiram vocarstvo na poljoprivrednom, a ja zavrsio vajarstvo na likovnoj

---------- Poruka napisana u 21:59 ---------- Prethodna poruka je at 21:57 ----------

a ako neko ima kombinaciju za krusku takusu,,, ima u ram da ga stavim, bistu da mu vajam

---------- Poruka napisana u 22:01 ---------- Prethodna poruka je at 21:59 ----------

to mu dodje otprilike biti il ne biti pitanje je sad

---------- Poruka napisana u 22:11 ---------- Prethodna poruka je at 22:01 ----------

e da , zaboravih jos nesto da pitam.da li bih mogao u toku januara da posadim voce ukoliko ne padne sneg ili moram da cekam sledecu jesen

Mozes da sadis,sto pre to bolje.Mada vidi da nadjes dobar kalem pod broj 1,za sortu vidi po kraju sta se sadi pa i ti tako radi.Ne cekaj sledecu jesen jel ce ti zemlja stojati a gubis i godinu.Pitaj nekog na forumu za kalem ako neko moze da ti preporuci nekog,ja koliko sam citao o kalemovima ovde ne bi smeo nista da ti kazem a jos manje da ti preporucim. Sretno i da krenes sa mesta.

ljudi, video sam motornu masinu sa spiralom za busenje rupa, dimenzije najvece burgije za busenje je 20 cm sirine.

ja sam koristio tu motornu masinu za busenje rupa, precnik burgije je bio 16mm , busio sam po 4 rupe (kvadrat 50x50 pa po coskovima busilica na dubinu 50cm) , posle nje ostane rastresita zemlja, koju sam vadio motikom , lopatom... ali iskreno , izuzetno tesko se radi sa tom busilicom , ja je ne preorucujem... mozda je malo lakse nego asovom od pocetka, ali nista brze...
ako je cena , kao sto je neko napisao, 30-40din po rupi , moj savet ti je da platis i miran si... meni su u selu trazili 80din po rupi...

Ja sam pripremu odradio plitkim podrivanjem pa garenjem pa podrivanjem na 25 i onda maximalno oranje.Posle mesec dana izvukao pravce kanapom i izduzenim toplingom na plugu orao 1 sporom do 35cm dubine.U te kanale ocistis motikom na odredjen razmak i sadis bez problema.Evo par slika.
jgmyic.jpg
1z17ha1.jpg
ct99d.jpg
1zple88.jpg

Jesi ove kanale tim dvobrazdnim plugom sa slike ili jednobrazdnim, deluje mi prva slika kao da je jednobrazdnim a ja imam samo dvobrazdni pa ne bih opet da pozajmljujem, već sam pozajmljivao da pripremim njivu sad na jesen za sledeću jesen pošto ne znam nikog u selu ko ima podrivač ili da mi rigoluje...

edit: vidim ipak da je bio dvobrazdni ali je baš duboko uhvatio...

Sve je dvobraznim ali dosta izduzis topling pa prva neide duboko,ja sam slikao kad sam pocinjao pa se nevidi toliko ali sam nekoliko puta silazio i izduzivao tako da je prva brazda jedva 20cm orala.Trebao sam i povuci vislje ove crtace jer su i oni zadrzavali dubinu.Kad se ocisti gde se sadi oko 35cm cista rupa.Bilo bi bolje jedna brazda jer bih mogao i celih 40cm a cistije bi izgledalo jer je sira brazda od 576 imt pluga ali ima vremena nabavicu ga jer sam u planu barem 2 he.jos sljiva da sadim i 2he. oraha i lesnika.

Grešiš,ja sam radio sa jednobraznim i nisam zadovoljan.
Kada u već pripremljenu parcelu uđeš sa jednobraznim nema gde da digne zemlju iz brazde.
Kod dvobraznog pluga nameštenog kao što si radio(izdužio topling) prva brazda napravi mesto (15-20 cm Dubine) i na njeno mesto dođe zemlja iz druge brazde pa ti željeno mesto sadnje ostane dubine 30-35 cm što sa jednobraznim nema šanse da uradiš prvu brazdu te dubine.Ako bi napravio za svaki red recimo 3 brazde onda bi dublje napravio sa jednobraznim.Nadam se da si razumeo o čemu se radi.
Verovatno si slučajno tako uradio ali si potrefio sa jednobraznjakom nećeš uraditi ništa osim ako za svaki red ne ideš 2-3 puta,probaj pa ćeš se uveriti i izgubiti vreme.

Razumeo sam šta si hteo reći i hvala na objašnjenju, ja sam jednobrazdnim preorao celu njivu sad na jesen da je pripremim za sledeću jesen, tu je bio sađen krompir i slične kulture, pa je onda narasla travuljina, ali ne celom površinom jer je na jednom delu vađen krompir, nju sam prvo oborio tanjiračom, pa onda preorao jednobrazdnim "na stranu" tj na spolja, plan mi je na proleće da potanjiram, drljaču i frezu nemam (sem ručne MIO Standard Honda a ima 43 ara pa ne ide baš), pa možda pred sadnju još jednom potanjiram, da što bolje poravnjam, a rupe bih onda "kopao" na ovaj način, dvobrazdnim koji posedujem :ppozdrav:

@talijamu Sigurno si upravu nisam razmisljao o tome,a da sam imao jednobrazdana pprobao bi i sigurno da iz prve nebi mogao toliko duboko ali iz2-3 pravca da.Odlicno primeceno.

Zanima me šta je najbolje da se radi kad se posadi jednogodišnja sadnica, recimo sad na jesen sam posadio neke sadnice trešnje kajsije breskve kruške, pa me zanima recimo kod trešnje najviše, da li da na proleće ostavim samo 4 pupoljka pri vrhu koji krenu a ostalo poskidam, pošto sam pročitao u knjizi da se prve godine ostavljaju svi pupoljci zbog lisne mase, a donje grane treba da savijemo na dole da ne bi puno rasle i dale prednost gornjim?

Drugo, koji uzgojni oblik je najbolji za trešnju na magrivi, ja sam do sad sekao vrhić pa puštao 4 osnovne grane, a vidim ima i fora da se ostavi vodilja pa da se prave spratovi, jedna stara trešnja mi je na taj fazon, ali mi tako deluje da su donji delovi dosta u senci?

Nazad
Vrh