Podizanje višegodišnjih zasada

Читао сам на овоме форуму о чувању гранчица за калемљење. У томе нисам стручан, али сам стекао утисак да ако не радимо све по књизи не мора све бити тако страшно. Примјер: у књизи пише скините гранчице у новембру и чувајте их под одређеним условима до времена калемљења због..., Октоподов стриц узме гранчице у фебруару. Исход: ко је узимао гранчице у новембру има већи пријем калемљења него онај ко узме у фебруару. Али, ако је та разлика мала, онда је Октоподов стриц у праву - ко ће се патити и чувати гранчице мјесецима да би имао мало већи пријем.

---------- Poruka napisana u 00:24 ---------- Prethodna poruka je at 00:20 ----------

Ако ће се мени осушити једна или двије саднице на 70, а ја се нисам додатно замарао истанчаним мјешањем земље и ђубрета нека се осуше, нећу много да се секирам. Ако се осуши више од 10, онда ћу говорити себи: "што се не учланих раније на форум".

Vocar

E pa ako nisi uspeo da razumes taj odgovor onda ti pomoci nema.
To se onda zove funkcionalna nepismenost, nesposobnost da se shvati procitano.
Taj odgovor sam nekoliko puta napisao ali tebi to ne pomaze ocigledno.
Nije meni tesko da to kopiram ali nema fajde, ne kapiras.
Nego ajd kad te poucavam da naucis jos nesto.

Kad se o strucnoj literaturi radi tu nema nikakve poruke, kako ti kazes
Ja sam dobro shvatio šta je poruka bila iz tog citata knjige

Nije ti to beletristika pa da otkrivas sta je pisac hteo da kaze, kakvu poruku salje. Strucna literatura prenosi informacije, znanje, nema poruke, ono sto je pisac hteo da kaze rekao je vrlo konkretno.
Eto sad i to znas.
A sad hajde kakvu si ti to poruku shvatio ?

Odgovori bre makar na jedno pitanje jbt, evo ovo ti je lako :)

---------- Poruka napisana u 00:33 ---------- Prethodna poruka je at 00:28 ----------

ако не радимо све по књизи не мора све бити тако страшно
Pa naravno da nije strasno, naravno da nije tragedija ako se i stavi taj sloj.
Ali eto ogledi su pokazali da je bolje bez njega i sasvim je logicno da je bolje kada se uzme u obzir to kretanje vode.
Za kalem grancice ima razloga da se odstupi od literature, manje posla, manje obaveza oko civanja, a koji je razlog da se odstupi od preporuka oko stavljanja djubriva na dno jame?
Samo tvrdoglavost i neznanje, nista vise.

Господине, Ironman, ако сам Вас добро разумио у претходним порукама, ђубре добро измјешано са земљом не смета у дубоким слојевима за проток воде. Ја сам све радио ручно тако да би ми био додатни посао да извршим прикладно мјешање ђубрета и земље.

Ali nema potrebe za mesanjem ako se vec nemaju uslovi za dubokim zaoravanjem.
Dakle veoma jednostavno,
Iskopa se jamic na nacin da se odvoji povrsinski sloj od sledeceg (prvi asov na jednu a drugi na drugu stranu) zatim se zemlja sa povrsinskog sloja (prvi asov) vrati, usitni do dubine na koju treba posaditi sadnicu. Postavi se sadnica, preostalim delom prvog asova se prekriju zile uz nagazavanje. Tek na tu zemlju koja je prekrila zile se stavi stajnjak zatrpa se preostalom zemljom, zalije se i to je sve.
Naravno moze se baciti i mineralnog djubriva.

Kolega Ironman, opet ti ponavljam pošto očigledno ne možeš da skapiraš (tome je već neki drugi razlog), ja sam shvatio tumačenje ili poruku, nazovi to kako hoćeš, šta je profesor rekao. Ali si ti pogrešno shvatio, a još gore to protumačio i napisao one nebuloze i bezvezotine. Prouči ti sebe i svoj način komuniciranja s ljudima, što i nije najgora stvar od onoga drugog kako pogrešno prezentuješ i tumačiš. Sredi bar ono prvo, jer zaista si naporan, iskreno, ponavljaš se iz teme u temu. :)

Znači na kraju nema odgovora kako blokira? Ok, pa i logično da nema. ;)

Ali nema potrebe za mesanjem ako se vec nemaju uslovi za dubokim zaoravanjem.

Hahahaha kakav obrt situacije? ... komedija :)

Комадара, nemaš brige oko ničega.

ja sam shvatio tumačenje ili poruku,

Pa ***** daj napisti to tumacenje vec jednom :)
Ali si ti pogrešno shvatio, a još gore to protumačio i napisao one nebuloze i bezvezotine.
Pa kopiraj jednu jbg

Prouči ti sebe i svoj način komuniciranja s ljudima,
Adekvatno sagovorniku.
Prema svecu i tropar.
Hahahaha kakav obrt situacije?

E ajd objasni gde vidis obrt pa nek ide zivot :)

Postaju, Vocar, vec dirljivi tvoji pokusaji da kako tako nadjes gresku za koju bi se uhvatio, al ne ide ti. Nema je pa nema.
Moj ti je savet odustani jer ja necu, zanimljivo mi je da te mucim.

Poslednja izmena od urednika:
A okurazio si se kad si video da me nema ,a? :)
Evo ja opet odgovaram na svako tvoje pitanje, a kad ces ti na jedno, bilo koje, postavio sam ti ih dosta ?
Dakle
Nema potrebe za mesanjem jer nema potrebe za stajnjakom ispod koprena, ni pomesanim ni nepomesanim.

A evo i crvenih slova

Kopanjem jamica se prekida,
Da, prekida se, sta je pronlem?
Misis da se ne prekida?
Evo ti jos jedan izazov. Kapilarni sistem se prekida i oranjem.

postavljanjem sloja djubriva na njegovo dno se sprecava ponovno uspostavljanje
Tacno tako.
Evo ti opet izazova
Posle obrade, dakle oranja tanjiranja, frezanja i sl, se pritrodno, sleganjem zemljista, uspostavlja kapilarni sistem. Ako je potrebno da se omoguci efikasnije i brze uspostavljanje to se podstice valjanjem.
Postavljanjem sloja stajnjaka izmedju dva sloja zemljista se sprecava ponovno uspostavljanje prekinutog kapilarng sistema.

zemljista kojim se voda prirodno iz nizih krece u vise slojeve.
Bas tako, voda se kapilarnim sistemom krece iz dubljih u plice slojeve.
Gde je greska?

E ajd sad tebe da vidim.
Ajd biraj pitanje od vec postavljenih da ti ne postavljam teza :)
(ili jos laksa pa da se dodatno obrukas posto ti ni na jedno konkretno pitanje ne znas odgovor, ti zapravo ne znas nista)

Nisam pristrasan, ali ti Vocar stvarno ne odgovori ni na jedno pitanje i ne iznese ni jedan argument, a meni koji sam laik je prvi ironmanov odgovor bio sasvim razuman i zdravorazumski i ne znam čemu dalja rasprava bez argumenata na dve strane?

Šta je u ovim tvojim stavovima zdravorazumsko? Ti i dalje nisi odgovorio kako prekida, blokira... gdje odgovor?

Ja sam laik. Ja verujem onom što pročitam od učenih ljudi tj iz knjiga i što mi još neko malo pojasni a ima smisla. Meni to što je rekao ironman ima smisla. Pominjao je neke kapilare i slično :) i to mi zvuči logično. Ako nije tako, ti reci kako i zašto nije.

Nemam ništa protiv tebe, stekao sam utisak da si dobar dečko i par puta si mi pomogao savetima u temi i ja to jako cenim, samo mi je žao da se prepucavate a gledano iz trećeg lica ti gubiš bitku jer ne iznosiš argumente i krivo mi je što je tako, a ko je u pravu jako mi je bitno da znam jer volim nešto novo da naučim :ppozdrav:

Oktopod, nije ovo nikakvo takmičenje, nego razgovor. I ja sam laik.

Šta je tu ne logično da dolazi samo do usporavanja kapilarnog protoka (kretanja) vode? Nelogično je da blokira, i spriječava ponovno uspostavljanje, što Ironman govori. To naprosto nije istina, i ja samo tražim da to objasni kako blokira, on se trudi iz petnih žila ali ne uspjeva jer nije u pravu. To govori njegova nervoza zbog toga. :)

Drago mi je da ti ponekad pomognem ako to uspijevam, i ja čitam tvoje postove redovno i dosta toga saznajem. Svoje stavove ne naturam da bi se prihvatili, jer svačija je slobodna volja za to, ovaj forum je mjesto za razmijenu mišljenja.

uspostavljanje to se podstice valjanjem

"Komšija, posudere´ mi valjak da opet uspostavim kapilarnu vezu i kretanje podzemne vode na svojoj njivi". :)

Ali pazi kad sam znao da ces da naletis na minu :)
Pa sto bar malo ne pazis, sto se zaleces kad znas da pojma nemas?
Sad mi te malo zao ali jbg, sami si kriv

kaze vocar ironicno :
"Komšija, posudere´ mi valjak da opet uspostavim kapilarnu vezu i kretanje podzemne vode na svojoj njivi"

A profesor doktor Ilija Komljenovic kaze ozbiljno, i to u knjizi:

Svrha valjanja je, da se uspostavi kapilaritet i dovede vode kapilarnim putem iz

dubljih slojeva zemljišta

A sto se tive blokiranja sam odgovorio ovde, sto se, naravno, nisi usudio ni da taknes u tvom kometaru :)

Da, prvo blokira, prekida, sprecava (sam izaberi izraz) a kasnije, kako procesi razgradnje tog stajnjaka teku kapilarnoi sistem se uspostavlja ali ne u punoj meri, sto znaci da stajnjak usporava kretanje vode, da bi na kraju sistem bio apsolutno uspostavljen i voda normalno funkcionisala po njemu.

E Vocar, propustio si poslednju sansu da odgovoris i definitivno svima demonstrirao da pojma nemas:)

Nije ironično, nego onako kako ti to predstavljaš - pogrešno :)

Kolega, i dalje stoji da blokira i spriječava ponovno uspostavljanje.

Sad je zanimljivo kako pokušavaš da se opereš od pogrešne izjave. Šta ću, moram se malo šaliti to s valjkom, kad tvojim glupostima nema kraja. ;) Kome se to obraćaš u množini? Forumu? Tražiš pomoć, panika? Ajde, možeš ti to. :)

Nije ironično, nego onako kako ti to predstavljaš - pogrešno
Ma da, pogresio i ovaj profesor.
Nista bre ne znaju :)

Kolega, i dalje stoji da blokira i spriječava ponovno uspostavljanje.
Ajd kazi koji ti se izraz vise dopada, posto su u ovom slucaju to sinonimi (reci koje imaju isto znacenje, eto opet si nesto naucio, ne moras da castis ja to iz cistog covekoljublja radim) pa cu taj da koristim.
Toliko si zasluzio, pruzio si mi zadovoljstvo da te mucim :)

Kolega, profesor je to odlično objasnio, a ti pogrešno shvatio i protumačio ili kako hoćeš... ali to je neki drugi razlog tome.
Da baš tako, i ponavljaš grešku i ne možeš da svatiš da griješiš. Nego reci mi, jesi li poslije sadnje voća, dobro ga izvaljao? :)

Kolega, profesor je to odlično objasnio, a ti pogrešno shvatio
Aha?
Pa da vidimo :
Ja napisao:

Ako je potrebno da se omoguci efikasnije i brze uspostavljanje to se podstice valjanjem.
Profesor kaze:

Svrha valjanja je, da se uspostavi kapilaritet i dovede vode kapilarnim putem iz

dubljih slojeva zemljišta

To je bas razlicito, je da ? :)

Da baš tako, i ponavljaš grešku i ne možeš da svatiš da griješiš

Pa onda mi objasni ti

E. da te pitam, i molim te da bar na ovo pitanje odgovoris, jel se sad kajes sto si napisao onaj prvi komentar koji je doveo do toga da se skroz ofiras kao totalna neznalica?

Jeste, kažeš

omogući efikasnije i brže uspostavljanje

a i dalje stoji

blokira i spriječava ponovno uspostavljanje

Šta je reći kolega? :)

Ne, već sam ti rekao da mi je simpatično kako se pokušavaš iščupati iz bezvezarija koje pišeš, a sam sebe sve više demantuješ.
Odluči se već jednom. ;)

Jeste, kaže "omogući efikasnije i brže uspostavljanje", a i dalje stoji "blokira i spriječava ponovno uspostavljanje". Šta je reći kolega? :)

Jbt pa ti se toliko pogubio da si poceo da pises apsolutno besmislene recenice?
Daj molim te, ali stvarno te molim, preformulisi ovo i pokusaj da nadjes smisao ovoga sto si napisao.

Valjanje uspostavlja sistem, dakle valjanje kao agrotehnicka mera, a blokira ga stavljanje sloja stajnjaka ispod sadnice.
To su bre dve nezavise stvari, smiri se malo, razmisli, to cak i ti mozes da shvatis samo te nervoza sprecava.

e, već sam ti rekao da mi je simpatično kako se pokušavaš iščupati iz bezvezarija koje pišeš

Jednu, samo jednu navedi i obrazlozi zasto je to pogresno, bezvezno ili sta vec.

Što spajaš kad znaš o čemu se govori, tvrdio si čitavo vrijeme da

blokira i spriječava ponovno uspostavljanje

Taj citat sam ti boldovao crvenom bojom i napomenuo te da se vratiš i pročitaš tu glupost što si napisao, što si i uradio pa opet "obradio". Sad opet moram da te podsjetim da to uradiš, pa da se podsjetiš kakvu teoriju zagovaraš.

Da situacija bude još zanimljivija, sad si počeo sam sebe da citiraš :) Tvoj citat samog tebe:

omogući efikasnije i brže uspostavljanje

Pa sad te ja pitam kolega, hoćeš li se odlučiti koju teoriju zagovaraš ili si se totalno pogubio demantujujući samoga sebe? ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh