Podizanje višegodišnjih zasada

Koje vadjenje iz konteksta jbt ? :)
Pa jesi li napisao da obrada ne utice na prekid kapilara a samo sat posle da je opstepoznato da utice?

Da, prvo blokira, prekida, sprecava (sam izaberi izraz) a kasnije, kako procesi razgradnje tog stajnjaka teku kapilarnoi sistem se uspostavlja ali ne u punoj meri, sto znaci da stajnjak usporava kretanje vode, da bi na kraju sistem bio apsolutno uspostavljen i voda normalno funkcionisala po njemu.

Nije ti lako, znam,. ali zasluzio si mucenje,ko ti je kriv kad ne znas a hoces da se pretvaras.
Uci, Vocar, uci.
Iako si mozda propustio dosta vremena mozda jos nije kasno, pocni od osnova, pedologija,agrohemija.. Ali pre toga fizika, hemija...ma moras od poetka jbg.

Pa ti to za kontekste najbolje znaš kad jedini od forumaša to radiš. Jedino tako pokušavaš nametnuti da te neko protumači kao znalca, što očigledno i nisi. :)
I učim kolega, ali nikad od osoba poput tebe. Sreća. Cijeli život je učenje. Ko me bolje "poznaje" na ovom forumu od ranije, zna da nisam od te struke, ali i da ne dozvoljavam da mi sole pamet tzv. "poznavaoci". Ali ponekad lupaju gluposti... ne nađi se prozvanim.

I da, ne miješaj ratarstvo sa voćarstvom, jer je ovo drugo oblast o kojoj se diskutuje.

Pa ti to za kontekste najbolje znaš kad jedini od forumaša to radiš.
Ali sta?
Daj stavi ti u taj kontekst u kom je moguce objasniti da obrada ne utice na kapilarno kretanje vode?
Lupio si i to mnogo, i to ne samo ovaj put.
Evo da ponovim:
kaze vocar da ono sto sam pisao do tada ne samo da nije tacno vec

Da je tako kao što konstatuješ, na Zemlji ne bi ni bilo života.
Ali se kasnije predomisli pa kaze:
A sve što si napisao nije nikakva mudrost i trebalo bi da zna ko se iole bavi sa zemljom

Ja uopste sebe ne pokusavam da sebe pretstavim kao znalca, samo kazem da ti pojma nemas aa znati vise od tebe je lako, za to se ne mora biti neki narociti znalac.

mada ipak vidim lagano popustanje sto je pohvalno:

zna da nisam od te struke
Mada si ranije napisao:

Što se tiče znanja o pedologiji, ne znam koje je tvoje, a moje nemoj da predpostavljaš,

:)

I da, ne miješaj ratarstvo sa voćarstvom,
Radi se o zemljistu vocar, a procesi o kojima se govori u njemu se odvijaju naisti nacin bez obzira sta se na tom zemljisu uzgaja, ne luipetaj bez veze.

Stani stani, ti drugi prosudjuju pa ocekivali mi to ili ne. Neka njih neka prosudjuju (sem ako ovo ne radis da bi drugi o tebi stekli neko misljenje, a? : )
Ti i ja pocesmo neki razgovor u kom ti rece da nije tacno ono sto pise u knjizi a sto ja smatram tacnim.
Gde nestadose argumenti za takvu tvrdnju, i sto sad bezis od razgovora i druge pozivas u pomoc?

Koga drugog kolega? Mi smo razmijenili stavove, ja neke tvoje smatram nebuloznim i pogrešnim i u nekom od postova sam ti rekao da poštujem to tvoje "znanje". Šta bi ti još...plaketu za te bezvezarije? ;)

Ja se slažem da deo priče ostane ovde ili da ako se otvori nova tema se ovde kaže "što se tiče đubrenja pri sađenju, više je rečeno na OVOJ temi" :D

I da dodam da ja i dalje nisam čuo ni JEDAN argument protiv ovoga što sam pročitao, tj kako to džak kake ne blokira dotok vode odozdo na gore kad se to zapeče kao kolač (http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_brownie) :D

Kolega Voćar ja mislim da nepričaš gluposti i da niko ne treba da te napada zato što opovrgavaš ove neverovatne:osmeh:(ali stvarno neverovatne teze o stajnjaku:haha:) jel vidi se iz tvojih ranijih poruka na forumu, a vezenih za voćarstvo uopšteno da poznaješ teoriju i praksu! A ovo o stajnjaku je tolko nalupetano da ono stvarno čovek nemože da svari! Kolege koje prave (stajnjak teorije) treba da uzmu neku literaturu o stajnjaku i da se bace na čitanje, jel ovo o kaki i bacanju džaka na dno rupe... Pa koji zdrav mozak će nabijati stajnjak u rupu? Pa ljudi nije stajnjak cementirajuća materija on se isto tako sastoji i od vode i prostirke(slame)!

E ti si vidim sve razumeo.
Pa jbt pise profesor doktor, koji je zivot tome posvetio, ti nista ne znas o tome ali ipak imas misljenje da to nije tacno.
Zato nam i jeste ovako kako nam je.

Kolege koje prave (stajnjak teorije) treba da uzmu neku literaturu o stajnjaku i da se bace na čitanje, jel ovo o kaki i bacanju džaka na dno rupe... Pa koji zdrav mozak će nabijati stajnjak u rupu?

Iz knjige sam i pročitao. Kako iz "Savremeno voćarstvo" od prof. dr. Miladina Šoškića, tako i iz "Đubrenje voćnjaka" od prof. dr. Borivoja Pejkića.

A sad se izvini korisniku "komadara" što misliš da nema zdrav mozak jer je stavljao 40kg đubriva po sloju u rupu 1,2 metara široku.

Ja i dalje nisam čuo NI JEDNO argumentovano objašnjenje kako to stajnjak ispod korena ne šteti po pitanju sprečavanja vlage iz donjih delova zemlje da dopru do njega, pogotovo izraženo u sušnim godinama. Možda se jesam malo nesrećno izrazio sa čepom tj zapečenjem ko kolač, već vidno istanjenih živaca i blago izražene dijareje koja nastaje ovom prepirkom gde jedna strana nema argumente.

Ma ni ne trebaju im argumenti, nego rame za plakanje :)
Evo Deran ga nudi vocaru, vi's kako se tese.
Nego meni se cini da je vocar ipak ukapirao (kad ce Deran i da li ce ikad ne zna se) da je lupao gluposti, pa sad pokusava kao na neki pomalo saljiv, po malo provocirajuci nacin da postavi isto pitanje koje je pokrenulo ovu pricu. Kao salio sam se, samo sam proovcirao i tako to.
Ali ima problem sto je sve zapisano, a ja uporan da ga potsecam kopirajuci mu to :)
Mada, uopste me ne bi iznenadilo da za dan dva pocne da prica sasvim drugu pricu, njemu je za salto dovoljno i sat vremena a kad su dani u pitanju on to moze nekoliko puta verovatno.

Baš je profesor posvetio život stajnjaku? A ljudi zaista, pa uozbiljite se. :)

Čitam ove neke postove i ne vjerujem očima. Ironman, što skrećeš s teme? Nema više ideja kako objasniti onakve bezvezarije?

Kako to spriječava vlagu, blokira?

A ti si Vocar znači posvetio život stajnjaku? A prof. dr. Pejkić koji napisa knjigu o đubrenju voćaka samo celu takođe ne zna ništa?

Problem je što naš narod neće da prihvati nešto drugačije, nešto što je u suprotnosti od onoga kako je njegov deda radio i kako radi celo selo.

Ne, niti bi ikad. Poštovanje svim profesorima i onima koje ne znam i onima koje sam sretao i srećem u životu.

Ja sam dobro shvatio šta je poruka bila iz tog citata knjige, samo dotični kolega Ironman nije, i totalno pogrešno je prezentuje ovdje, ali to je njegov problem što ne razmišlja. Čak šta više, daje neke linkove vezano za pripremu zemlje vezano za ratarstvo a ovdje je riječ o voćarstvu, a priprema zemljišta u voćarstvu je drugačija?! Ili nije... pitam li se sad :) No pošto više ne zna kako da se izvuče iz cijele priče, hvata se za šta stigne pa potkopava još više. Al simpatična mi je sva ova priča. ;)

Ja sam dobro shvatio šta je poruka bila iz tog citata knjige

Ajd kazi kako :)

A posle objasni kako se to razlikuju procesi kapilarnog kretanja vode u zemljistu u zavisnosi od kulture.

Postajes zanimljiv :)

Nazad
Vrh