Podizanje novog malinjaka - sadnja

eh,ja pasadio maline ,pa posle nasao ovaj forum koji sam uglavnom procitao i neke stvari shvatio,ali neke i nisam.Nemam mnogo sadnica maline,100 mikera i 100 vilameta posadjeno u jesen 2013 godine,kada grane prolece da vidim koliko se primilo,i sta tada?da li tada moze neko prehrana ili vestacko djubrivo?
Vode imam dosta,pa sam mislio kada poceti sa zalivanjem?
kako tece njen normalan razvoj u prvoj godini?
kada postaviti stubove?,imam bagrenjak pa mi to nije problem.
sve su to pitanja koja me muce,voljan sam da probam sa malinama,doduse oprezno,sto se vidi iz broja sadnica!!!
hvala svima unapred,svaki savet mi je dobrodosao:ppozdrav:

Samo hrabro,ja u petak trebam oko 1000 komada polke posaditi! Al iskreno nemam pojma sta i kako :D Al idemo hrabro :)

posadio sam oko 100kom.sadnica Vilammeta i 100 sadnica Mikera,to je na juznoj strani Kopaonika,na oko 700 m n.v.,vode imam dovoljno,ali tu je jedno 8 -10 godina bila detelina,po me interesuje:
1.sta je potrebno uraditi na prolece i kada?
2.to sto je bila detelina,neko mi kaze da je dobro,a drugi da je lose.pa?
ja se ne razumem mnogo oko malina,ali ovaj forum mi je dosta pomogao,i nadam se da cu dobiti savete,i da kada poceti sa zalivanjem malina?

na prolece postavis koceve tj bagrenjake.valjalo bi da krenes sa zalivanjem za 20ak dana posto koren treba da krene ali u normalnoj meri mozes baciti djubrivo vestacko....detelina je dobar predusev za malinu zato sto akumulira dosta azota...nadmoraska visina ti odgovara tako da srecno...:osmeh:

Imam jedno bas bas pitanje :D Koliko mi treba dnevno vode za 1000 sadnica??? Da li je neko to pratio?

Zavisi ti od creva za kap po kap.Ako ti kapaljka daje 2 litra na sat,a imas npr. 4 kapaljke u metar,to ti je 8 litara na sat po metru,pa izracunas koliko imas metara i pomnozis,a zavisi i koliko sati ces da navodnjavas,ali to moras sam da procenis kad i koliko.

Kontam svaki 2-3 dan po sat vremena odvrnuti ventile na 1h,znaci oko 500-1000l ce me izaci svako zalijevanje.
Ovde kod mene je velika susa ljeti. Ima jedan izvor sa kojeg svi uzimaju vodu,mada ne znam da li cu moci u velikim kolicinama nasuti! A vrbas daleko,daleko,daleko :(

Kontam svaki 2-3 dan po sat vremena odvrnuti ventile na 1h,znaci oko 500-1000l ce me izaci svako zalijevanje.
Ovde kod mene je velika susa ljeti. Ima jedan izvor sa kojeg svi uzimaju vodu,mada ne znam da li cu moci u velikim kolicinama nasuti! A vrbas daleko,daleko,daleko :(

pa ako si bas u manjku sa vodom onda svaki drugi treci dan ali bolje ti je svaki dan ali po manju kolicinu jer tako zahtevaju a s obzirom da nema snega ni padavina moracemo da krenemo sa zalivanjem jos s proleca:haha:

Vockice,sada kod mene ima padavina I punim sva burad na vidiku vodom. Valjda cu skupiti 8000l vode :)

Valjda ce izdrzati ta kobna 2-3 mjeseca! U jesen hocu da napravim bazen od 30,000l

Kakav ti je taj izvor leti,jel bi mogao sa njim da punis ta burad???
Nisam siguran da ce tih 8000 litara izdrzati za celo leto,jos ako bude susno prolece...A taj bazen od 30000 litara,to je vec ozbiljno.

sto kaze klauz najbolje ti je da punis neke cisterne malo vece i taj bazen je dobra fora ...u jednom selu gde sam radio covek ima bazen napuni ga izvorskom vodom zatvori ga i ceka da se malo ugreje voda da se ne bi sokirala malina pa je zaliva

Kakav ti je taj izvor leti,jel bi mogao sa njim da punis ta burad???
Nisam siguran da ce tih 8000 litara izdrzati za celo leto,jos ako bude susno prolece...A taj bazen od 30000 litara,to je vec ozbiljno.

Imam 3 bunara al oni mi traju do jula,tada citavo selo nema vode do septembra,oktobra. Upravo sam nasao 2 velika bureta po 5000l vode,juhuuu! I ovih 8000l trebalo bi izdrzati sada!

POTREBNA POMOC...na 1 ha planiram da na jesen posadim malinu,za koji dan idem da uzmem zemljiste za ispitivanje,nakon toga rigolovanje tj duboko oranje,meliorativno djubrenje ,stajnjak,kopanje bunara za kap po kap sistem,,,,zanima me ko prodaje sadnice vilameta i po kojoj ceni moze i u p.p....zemljiste mi je 4,25 sto je jako kiselo moram da bacim kreca do koga ne znam kako da dodjem posto nemam registrovano domacinstvo....pocetnik sam u ovome pa bi svaki savet dobro dosao a 1 ha nije malo...hvala svima

POTREBNA POMOC...na 1 ha planiram da na jesen posadim malinu,za koji dan idem da uzmem zemljiste za ispitivanje,nakon toga rigolovanje tj duboko oranje,meliorativno djubrenje ,stajnjak,kopanje bunara za kap po kap sistem,,,,zanima me ko prodaje sadnice vilameta i po kojoj ceni moze i u p.p....zemljiste mi je 4,25 sto je jako kiselo moram da bacim kreca do koga ne znam kako da dodjem posto nemam registrovano domacinstvo....pocetnik sam u ovome pa bi svaki savet dobro dosao a 1 ha nije malo...hvala svima

Mislim da je 1ha za pocetnika bas krupan, da ne kazem hrabar zalogaj!!!! Al srecno!!!!

ili ovaj gradjevinski krec ali bollja ti varijanta u paracin da ides da uzmes nesto i smanjis kiselost.sadnice ili u institutu cacak ako bas imas para mislim da su 40-50 din kom a tebi treba oko 10 000-12 000kom zavisi koja sirina reda,ili imas po 10-12 din na divlje da uzmes od nekih a najbolje ti prema arilju ili aleksandrovcu,bolje prvo kopaj buna da vidis koju vodu imas pa onda dalje,ovo za paracin ti je najbola varijanta

Sa 4.25 % Ja licno nebih ni pokusao a da prvo sad kad vreme dozvoli , obavio bih kalciifikaciju ,posejao bih feciliju .ili graoricu ili sl . i kad se ovrse tretrao bih organiku Unikerom ili slicno obavo .podrivanje i utanjravanje u avgustu .ostavio bih za jesenju sadnju.

Tako do vegetacije u 2015 god nadam se da bi kiselost bila oko 5-tice ..... Kakve su Vam preporuke dali....??

Krupan je zalogaj 1 ha na tako nesto..???

ljudi neje bas da sam pocetnik...radio sam u malinjaku vec 4 sezoone doduse tudjem,a i studiram vocarstvo vec 3 godine tako da nije bas da nista ne znam...na jesen sam i mislio da sadim a sto se tice kalcifikacije pitao sam profesora kaze da oko 5t-ha kreca CaO 70% u prahu treba da bih sa 4,25 podigao na 5,25...institut nema proverene sadnice kao ni ostali proizvodjaci ali za sertifikovanu ne bih dao duplo vise novca...prvi radovi su mi ispitivanje zemljista za koji dan i zovem coveka za rigolovanje...resio sam da tako uradim sad mi samo treba vasa podrska:osmeh: i iskkustvo

I ja se slazem za jagodasto voce ...? i nije bitno sertifikovane sadnice ali neko je vec pisao.... MALINJAK (Jagodnjak) ako nije dao 5 kg/m/d (600-800 g/bijlk.) sa te plantaze ako ti nudi sadnice fraj i nudi jos 1000 evreja kesa ....zahvali se i nemoj uzeti... ha,ha..? ...Samo sa zdrave plantaze i RASADNIKA ali zdravog mogu se sadnice koristiti.

I ja se slazem za jagodasto voce ...? i nije bitno sertifikovane sadnice ali neko je vec pisao.... MALINJAK (Jagodnjak) ako nije dao 5 kg/m/d (600-800 g/bijlk.) sa te plantaze ako ti nudi sadnice fraj i nudi jos 1000 evreja kesa ....zahvali se i nemoj uzeti... ha,ha..? ...Samo sa zdrave plantaze i RASADNIKA ali zdravog mogu se sadnice koristiti.
u potpunosti se slazem sa tobom

U kojoj godini roda bi trebao malinjak da rodi 5 kg/m/d (600-800 g/biljk), ako je otradjen po propisima
od 3 pa na dalje sve dok ne vidis propast,jedna biljka mora da da najmanje 1 kg i to na losem terenu a najvise 2kg, sto se desava samo u arilju i jos nekim parcelama ako bas ubodes

- - - - - - - - - -

ljudi neje bas da sam pocetnik...radio sam u malinjaku vec 4 sezoone doduse tudjem,a i studiram vocarstvo vec 3 godine tako da nije bas da nista ne znam...na jesen sam i mislio da sadim a sto se tice kalcifikacije pitao sam profesora kaze da oko 5t-ha kreca CaO 70% u prahu treba da bih sa 4,25 podigao na 5,25...institut nema proverene sadnice kao ni ostali proizvodjaci ali za sertifikovanu ne bih dao duplo vise novca...prvi radovi su mi ispitivanje zemljista za koji dan i zovem coveka za rigolovanje...resio sam da tako uradim sad mi samo treba vasa podrska:osmeh: i iskkustvo

pitaj tog profesora dali smes u jednoj god da uradis kalcifikaciju posto se to inace radi 3 god,i pitaj ga za njival iz rudnika u paracinu,tamo ti je taj njival u refuzu 2,5din a dzakiran 3 din,lakse se razbaca i ne moze da se desi lose dejstvo kao sa krecom jer krec je po malo i opasan,ipak ga pitaj za njival ili ukucaj ovde na netu pa procitaj o njemu. kreces ostro kao sto vidis i ja sam blizu tebe radim maline preko 15 god, nije da znam bas sve ali hocu da pomognem koliko mogu i jos nesto,idi do hladnjace sikoberi u ratini i malo popricaj sa njima,imaju i oni strucne ljude i hoce da te posavetuju.ja sam saradjivao sa njima i stvarno su korektni,mozda hoce da ti pomognu oko sadnica a posle kroz robu da im vratis,ali oni bi ti predlozili miker to znam,ali sa cenom su najkorektniji skoro u okolini,i ako ides idi samo sa planom i idejom direktno nemoj da okolises,kazi zainteresovan si da dajes njima maline i oni ako ti ne daju sadnice dace ti strucne savete i izacice na teren sa svima koji su strucni a imaju jako strucne ljude,dace ti i sa cime mozes da prskas maline...

Nazad
Vrh