Podizanje novog malinjaka - sadnja

Sada prilikom sadnje ubaci djubrivo sa povecanom kolicinom fosfora, da pomognes biljci da se bolje ukoreni. Stajnjak moze i ne mora... Nadam se da si ga zaorao. Na prolece kada niknu sadnice prihranjuj Azotom cele godine. Zalivaj i to je to. Na jesen ponovo analiza, i spremas ih za prvu godinu branja. Ako pricamo o vilametu, mikeru.

viewer.php
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

ovo je moja analiza sa preporukama.delom je mozes iskoristiti,sto se tice ph vrednosti i humusa...za NPK ne bih tacno Znao. kolika je povrsina u pitanju?

Poslednja izmena:
Da li mi neko moze dati savet kako da utrapim sadnice. Da li je potrebno vezice razvezati da zemlja moze bolje doci do korena ili moze cela veza.

Ma samo iskopaj rupu i zagrni sa zemljom, ako imas peska pri ruci to ti je jos bolja varijanta. Cilj ti je da odrzis vlaznost sadnica pre sadnje, nema tu nesto mnogo matematike.

- - - - - - - - - -

Zamolio bih kolege malinare da izbace taj deo oko natabavanja prilikom sadnje, shvatite da nesadite jabuke, sljive, kajsije itd... vec malinu. Sto je vise natabas pre ces zabetonirati gornji sloj zemlje kroz koji tesko izbije mladica pa onda kuknjava kako se nije primilo ko zna koji procenat.

Oko malina koje sam posadio pre dve nedelje zemlja se slegla tako da sada malo vire iznad zemlje pa sam hteo da pitam da li mogu sada jos malo da ih skratim ili je bolje da ostane ovako?

Pozdrav svima, zasadio sam polanu i polku ali nisam imao vremena da ih potopim u ridomil ili u bilo sta drugo dali bi mogo kroz sistem i koliko da stavim na bure od 120l tamo negde u martu aprilu

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Ridomil se zna u kom odnosu se rastvara, tako rastvoren ti ide litar na duzni metar

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Nije smrzla zemlja, nije toliki minus, moze da se sadi. Uglavnom ko sadi gole zile, a pogotovu ako je polka u pitanju, bolje neka sadi u jesen nego u prolece. Prolece je za kontejnerske sadnice. Potpisujem.

Šta mislite o sadnji maline polke na njivi pored reke, reka se ne izliva , duboko je korito , ali zemlja prilikom dužih padavina hoće da zadržava vlagu Da li to može dovesti da koren izmrzne zimi ?

Što se izmrzavanja tiče takve parcele zbog mrazeva nisu pogodne za dvogodišnje sorte, ali ne zbog izmrzavanja korena već cele biljke (lastara).
Ali, usled zadržavanja vode hoće dovesti do gušenja (kasnije truljenja) korena i sušenja biljke.
Rešenja su pravljenje bankova za sadnju maline, drenaže za odvođene viška vode, podrivanje, itd ...

Poslednja izmena:
Drugari,

Verovatno je ovo već negde napisano ali nisam stigao da sve pregledam jer ste se baš raspisali o ovoj temi. Planiram da podignem malinjak na 50 ari (za početak). Ovih dana će zemljište na hemijsku analizu. Parcela nije bila obradjivana minimum godinu-dve dana pa je tu sada samo trava. Negde sam pročitao da određene sorte malina mogu da se sade ili na jesen ili na proleće, pa me zanima kako da sada obradim to zemljište gde planiram malinjak? U zavisnosti da li ću to raditi na proleće ili sledeće godine na jesen, pretpostavljam da je potrebno uraditi dosta pre toga.

1) Negde sam pročitao da je najbolja podloga kukuruz ili strma žita. Da li preporučujete da to prvo posejem pšenicu, ječam....pa da tek onda obrađujem za malinjak?
2) Da li je neophodno rigolovanje? Ako jeste koliko vremena treba da prođe od rigolovanja do sadnje?
3) Ako preporučujete da se malina sadi na jesen sledeće godine da li je možda dobro da se sada parcela uzore ili da ostavim tako sa travom do leta?

Ako neko ima dobro upustvo sa 1, 2, 3, 4...koracima bilo bi vrlo korisno.

Hvala puno!

Nazad
Vrh