Podizanje novog malinjaka - sadnja

Ko kaze da je pozeljno 2.5-3m. To je cist gubitak prostora. Minimum je 2m ali to je tesno kad vilamet sklopi kako zna ne mogu dvoje da se mimoidju u redu. 2.2 po meni min a ostalo zavisi od masine kojom radite mada sve preko 2.4 je cisto gubljenje prostora. Brdske parcele nisu tako velike pa da imate 10ha u krugu kao u vojvodini pa da mozete da se igrate

- - - - - - - - - -

Inace koju kulturu gajite takvu mehanizaciju i kupujete tako da taj razmak od 2.2-2.4 je idealan za bilo koji vocarski traktor

- - - - - - - - - -

Pozdrav, uradio sam analizu zemljišta za predstojeću sadnju maline,
ph U KCI 7.31
ph U H20 7.93
CaCO3 6,3
Humus 2,8
P205 113,5
K20 61,09.
Da li po Vama ovde može da se sadi malina, parcela od 20ari, bašta...

Ph baza u tri lepo ne valja nikako
Kalijuma isto previse moze lako da bude da biljka nece hteti lepo kalcijum da usvaja
Fosfor ti je ubistvo ako se ne varam granica za njega je oko25 a ti imas preko 100. Humus bi trebalo da je ok a za caco3 se ne secam granice. Pozzz
Rasce malina tu korovcina je to ali prinos i dugovecnost zasada ne mogu da garantujem cak ni priblizno

200g na 40l vode ti stavi duplo dve kade po 40 l i 400g ridomila,stavi i 250 ml slavol s i 1l slavol vvl isto na 40l,i sutradan posto ih iseces predji nordoxom 20 na 10l to ti je sigurica

Da li neko moze da mi da savet gde mogu da nadjem sadnice vrhunskog kvaliteta. tj da ne budu zarazenei da mogu da ucekujem visoki prinos.
Naravno da posle ovakve godine tu mora da ima malo didimele i malo grinje, ali da sadnice budu generalno zdrave.
Da li probati u nekom institutu???
Mozda H&H fruit iz Bosne???
ILi opet od nekog domaceg proizvodjaca???
Kakva su vasa misljenja???

Imam malinjak sa kojim sam zadovoljan, sa manjim ili vecim problemima kao i svi. Ali zelim nekih 3000 sadnica koje cu obraditi od samog pocetka po svim mogucim i nemogucim standardima (Analiza, protivgradna mreza, stajnjak...). Pa da vidim kako ce to funkcionisati i koliko prinos dati...

Od 500 sadnica polane koje sam posadio, na desetak sam primetio neke izrasline koje me podesećaju na rak korena i to nažalost u predzadnjim snopovima kada sam već bio posadio više od 400 sadnica. Te sadnce naravno nisam posadio, na ostalim nisam primetio ništa. Zanima me ako je u pitanju rak korena da li to znači da su sve sadnice zaražene iako nemaju ništa vidljivo na korenu? Slikao sam jednu sadnicu na kojoj se vidi ta grudvica i posle sam je presekao na pola pa ako neko zna da mi kaže šta je u pitanju

:osmeh: 190 cm .tu negde. Ove godine sam ih povezao malo vise jer sam imao jake lastare i iznele su rod normalno.Ima u ranijim porukama jos slika i tekstova im malinjaka

Danas presadjivao maline, buduci da sam ove godine sadio 20.03.2016. god imao sam mesta gde se nije primila uopste.
Danas po prvi put primenio nesto novo, sadio sam u rupe pripremljene sadilicom kao sto koriste povrtari i za zatrpavanje koristio holandski substrat BVB.
To izgleda ovako, malo je skuplje ali videcemo kako ce napredovati ....
http://www.igreklik.com/slike/viewer.php?file=98858560574611966295.jpg

http://www.igreklik.com/slike/viewer.php?file=62709716120796133177.jpg

http://www.igreklik.com/slike/images/15821988081929274024.jpg

Voce sta ti je ovo sto sadis pa to nisu sadnice to je prebacivanje izdanaka iz jednog starog malinjaka u novi na taj nacin prebacujes sve problema i bolesti sebi... tako se naradi ( donece ti nekakav ili nikakav rod) sadi se samo provereni cisti bezvirusni sadni materijal koji ima sertifikat ( i da je cist od fitofore) i za koji mozes dobiti ako si gazdinstvo 40% nazad od drzave ovako kupio si jeftino dobices malo a puno ces raditi oko svega

Садне јаме се не формирају из неког хира већ да посађене или пресађене биљке имају удобну средину за брзо формирање повређених коренских длачица и за каснији раст како самог корена тако и раст целе биљке.Ако су садне јаме тесне и тврдих зидова биљка троши снагу да корен пробије зид јаме уместо да приоритет буде раст и цвет и плод саме биљке.

Voce sta ti je ovo sto sadis pa to nisu sadnice to je prebacivanje izdanaka iz jednog starog malinjaka u novi na taj nacin prebacujes sve problema i bolesti sebi... tako se naradi ( donece ti nekakav ili nikakav rod) sadi se samo provereni cisti bezvirusni sadni materijal koji ima sertifikat ( i da je cist od fitofore) i za koji mozes dobiti ako si gazdinstvo 40% nazad od drzave ovako kupio si jeftino dobices malo a puno ces raditi oko svega
Svaka ti je na mestu:osmeh:
Hm, samo da ti kazem da sam tako vec radio (ne samo ja) i na taj nacin postizao prinose 6 kg po metru duznom.:cool:

@deda lala . Ima logike ,tako sam i ja razmisljao ,videcemo .Radi se o jesenjoj sadnji i ima vremena za opustanje zidova ,bocnih. Dno je ok. Da je u pitanju prolecna sadnja e tu pa i nisam siguran.
Ipak mislim da je dobar nacin ,barem za zemlju koju ja imam u malinjaku.

Kad budes imao 30 i vise tona po 1hektaru onda posalji zlatan zub a to sto drugi tako rade kao i ti to neznaci da si u pravu jednostavno gresite sa sadnjom nekontrolisanim sadnicama

@ Kamnkoo::000::Za tvoju informaciju blizu sam tog prinosa od 30 tona po hektaru.
Istina na manjem uzorku ali isto kao sto je i Stevo Karaklajic rekorder na 10 ari 3800 kg ja imam 3350 kg na petsto i koji metar vise.

Vilamet pa i miker su sorte nastale daleko (USA ) bezvirusni sadni materijal vilameta uvezen je u Titovo vreme taj isti materijal se godinama umnozava i prinosi naravno padaju ( kada deda pravi decu?)

Матичне биљке у матичном расаднику се посебно негују,мазе и пазе.И Ви сами можете да створите своје Мајке биљке само ако се потрудите и тако избегнете куповину неодговарајућих садница.Наравно матичне биљке треба с времена на време и обнављати или мењати за нове сорте ако за старим сортама престане интерес купаца.

Nemojte mesati babe i zabe. To sto vi nesto nazovete maticnim biljkama ne znaci da one to i jesu. Prave maticne biljke se proizvode kulturom tkiva u laboratorijama. Tako dobijene biljke se zatim umnozavaju i tako dobiju maticne biljke od kojih se kasnije uzimaju sadnice.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Podizanje novog zasada..
Rezultati analize:

Ph- 4.9
Humus- 2.45
N-0.18
P- 8.4
K- 13.6

Koje npk djubrivo baciti sada na jesen, a sta na prolece?

Nazad
Vrh