Pneumatske sejalice za kukuruz

Pod hidro gredom podrazumevam iskljucivo pomeranje svih baterija iz kabine hidraulikom.To sa samo 2 krajne baterije je nista.A ima tu jos opreme pored depozitora za djubrivo,nakupi se kila,ali hidro greda je najveca stavka kod kilaze.
Svakako da se sve baterije pomeraju hidraulicno, tako je i kod mene ali greda je fiksna, dok na ovoj i greda se uvlaci sa krajnijim baterijama, sto je sjano na putu, plus jeftinija i to dosta!

Tako je to kod njih.Nekad stvarno imaju neke akcije da su im mašine izuzetno cenovno povoljne, da ne poveruješ.Samo kad ja rešim da kupim nešto ne bude nikakvih akcija i popusta već full cena, baksuz. 🤣

Ozdoken i Sakalak imaju, a eto sa slika stranicu prije ima i Ozduman. Ne znam samo jel oni mogu imati zatvaranje redova iz kabine osim ove na struju.

Tako je to kod njih.Nekad stvarno imaju neke akcije da su im mašine izuzetno cenovno povoljne, da ne poveruješ.Samo kad ja rešim da kupim nešto ne bude nikakvih akcija i popusta već full cena, baksuz. 🤣
Ali bar ti isporuce u kratkom roku... A ne, ipak se ni to ne desi 😂

Ozdoken i Sakalak imaju, a eto sa slika stranicu prije ima i Ozduman. Ne znam samo jel oni mogu imati zatvaranje redova iz kabine osim ove na struju.
Za Sakalak nisam pitao a za Ozdoken se ne nudi kao dodatna oprema mada sam na snimcima na youtube video da u drugim drzavama ima Ozdoken sejalica sa gasenjem baterija..

Ako je tek kupio verovatno se nije uhodao, kao sto rekose ima tu dosta podesavanja pa kad se sve pohvata kako treba nema razloga da ne seje.. Kopija Gasparda ako se ne varam a nema tu neke tehnologije koja se ne moze iskopirati kako valja :D

Boga mi mene nešto baš sve više i više vuče ka kupovini diskosne sejalice.Presejavao sam neke parcele ove sezone zbog lošeg semena, na nekim lokalitetima zemlja prepljeskana i sabijena od kiše.Nisam išao drljačom niti setvospremačem zbog blata već od gore po istom tragu i na nekim delovima je bilo tvrdo toliko da su baterije Majevice odskakale od gore, tu je usevanje mogu slobodno da kažem nula, disko bi tu usejala tip top.
Još jedno zapažanje što se tiče vrana i fazana.Mnogo manje vade biljke tamo gde je sejano diskosnom, seme je odlično usejano u tvrdu posteljicu, nema ništa da ide od gore, pogotovo na uvratinama gde je zna se kao beton.

Nemoj to raditi,hoces sad da te napadnu ljubitelji,obozavaoci,fanovi i ostali sto se kunu u raonike ?.Ja kad nesto kazem lose za raonik ,odma se neki naljute kao da sam ih licno opsovao jbt :ROFLMAO: .....

Tu smo da diskutujemo i sabiramo utiske.Odradi i raonik dobar posao ali evo kod mene relativno novi ulagači potrošili se za par sezona, kao da su od plastelina.
Vidim da kod diska hoće brazda da ispuca i ostane otvorena celom svojom dužinom, to baš i nije najsrećnije rešenje.To sam predočio jednom većem poljoprivredniku koji seje sa diskosnom sejalicom i potvrdio je da se to dešava ali kaže da ne smeta ništa i da sve to bude u redu.
Drugi je prodao diskosnu zbog toga, ostane otvoreno pa se osuše biljke i ne sviđa mu se.
Sad ne znam šta da mislim o tome.

Zanimljiva mi je ova tema mada sam ja nekoliko svetlosnih godina daleko od diskosne sejalice. Razmišljam zašto iza diskova nekad ostane otvorena brazdica, a iza raonika ne. Jedino što mi pada na pamet je geometrija diskova, tj. zato što su ravni pa kad idu kroz zemlju oni ne dozvole "struji" (toku) zemlje da se vrati na liniju kretanja, već je samo razmiču u stranu. Pa se mislim :osmeh:, šta bi bilo kad bi diskovi bili zakrivljeni (sferni), npr. kao kod tanjirače, da li bi se tamo zemlja vraćala na liniju brazdice ili bi još više bila razbačena na stranu?

Verovatno je ovo glupo, mislim, da to radi verovatno bi se neko već setio da proba, al' eto da se i ja nađem u diskusiji (ono videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu...) :haha:

Meni raona odrađuje posao za sve pare.
Kada ne radiš puuuuno zemlje i imaš vremena da sve odradiš na vreme i ne treba da žuriš nego seješ baš kad su uslovi najidealniji raonik i te kako odradi posao.
E opet kada radiš toliko zemlje da nemaš vremena ni za spavanje, onda uzmeš disk i teraj, seješ u livadu i gde god stigneš.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ove godine je baš moglo da se potrefi da sve bude idealno...
Stigli svi poslovi od jednom, ne znaš gde ćeš pre.
Kao u pubertetu, čas bi .eb'o, čas bi plak'o. 🤣

@dukej Zato sto je zid brazdice sa obe strane sabijen,to sto disk otvara,tocak za stelovanje dubine sabije odma jer je pored diska i onda ako je zemlja teza,vlaznija,oni tockovi V nazad ne mogu zatvoriti brazdicu.Za to ima jednostavno resenje,ali to bi trebali znati vlasnici diskosnih sejalica nema potrebe pricati o tome.Najvise mi smesno kad neko proda diskosnu zbog toga pa se vrati na magaraca zvani raonik,prosto neverovatno kakvih sve ljudi ima ....

Da li ovaj "kljun" ili kako se zove treba da ide u zemlju? Ili za sta sluzi?
Posto sam primetio da dosta njih ga pustaju u zemlju ii pravi veliku brazdu koja ostaje nekad otvorena.

Nazad
Vrh