Pneumatske sejalice za kukuruz

Da me neko ne shvati pogrešno, nisam na strani nodetke. I sam imam u planu kupovinu diskosne iz razloga što imam dosta za setvu, i lakše bi mi bilo da spremim sve parcele i onda sejem.
Ali ko seje manje površine, nema kadar traktor za diskosnu, a neće da čeka nekog da mu uslužno poseje ili nema diskosne u selu, za takvog je nodetka sasvim ok.

Bilo je ovde xx puta postavljanja slika setve sa visokim setvenim aparatom gde je raspored nakaradan. E sad, verovatno je prevelika brzina u pitanju. Neko će reći bitan je ukupan broj isejanih zrna po hektaru, medjutim kod mene na lošijoj zemlji i na većoj nadmorskoj visini kod kukuruza je veoma bitan dobar raspored.

Sto se tice ravnomernom rasporeda I dubine sejanja ja sam tu na Monosem prezadovoljan. Otkako sam je kupio pre 5 godina, imam odlicno nicanje kukuruza, tj ujednacenije nice I dosta bolji sklop nego pre sa Bekerom.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока

4aac467b4ce61219781d68be8085f498.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kakve veze tip ulagaca ima sa time da li je visoki ili niski setveni aparat

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ispod povrsine je bilo vlazno, sa diskosnom sejalicom se mora sejati 2 dana kasnije kad mislis sejati sa raonom, a ja to nisam znao. Visoki setveni aparat bolje prati teren jer su nagazni tockovi skoro pored ulagaca. Ali sa dobrom pripremom i NC technik sa paralelogramom radi savrseno jednaku dubinu takodje, a pri tom sejem kad ocu.

ove godine naprimer moj pionir 9757 je bio krupniji nego komisijin i njemu se desilo da ponese po 2 zrna i naravno otislo mu vise semena(nije neka velika razlika ali primetilo se)

takodje 0725,9889 i pomenuti 9757 nisu iste krupnoce i gotovo da bi se moralo menjati ploce mada smo odustali od toga

a da se ne vracam na pre 15 godina i vise pionir tipa florencia,kolumba,F 012,bc 582,ns 640 i ostali,gotovo da si morao menjati na svaku sortu

Zasto bi pogadjao? Dovoljno je samo da uzmem metar u ruke. A da ja tebe dovedem na parcelu gde je sejala nodetica i skupocena sejalica sa elektro pogonom i visokim setvenim aparatom da ti uocis razliku cak i sa metrom u ruci?
Ah da...neces je naci jer nema razlike!

ove godine naprimer moj pionir 9757 je bio krupniji nego komisijin i njemu se desilo da ponese po 2 zrna i naravno otislo mu vise semena(nije neka velika razlika ali primetilo se)

takodje 0725,9889 i pomenuti 9757 nisu iste krupnoce i gotovo da bi se moralo menjati ploce mada smo odustali od toga

a da se ne vracam na pre 15 godina i vise pionir tipa florencia,kolumba,F 012,bc 582,ns 640 i ostali,gotovo da si morao menjati na svaku sortu
Samo ne razumem zasto menjati ploce?!
Pa zar nemas skidace zrna? Cemu sluze ti skidaci? Prilikom promene hibridnog semena treba voditi racuna o krupnoci zrna i prema tome podesiti skidace!
Kod mene su rupe na Nodetki od 5 mm i normalno da treba voditi racuna o tome, uzima li vise zrna na rupi ili skida i to jedno ako je krupno seme!

Nazad
Vrh