Pneumatske sejalice za kukuruz

Zato je mene jedan dobar čovek savetovao da uzmem ploče sa 84 rupe! :ppozdrav: Tu sve staje kako treba...

Nego sad vraćam film, imao sam problema u setvi svojeručno farbanog semena kukuruza izuzetne krupnoće (pa još pri tom ono dugačko a ne okruglo) da nije htelo da propada iz kutije u setveni aparat. Ali tu mi je kontrola javljala kad treba da stanem i pesnicom par puta lupim po kutiji da seme propadne u setveni aparat. I u tim silnim izlascima iz traktora da izudaram kutiju primetio sam da je bilo slučajeva da se napunila komora iznad onog prostora odakle ploča podiže seme. Iskreno, nisam imao pojma otkud tu seme (a ni čemu uopšte služi ta komora), često sam video da poneko zrno putuje sa pločom zaglavljeno između mešača i privučenog drugog zrna na rupu pa sam mislio da možda ta zrna otpadaju u tu komoru kad ih ploča dovede u neki drugi položaj da se oslobode oslonca tj. pipka mešača. Kad je kukuruz nikao video sam da nemam toliko izrazitih duplih zrna (jedno odmah pored drugog) koliko imam gusto posejanog kukuruza, svakako više nego da su se razdvojila dupla zrna. Nisam imao pojma od čega je to sve dok ovde nisam pročitao da se seme iz te gornje komore u setvenom aparatu nekontrolisano prosipa van setvenog aparata, doduše to je pisano za suncokret. Pa sad mene zanima da li je to moguće i kod kukuruza, da seme iz te gornje komore ispada u setvenu brazdicu i tako doprinese gušćem sklopu (na pojedinim mestima, ne na celoj njivi)? Ako nije moguće, gde sam pogrešio kad sam dobio te guste deonice? Sejalica je Agrija, kopija Nodetke.

Sejao suncokret 7.5km nema prelivanja sa majom
Ja idem ispod 7, danas sam pratio sidjem da pogledam neka od baterija pocne da kupi seme, posle par krugova pogledam opet sve je cisto nema semena i tako citav dan. Moj utisak je da seme ne silazi ravnomerno, stigli su mi cesljevi sad nisam pametan dal da ih namestam ili da teram tako.

Opet prelivanje . Pa jbt ljudi o čemu se ovde radi?? Neko kaze preliva pa pravi gomile semena, neko kaže skida seme sa ploče... Ajde da vidimo gde završi to seme koje preliva i na koji način može da utiče na bilo šta navedeno? Narandzasta boja je seme koje "preliva" i gde završi-ponovo u delu odakle se seme uz pomoć vakuma lepi za ploču. Crvena strelica je putanja praznih rupa na ploči (sa kojih je otpalo seme u zemlju) pre nego što ponovo udje u deo sa semenom gde će ga vakum zalepiti za ploču. Slikaću ovih dana gde sam njivu sa kukuruzom sejanim na 18cm razmaka gde sam imao tog "prelivenog" semena u setvenom aparatu pa da vidimo ima li nekontrolisanog curenja semena iz setvenog aparata. Ne mislim da se prepirem sa bilo kim ali pravite od muve medveda a nema ni jednog ni drugog.
f720f3cc4bfaf78742f5998df5e9d3c2.jpg

23063bdc7bd7a8b20dcab473249ef49f.jpg

Poslednja izmena:
Ja sam ga skidao uvek kada sam sejao soju sa pločama od 120 rupa u dva reda,tada mora.
Ove godine uzeo ploče za soju sa 88 rupa u jednom redu , a senzor kontrole postavio sa druge strane baterije(takva je izvedba).
Sada samo menjam ploče i podešavam skidač semena po potrebi,usmerivač nemam nameru da skidam.

Ja sam ih na oltu skinuo zbog dvorednih rupa za soju i nisam ih nikad vuse vratio. Na ozdokenu sam se drzao uputstva, u suncokretu se skidaju a u kukuruzu vracaju na svoje mesto.

Ја сам у соји само на једној батерији морао да скинем усмеривач на остале три ради без проблема исто плоче са два реда рупа. На тој јесној је знало да дроби семе и да кида пластични штифт на звонцету јер толико надроби соје да заблокира плочу.

Ploce za soju su mi sa jednim redom rupa pa verovatno zato nisam nikada imao problema sa usmerivacima.

Нису проблем биле плоче од 88 рупа него мешачи обрусио сам их и сад лепо хвата

Nazad
Vrh