Pneumatske sejalice za kukuruz

Stručnjaci što se tiče mehanizacije kažu da se pod preciznu mašinu smatra svaka koja ima grešku do 50%. Znači ako zadaš razmak na 20cm, sve što poseje od 10 do 30 cm smatra se dobro...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Миксеру не знам ко је то написао али ја са Агријом немам таква одступања до душе радна брзина ми је 6км/х
Da nisu greskom dodte nule? Mozda od 1-3cm
Ово1-3цм у реду а оно 10-30 па то није радила ни она олт механичка.

Ma, jbt pa nov nož 1000 din i sve ide kako treba. Samo treba naći najbolji oblik noža. Da ga menjaš svake godine pa je džabe. Budžiš variš za par crvenih mislim da nema smisla. Ja sam sa 6 redi posejao oko 700kj skinuo noževe bacio stavio nove a potrošili su se možda 1cm. Postali široki oko 4-5mm. Došao jedan kaže što bacaš nove noževe. Reko nosi ih samo i tako ih on namontirao na svoju sejalicu. I seje već par godina tako.

Pa ja sa Oltom imam tako od 15 do 25 cm, i ne opterećivam se uopće sa time, turkinje siju sasvim solidno i dosta precizno kao i skuplje. Vidim kod nas se prodaje Gaspardo ko voda, valjda neki trend, a ja ne vidim ništa tu sad specijalno. Dok sam ko kolege vidio posijano iza Vaderstadta, reko sam da bolje nek ju zapali...

Ma, jbt pa nov nož 1000 din i sve ide kako treba. Samo treba naći najbolji oblik noža. Da ga menjaš svake godine pa je džabe. Budžiš variš za par crvenih mislim da nema smisla. Ja sam sa 6 redi posejao oko 700kj skinuo noževe bacio stavio nove a potrošili su se možda 1cm. Postali široki oko 4-5mm. Došao jedan kaže što bacaš nove noževe. Reko nosi ih samo i tako ih on namontirao na svoju sejalicu. I seje već par godina tako.
шта називаш ножем и који је то део на сејалици

Kada je losa priprema i lose seme, za pravilan red i sklop ne pomaze ni rtk navigacija a , ni vaderstad.

Sent from my S60 using Tapatalk

Sjeme je takvo kakvo jest, na to se ne može utjecati, a što se tiče pripreme, moja je posijala jednako dobro (ili loše) i tamo gdje je zemlja čisti pijesak, i tamo gdje sam sijao u grudve veličine pesnice...

Kod nas jedan čovjek sa OLT mehaničkom bolje zareda od 90% onih što rade sa pneumatskim. Ovi s pneumatskim lete po njivi nema kad zrno ni pasti na zemlju.

Ispade sad da Olt mehanicka bolje poseje od vecine pneumatskih.Kome je OK da varira razlika u rasporedu po 10-15cm izmedju biljaka,slobodno nek se se vrati na mehanicku Olt i nece ga boleti glava oko skupih delova,opravke itd...Sa onim mehanizmima za skidanje zrna i za broj,dva vece ploce i nece nijedno zrno promasiti,vozis preko 10km/h i gde padnu po 2 zrna bude razlika izmedju njih 7-8cm,usevace ona bez problema zadati broj zrna po H.Dzaba baca pare na sejalice od 10-15k eura...Metnes po jedan teg od 25-30kg odpozadi na platformu za noge i cepaj misko usevace i u beton.Pneumatsku sejalicu sam uzeo iskljucivo zbog boljeg rasporeda zrna u redu.Sve preko 5-6 cm da varira raspored za mene licno je neprihvatljivo.Sta ce biti kad zasusi sa onim biljkama na 12-15 cm razmaka ako je zadata dubina 22cm?Ja sam Nodetkom prezadovoljan rasporedom zrna,retko kad bude veca razlika od 2 do 4cm u redu.Ima ona svojih mana al poseje odlicno kad je dobro pripremljeno.U buducnosti bih je svakako menjao za neku moderniju diskosnu,al te varijacije po 10+ cm malo je mnogo...

Pokušavam pomoći čovjeku koji je prvi postavio pitanje u vezi rasporeda zrna, ne bih volio da živi u zabludi i vjeruje svemu što se piše kao što sam vjerovao ja.
Naravno da uvijek ima pojedinaca koji uspiju sve odraditi bolje nego nas ostalih 99%, to je normalno i na to se ne treba obazirati.

Da li može Maja sa diskovima da useje u trag od traktora koji je ostao od bacanja đubriva( trag od 558), rađeno je po suvom. Razmišljam da smanjimo jedan prohod, svakog dana kiša odosmo u maj.

Kod nas jos uvek pojma nema o setvi, hladno k'o u betonskom svinjcu..a izgleda do kraja meseca ovakvo vreme.
Posle Uskrs, slava, bice veselo!

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh