Pneumatske sejalice za kukuruz

Jel kupovao neko skoro čistače(nožiće) nagaznih točkova na Nodet-Olt sejalici za kukuruz. Na jednom mestu sam našao običan flah isečen i izbušene rupe bez oštrice.

Nikad nisam vidio sijačicu da drži razmak, rastojanje je kod svake u rasponu od 10-30cm, tako da ne moraš brinuti.

Kod svake od 10 do 30 cm???

Dodji kod mene da vidiš ako nigde nisi video.
Pisao sam već kako sam lani kupio novu Turkinju diskosnu (moja prva sijačica u životu i prva s kojom sam ikad radio) i bio nezadovoljan rasporedom zrna kod nje jer sam stalno slušao druge koji su tvrdili kako baš samo njihova sijačica štanca zrna s preciznošću od milimetra.
Onda sam uzeo metar i krenuo mjeriti po parcelama gdje znam tko je sijao i s kakvom sijačicom. Rezultati su svugdje bili u dlaku isti. Par zrna je na dobrom razmaku, pa baci dva od jednom, pa ostavi veliki razmak, pa opet sije dobro, i tako u krug, a sasvim svejedno je koja je marka sijačice, kakav je sjetveni aparat i koja je godina proizvodnje. Ni novi Vaderstadt sa ispucavanjem zrna nije posijao ništa bolje od prastare Carraro sijačice iz doba Hitlera, tako da ne vjerujem više nikome, a nije ni bitno, bitan je samo broj biljaka po hektaru, i to je to.

Nazad
Vrh