Pneumatske sejalice za kukuruz

Kod mene na ozdokenovu kukuruznu je dovoljan 1 par,mnogo dobra stvar.

Ja sam sejao rusom sedma kornjaca na 1000 obrtaja motora i kardana.
Trosio mi u proseku 1.6-1.7L/kj sa cetvororednom sejalicom.

Manje trosi nego 549 u setvi da ne kazem duplo manje.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Da li si siguran da je sve u redu sa 549?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

8k din ?.2 creva za rasipac(220 bari) po 2 m duzine sam platio 3k din,plus jos 2 ona kao srafa sam kupio,posto kod mene na rusa ostale ruske spojke na sraf i sad na svakoj masini tako prepravljam,uglavnom nije vise od 4500 din izaslo sigurno,creva i spojke te kao.

To mi je jasno..nego mi ovaj sklop nije jasan... obeležio sam ga crtežom...
2783b8dd0e6c87d8ac2c4fe602a145a2.jpg

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока
Ajd objasni sta ti konkretno nije jasno?Zubcanici na sejalici idu bas tim redosledom kakav je prikazan na slici.Prva dva zubcanika koji na slici nisu obelezeni slovima daju stalan pogon i oni se ne menjaju fiksni su.Pogon dobijaju sa cetvrtaste osovine.Oni pogone zubcanik A. Zubcanik B i zubcanik C se nalaze na istoj gornjoj,srednjoj osovini (kod tebe se C ne vidi zbog iskidane nalepnice) B i C zubcanici imaju zljebove i medusobno se uparuju na toj istoj osovini a osigurac ih zabravljuje,zato sluze rupe na osovini.Zubcanik C daje pogon D zubcaniku koji na kraju daje pogon kutijama za djubrivo.Pogledaj kod sebe dali ti je ceo mehanizam kompletan,gledam onu tvoju sliku al ne mogu da provalim dali je sve ok,nije mi sejalica trenutno kuci pa da slikam kako ide pogon.Ako je sve povezano zubcanicima medusobno i kutije dobijaju pogon onda mora ici ovim redosledom kojim sam naveo a tako stoji i na nalepnici.

@deks

Naravno da sam siguran, njemu je 540 obrtaja na 1700 motora,(a ja sam ga na imt sejalici terao i na 1800) ispod 2.5l nikad nije mogao.

Trosi on oko 5 L /h na tim obrtajima.

Puno vam je to / h u setvi a u baliranju na 1000 bala kad kazem da potrosim 7-8L nafte svi misle da lazem i da je malo.
A izbaliram 1000 bala za odprilike 1.5h . isto na 1700-1800 obrtaja ga drzim i u baliranju.

8k din ?.2 creva za rasipac(220 bari) po 2 m duzine sam platio 3k din,plus jos 2 ona kao srafa sam kupio,posto kod mene na rusa ostale ruske spojke na sraf i sad na svakoj masini tako prepravljam,uglavnom nije vise od 4500 din izaslo sigurno,creva i spojke te kao.
Jebi ga, creva osetno tanja hidro klipova su dosla oko 10-11 000din sa uticnicama oko 100e doslo. Po preporuci Dangera idem u tu firmu, druga radi mozda jeftinije ali ne obrade kraj creva kad stavljaju reducir i hoce da spadne.
Sad sam za 6000din dobio 2 reducira od traktora do creva, 2 creva po 1.9m debljine palca poljnja strana i 2 reducira na koje se zavrcu spojnice.

Poslednja izmena:
Vozim je od 7,2 do 7,9km/h prosle godine kukuruz i suncokret ima mala ostupanja ali nije to neki problem uglavnom je tu oko setvene norme. Imao sam nodet pre toga niski setveni aparat nevidim ja tu neke velike razlike u rasporedu zrna a kazu da je neprecizniji visi setveni aparat. I nodu sam vozio do 8km/h.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
Odlicno nisam nista pogresio 🍻 7,2-7,5kmh na 1400-1500 obrtaja motora a kardan na spori 540. Nikad nisam bio ljubitelj smaraca u setvi
Uh al sam ja peglao olt-psk, nikad ispod 10kmh nije isla, fergula 2b 1300-1400 motora naj brzi kardan ima od svih imt-a a olt drzi seme ludacki na leru, i nisam menjao one zaptivace na vratancima jos fabricki, koliko puta mi se desilo da ne provalim da mi puklo crevo za vakum jer drzi seme, tek kad baterije odvise fali po neko zrno! Moram je staviti u oglase da usrecim nekog 😁

Kukuruz sam planirao 8-8,5 kmh jer je to idealna brzina za nesmetan prolazak zrna kroz cev visokog setvenog aprata (ne racunam Hors i ostale sto upucavaju zrno)
Probao sam na rujkana na 1000 kardana, zacvili remen na ozdokenu samo tako a pritisak na leru 60! Ne bi smeo da predjem 1100 obrtaja motora. Bolje bi bilo da su ubacili 540E nego ivih 1000 za retko koju operaciju to moze proci! Al sta ces pijani rusi 😂

Druze presteluj kardan na rusu, pa nece zaskripati remen.
Ja sam nastelovao da mogu polako ukljucivti, jos sporije nego na imt.
Kad naglo povucem rucicu ne zaskripi u opste.

Sejem na oko 1100 obrtaja motora i idealno je.
Gas ne pipam dok ne zavrsim setvu snage za kretnje ima i viska na tim obrtajima.

Sto se mene tice idealno potrefljeno za setvu
Ja sam prezadovoljan.

Poslednja izmena:
Ovde ulje ukljucuje kardan, sigurno moze to i malo lakse da se pusti u pogon, samo sam probao i vratio na 540 da posejem suncokret pa cu jos za kukuruz isprobavati, sigurno necu terati 1800.

Ma nema potrebe, za rusa obican sa skakavcem.

Treba ga samo ustelovati kako treba.

Za robusniju mehanizaciju ga stegnuti (roto drljaca,freza,presa...) , za rasturivac,prskalicu,sejalicu popustiti.

To je 10 min posla da se popusti ili stegne.

Само да се не претера са попуштањем па да се искључи у раду.

Nazad
Vrh