Pneumatske sejalice za kukuruz

Clan @dukej je ranije spomenuo kako se racuna ako nemas tabelu za odredjene ploce,ja sam tako i dosao do ovog broja 3.4,jer nemam ni ja tebelu za 84 rupe ploce.

Poslednja izmena:
Prvi put treba da sejem soju nodetom.
Uzecu ploce od 70 rupa, odgovara mi razmak, ali precnik rupe ne znam sta da trazim, koje postoje uopste i koje su najbolje..?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Uzmi ploce od 96 rupa u 2 reda 4.5mm soju sej na 3-3.5cm ako sejes na 4cm to je retko za 70cm medjuredni razmak neces imati taj broj biljaka po ha,i nemoj da te buni kilaza po jutru na to ne treba gledati neka soja je krupnija a neka sitnija,kilaza ti ne igra nikakvu ulogu samo je bitno da imas broj biljaka po ha. Ako sejes sa 70 rupa na 4cm neces trositi vise od 35-40kg soje po jutru.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Uzete ploce 120 rupa, hvala svima.
1800din komad u Agriji u Subotici.
@sinisa1979 kolega placam pice kad dodjem u Suboticu, skoro sam bio ali nisam se zadrzavao.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ja za kukuruz uzeo metaloradove ploče i kad ih stavim okreću se lagano, kao bicikl da okrećeš na prazno. Za suncokret sam uzeo plametove i jako teško se okreću. Čini mi se da im je srednji otvor manji nego što treba i ne mogu skroz da naidju na stožer pa ih on zato više gura na tarne prstenove. Od Plameta sam uzeo i puškice nagaznih točkova, i od osam komada dve nisu bile dobre. Imaju manji unutrašnji prečnik. Otelio sam se dok nisam išmirglao rupe.

Poslednja izmena:
Ploče na tarne prstenove vuče vakum, ne bi trebalo da može taj stožer da gura ploče na prstenove. Zato postoji podešavanje koliko će se vrata priljubiti za kućište setvenog aparata. A što se tiče toga da se ploče za suncokret teže okreću nego ploče za kukuruz (nezavisno od proizvođača), to je pre do toga što su na pločama za suncokret manje rupe pa vakum jače priljubljuje ploče za tarne prstenove, pa je samim tim i teže okretanje.

Ploče na tarne prstenove vuče vakum, ne bi trebalo da može taj stožer da gura ploče na prstenove. Zato postoji podešavanje koliko će se vrata priljubiti za kućište setvenog aparata. A što se tiče toga da se ploče za suncokret teže okreću nego ploče za kukuruz (nezavisno od proizvođača), to je pre do toga što su na pločama za suncokret manje rupe pa vakum jače priljubljuje ploče za tarne prstenove, pa je samim tim i teže okretanje.
Zapinju na prazno, bez semena i kardan isključen. Popustim vratanca skroz i opet teško ide. Stožer gura ploče na tarni prsten. Vidi se da se napravi zazor izmedju ploče i alu kućišta sekcije. Imam jedan nov stožer pa ću probati koliko ova ploča naidje a koliko metaloradova za kukuruz.

E to je već druga stvar. Onda si u pravu, do ploče je. Možda su i mešači duži pa oni zapinju. Prisloni jednu na drugu (metalorad i plamet) pa uporedi koliko je manji otvor.

Zapinju na prazno, bez semena i kardan isključen. Popustim vratanca skroz i opet teško ide. Stožer gura ploče na tarni prsten. Vidi se da se napravi zazor izmedju ploče i alu kućišta sekcije. Imam jedan nov stožer pa ću probati koliko ova ploča naidje a koliko metaloradova za kukuruz.
Od koga si kupovao stozere,ja imam isti problem,stozere sam kupio u Metaloradu i njegove sve ploce lepo nalezu imam ploce iz Plameta i nece da naidju do kraja na stozer,manja je rupa na ploci za pola milimetra...

Od koga si kupovao stozere,ja imam isti problem,stozere sam kupio u Metaloradu i njegove sve ploce lepo nalezu imam ploce iz Plameta i nece da naidju do kraja na stozer,manja je rupa na ploci za pola milimetra...

Stožeri original Nodet. Kupio sejalicu ove godine. Prodavac ništa nije pipnuo na njoj, samo je oprao.

A nije stisnuo raonik? Ja sam imao taj slučaj na Maji kad je bila nova. Dok je raonik dole, sve ok. Kad ga podignem i stavim osigurač, ploča utegnuta. Sastavio tako i brzo se to namestilo.

Laki ploča mora lako da nailazi i silazi sa četvrtke ako je tesno uzmi dobru turpiju i oturpijaj malo sve četiri strane četvrtke na ploči dok nenailazi lako, čisto da malo klamće i onda neće stezati ploču i kriviti.

Kod mene ista situacija. Narucio sam ploce za soju zimus u Plametu, a imam odavno njihove ploce za suncokret i kukuruz. Ove nove ploce uopste ne nalezu lepo na alu kuciste, udju lepo na stozer i dodju do kucista ali cim ih pustim krenu par mm unazad prema vratancima a stoje i dalje na stozeru. Kada se skidaju bas tesko izlaze. Stare su super i iste su maltene kao originalne sto su dosle uz sejalicu. Ove cim uzmes u ruku osetis da su malo drugacije. E jedino nisam primetio da se nesto preterano tesko okrecu na prazno. Kad radi sejalica za nijansu mozda ide teze.
Izgleda da su u Plametu nesto sjebali, ali dobru ste mi ideju dali da premerim sublerom stare i ove nove.

E upravo to i ja radio na plocama za Soju,imao isti problem i dosta je lakse posle islo,videlo se da ne nailazi na cetvrtku kako treba kad se zatvore vratanca...jbg mala privreda,a tek mesaci xd,na svakim plocama brusilicom ih ''prepravljao'' inace propast koliko kace o onaj kanalcic gde treba da prolaze.

Nazad
Vrh