Pneumatske sejalice za kukuruz

@Milovan: pa sta toliko utice na brzinu nicanja na Gaspardo sejalici?

Tvrd taban ima seme, u kanalicu je koji je sabijen i vlazan. Brzo klijanje i samim tim nicanje. Tockic koji je spominjao Milan89 je jedan od razloga brzeg nicanja. Takodje dubina setve, ljudi zakrkace na 8cm i onda ne moze da nikne danima, poneko seme izgubi enegriju i odmah manji prinos.

Evo ja sejem danima uslužno,pitaju me kad ćeš sebi sejati ja reko posle Uskrsa kad dođe barena šunka i jaja,da imamo za čim da pijemo oni me gledaju belo.Sejem ja njima svi insistiraju na dubljoj setvi pa i do 10cm,ja kažem ne bi a oni samo ga sarani, a zemlja ledara kad po neki put kontrolišem gde je seme prsti mi se smrznu...tu će biti sigurno gubljena energije i ko zna sve čega.

Jedan savet za kolege koji su novi sa el. kontrolom setve ili planiraju da kupe.
AKO pukne crevo vakuma, masina seje manje preskace ali se kontrola ne pali dok iseva po koje zrno. Juce je drug platio tu skolu.

- - - - - - - - - -

Skinuli smo diskove a ne raonike.
To sam i mislio na diskove, ali sezona nespavanja je u toku pa uzima danak. :ppozdrav:

To se na kontroli manifestuje tako sto kad su creva ispravna u momentu spustanja i kretanja kontrola prestaje momentalno da pisti.Kad je crevo puklo ili malo pocepano u momentu spustanja i kretanja kontrola ipak pisti par sekundi duze.Uvek mi se tako manifestovalo.
Zato su kontrole koje broje zrna daleko bolje.

Kupio sam Agroelektronikinu kontrolu setve, i nisam bas zadovoljan. Uzeo sam sa pokazivanjem brzine. I ako traktor ide uvek isti gas, postoji variranje brzine na sejalici od 6-11km/h sto je i previse ne precizno..Da odstupa pola km pa jos i nekako ali na istom gasu 5km razlike... Sramota.... Bolje da sam dodao jos malo i Kupio H&M kontrolu, i imao pravu stvar. Ovako se svaka skola placa...

Na maji(stariji tip sa štiftom i zvoncetom) ploča malo vrti malo ne vrti? Kad je stisneš rukom može da se slobodno okreće točak nema nikakvog otpora,kontam da je nešto tu dole u setvenom šta da gledam?

Kupio sam Agroelektronikinu kontrolu setve, i nisam bas zadovoljan. Uzeo sam sa pokazivanjem brzine. I ako traktor ide uvek isti gas, postoji variranje brzine na sejalici od 6-11km/h sto je i previse ne precizno..Da odstupa pola km pa jos i nekako ali na istom gasu 5km razlike... Sramota.... Bolje da sam dodao jos malo i Kupio H&M kontrolu, i imao pravu stvar. Ovako se svaka skola placa...
Jos uvelk je rano za konacnu ocenu ali za sada H&L odlicno radi. Posejala je 12ha za sad. Ni jedan bez razlozni pisak. Brzinu pokazuje u zarez, raspored zrna po bateriji vise nego korisno prilikom podesavanja skidaca ili dodavanja gasa. Ko kirija, meri povrsinu ,proverava karove.Jedino sto nepokazuje razmak zrna u decimalu al... sve pohvale.

Sto se tice agroelektronike i gubitka vakuuma; Koliko ja znam na njoj postoje i led diode koje trepcu onako kako registruju propadanje semena. Ukoliko se ta unutrasnija jedinica za kontrolu setve postavi u vidokrug ispred vozaca u kabini ne moze se desiti da se ne primeti da nesto nije u redu sa isevanjem, cak i ako se ne gleda direktno u kontrolu.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Ja imam agroelektronikinu kontrolu i prve tri godine prezadovoljan, ove godine muku sam mucio sa senzorima, sve sam ih izmenjao, cas rade cas ne rade. Dve godine rade i trecu ili cetvrtu godinu ih menjas. A sto se gubitka vakuma kod agroelektronike nisam imao prilike da vidim kako to izgleda ali kad je seme pri kraju i kad ne seje svako seme kao ostale baterije tacno se vidi na diodama u kabini da nesto ne funkcionise kako treba, ne moze da se ne primeti.

Nisi ih trebao menjati.Dovoljno je da se pred sezonu kontakti dobro očiste i gas.Kod mene Agroelektronika radi već blizu 10 godina bez ikakvih problema da kucnem u drvo.

Nazad
Vrh