Pneumatske sejalice za kukuruz

Pisali smo ovde već dosta puta o tome . Ovo što djubrivo ide direkt na sjeme je nešto sasvim drugo , a pored i dublje što kaže kolega je nešto drugo . Ako ideš direkt na sjeme onda može samo mala količina i paziti na vrstu djubriva, par kg po dulumu a ako ide pored 5cm onda je to pravo startno , može da nadopuni ili čak zamijeni osnovno djubrenje i može ići čak do 30kg po dulumu .
Gledaj to ovako : Ako ideš startno (pored brazdice ) to je kao pravi seoski doručak , pun tiganj slanine i jaja plus mladi luk , a ovo par kg direkt na sjeme je ono čim ustaneš kava i jedan keks , u tom slučaju moraš imati još doručak a u oba slučaja moraš misliti i o ručku i večeri.
Sta se desava ako idem punu dozu 300kg po hektaru direktno po sred vrste?

Ako se ide predsetveno sa npr 150kg uree/kj sa rasipacem, a covek hoce da proba da unese depozitorima , da li treba smanjiti kolicinu djubriva i koliko?

Meni je bitno da ne zeznem kukuruz u startu,da granula NPK ili KAN-a ne opali seme.Imam nosac za ulagace ali da stoje po sred reda,naravno spustio bi koji cm nize od raonika za seme.Da pomerim 5cm pored mi vec problem,smeta bateriji.

Nećeš zeznuti ništa budi siguran, ja sam ranije imao te ulagače djubriva na imt sejalici išli su ispred raonika i malo dublje od njega. Zbog usluznog sejanja ,loše spremljenih njiva pa u brdu teško vuče traktor ja sam ulagače skinuo i djubre bacam ispred raonika po površini zemlje kada prodje raonik,točkovi i zagrtači 90% djubreta zatrpa nikada se nije desilo da je djubre oštetilo klicu

Moze i jedna rucica,potrebna je ona kocka od pluga obrtaca sto stoji na cilindru ili kupiti original za to u Majevici,oko 15000din.

Moze,jedan je gore a drugi pise jel,e kad das komandu ovaj sto je gore ne pada dok ovaj nedodje do gore pa onda kocka automatski prebaci,a ako slucajno taj markir sto pise naidje na neku prepreku moze da se podigne al ne do kraja i da se vrati,da se kontra na rucici.

Na koji nacin je najlakse i najbolje reparirati potrosen raonik na olt psk?Ja planiram da navarim komad rebraste sipke i malo to obrusim...?
Najbolje je kupiti nov raonik,to danas uopste nije skupo , oko 600 din. kom. tako da svaka provizorija , navarivanje , brusenje ,itd. uopste ne opravdava ulozeni trud i da li ce uspeti ili ne. Probali svasta u vreme kada su novi delovi bili skupi ko otrov i samo patnja i polovicno resenje, a danas kada delova imas skoro na trafici, uopste se ne isplati nesto experimentisati.

600 po komadu stvarno nije puno ako ista valjaju.Kod mene je malo drugacija situacija jer u mom gradu dijelove za bilo koju sijacicu niko nema.Isao sam prosli mjesec po sjetvene ploce,plasticne prstenove i crijeva za vazduh i nije to bilo skupo(nije original) ali kad sam donijeo kuci crijeva sam uz potapanje u kljucalu vodu i Isusovu muku uspio navuc svega 2-3cm da sam silio dalje poderao bi ih, plasticni prstenovi ne stimaju(malo fali a puno znaci),ploce sam morao ja doraditi(opet malo fali a puno znaci).Sutradan odem u trgovinu sa original dijelovima platim duplo skuplje i napravim 150 kilometara u oba smijera.Ovaj prvi da mi je i poklonio dijelove ne vrijedi kad se nemogu ugraditi.Eto to je neko moje iskustvo...

Nazad
Vrh