Pneumatske sejalice za kukuruz

Moze dosta ako je lepo spremljeno, pa da se tera brze.
Npr poznanik je posajao oko 35 kj sa 4reda nodetkom, dobro spremljene njive, i imao je pratioca da dosipa seme, iskljucuje baterije i slicno, njive na vise mesta, razbacane, od jutra do mraka

Kukuruz sa nodetkom sejem oko 7 km/h jer za brze nije, cak preferiram i još manjoj brzini. Ako se posao radi valjano onda teško iznad 32-3 sa 6 redova, a sa 4 oko 30 % manje.

Ma ne.Sve fiziološke potrebe je obavljao u toku vožnje da ne dangubi stajanjem.Kao jedan naš član što radi(bar se tako hvalio).

Moze dosta ako je lepo spremljeno, pa da se tera brze.
Npr poznanik je posajao oko 35 kj sa 4reda nodetkom, dobro spremljene njive, i imao je pratioca da dosipa seme, iskljucuje baterije i slicno, njive na vise mesta, razbacane, od jutra do mraka

Sa 4 reda tesko preko 30 lanaca,a vise njiva pogotovo...jos ako se drzis brzine setve...

E ovako što se tiče brzine setve: mi smo prošle godine posejali za 7 sati 20kj u 5 parcela ali u istom ataru išlo se sa njive na njivu, od toga je 10 kj bilo kratelja (duž oko 200 m) a ostalih 10 kj je bila duž od 500 metara. Na prvih 10 kj je išao jedan hibrid a na drugih 10 drugi, tako da su nasute pune kutije i samo teraj. Vozači smo bili burazer i ja, i terali smo na smenu tako da je praznog hoda bilo samo da se okreće na uvratine ili ide kad se ide do njiva i kad smo prelazili sa hibrida na hibrid. 1 brzohodna na 1800 obrataja motora ferguson + olt 4 reda.

Inače kad se vozikamo iz atara u atar mislim da smo retko više od 15 do 17 jutara za dan posejali.

E ovako što se tiče brzine setve: mi smo prošle godine posejali za 7 sati 20kj u 5 parcela ali u istom ataru išlo se sa njive na njivu, od toga je 10 kj bilo kratelja (duž oko 200 m) a ostalih 10 kj je bila duž od 500 metara. Na prvih 10 kj je išao jedan hibrid a na drugih 10 drugi, tako da su nasute pune kutije i samo teraj. Vozači smo bili burazer i ja, i terali smo na smenu tako da je praznog hoda bilo samo da se okreće na uvratine ili ide kad se ide do njiva i kad smo prelazili sa hibrida na hibrid. 1 brzohodna na 1800 obrataja motora ferguson + olt 4 reda.

Inače kad se vozikamo iz atara u atar mislim da smo retko više od 15 do 17 jutara za dan posejali.
Kolega ispadne da se jutro poseje za nepunih 20 min, ako sam dobro razumeo. Nešto mi tu neštima.

Tako ispada, nemam razloga da lažem, moje mišljenje je da ako su prave duži može za 12 sati da se poseje i 40 kj, samo se nebeji okolo i da se vozači menjaju.

Sa šestorednom sam jednom uspeo posejati 56kj u tabli,bez smene,sa pomoćnicima za sipanje semena soje,njiva duža strana 850m,kraća strana 200m,romboid,sejane i uvratine

2 jutra na sat na 400m duzi. 6x50cm sejalica. Ja ne znam kako vi sejete toliko za dan osim ako te terate 10-15km/h po njivi.

Pa sa 6x50 kod nas se seje obično repa ili soja, a to se u svakom slučaju tera sporije. Moja konstatacija je bila za kukuruz... Ko hoće nek veruje a ko neće, šta da mu radim.

Sa 6x70 bez problema 45kj u tabli,Rakovica 1 brza 1700o/min,posejem preko 3 masine i kad okrece iz traga u trag,nema rikverca samo vrti.

Nazad
Vrh