Pneumatske sejalice za kukuruz

Ne znaš možda koliko tačno. Po knjigama su tabele za 40 cm a danas mi je pričao jedan stari radnik sa kombinata da su nekada sejali repicu na 25-30 cm (ne seća se tačno) sa nodetkama.Ja sam merio bateriju i ima mogućnost da se uglavi na 25 cm stim da trebaju nagazni točkovi da se pretumbaju(treba ih smanjiti mislim na one standardne gvozdene) ili staviti one gumene jedan kom.

Ne znam tacno, ali sam zasigurno video duzu i kracu bateriju. Nasa zadruga je imala takve, ali jos davnih '70 i '80. Sta su sejali sa njima nemam pojma.

Ja mislim da moze i uze. Jedino se onda tockovi moraju staviti skroz izvana. A ne,da su izmedju sekcija. Cini mi se da je na sajtu agrije pisalo 25 cm najuze. Ali treba izmeriti.

[TABLE="class: tborder, width: 100%, align: center"]
[TR]
[TD="class: alt1, bgcolor: #F9F9F9"]Trebao bih pomoć u vezi Olt PSK sijačice, nešto mi nije jasno. Znači radi se o kandžastoj spojki (ona spojka s oprugom kroz koju ide gornja veća kvadratna osovina). Ta spojka bi trebala preskočiti u slučaju okretanja pogonskog točka unatraške. Međutim prošle godine pri kraju sjetve pao mi je jedan lanac pa sam završio sjetvu s jednim pogonskim točkom. Tada mi je ta spojka ponekad preskakala kad se točak normalno okretao u toku sijanja. Zanima me ako netko zna jel se to smije dogoditi i zašto ili mi je možda opruga slaba pa bih trebao uzeti novu?[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[/TABLE]

Drustvo polako pocinjem da pretrazujem oglase u potrazi za Pneumatskom sejlaicom... U principu nije nista hitno (pre zetve nemogu ::novac::) ali polako sticem potrebne informacije i gledam sta i za koliko para moze da se nadje...
U potrazi sam za Nodet Pneumaseeem.. Zanima me sta znaci kad napisu po oglasima "SIROKA" ili "USKA" creva?????? Znam da se odnosi an creva koje vode do baterija i cuo sam price kao da ova sa uskim crevima nemzoe da seje Soju pa bi voleo da cujem od vas tacne informacije da se en zafrknem prilikom kupovine posto ce sejalica da mi sluzi i za Soju...
Koje su prednosti i mane Sirokih i Uskoh creva??????
Hvala unapred na objasnjenju... :ppozdrav:

"široka creva" mogu dvoredne setvene ploče,a "uska creva" samo jednoredne,samo je to razlika
A soju možeš sejati i sa jednorednim pločama

Posto nisam imao do sad pneumatsku i neznam sta znaci to "dvoredne setvene ploce" i koja je njihova prednost naspram jednorednih????? :sta:
I koja je debljina tih "vecih" creva da znam da premerim da me ne bi zafrkli da prodaju kao sa debelima a ono corak... Ili ima neka druga fora da se otkrije dal mogu dvoredne ploce?????? I da li bi mi nesto nzacilo da jurim takvu sejalicu??

Hvala ti na odogovoru... :ppozdrav:

Unutrašnja mera "širokih" je fi 46mm,a unutrašnja "uskih" je fi 36mm
Sa dvorednih ploča nema skidanja viška zrna- rupe na koje se lepe semenke su u dva reda (lično ja sa takvim pločama nesejem)

Lično mislim da ti neznači ništa,jer dvoredne ploče nemogu sejati sa usmerivačem semena,a bez njih ja nebi sejao kukuruz,repu,slačicu,rotkvice,a ni suncokret,itd

Znaci onda ne igra neku ulogu to da budu sa sirokim crevima ako takve ploce i nisu bas nesto??????
Reci mi samo jos jedno da li na tim sejalicama sa sirokim crevima moze da se stave jednoredne ploce????? :sta:

Hvala vam puno na pomoci.. Ako mi jos nesto bude nejsno znam koga da pitam... :bravo: Moram polako da prikupljam informacije jer neznam nista o njima... ::lose::::sramota::

A jao šta se ovde piše ja nemogu da veruje. Ja sam imao sa širokim, prodao (stara bila 30 godina)i kupio (novu) sa uskim, odnosno sad nove prave samo sa uskim. Razlika je u tome da kad se seje soja sa pločicama koje imaju dva reda rupa, na sejalici koja ima uža creva treba ti veći gas da bi ti pločica držala ravnomerno seme. Što se tiče pločica sa jednim ili dava reda rupa razlika je u razmaku u redu koji mogu da seju.

Što se tiče nodet/olt pneumatske sejalice, ima mnogo drugih stvari koje treba da se gledaju da ti neko ne bi nešto podvalio, mada je ona za remont smešna, ali akd već kupuješ da te neoderu bezveze.

Inače Ćiro sa čime ti seješ kukuruze kad nisi čuo za prenumatsku sejalicu?

A jao šta se ovde piše ja nemogu da veruje. Ja sam imao sa širokim, prodao (stara bila 30 godina)i kupio (novu) sa uskim, odnosno sad nove prave samo sa uskim. Razlika je u tome da kad se seje soja sa pločicama koje imaju dva reda rupa, na sejalici koja ima uža creva treba ti veći gas da bi ti pločica držala ravnomerno seme. Što se tiče pločica sa jednim ili dava reda rupa razlika je u razmaku u redu koji mogu da seju.

Što se tiče nodet/olt pneumatske sejalice, ima mnogo drugih stvari koje treba da se gledaju da ti neko ne bi nešto podvalio, mada je ona za remont smešna, ali akd već kupuješ da te neoderu bezveze.

Inače Ćiro sa čime ti seješ kukuruze kad nisi čuo za prenumatsku sejalicu?

Ja nesejem odavno kukuruz jer sam takoreci na pocetku bavljenja poljoprivredom a moji pre nisu radili ovoliko zmelje kao ja sad pa im za 2-3h nije trebala pneumatska sejali su OLT-ovom obicnom... E sad ja sam preuzeo poslove pa sejem i Suncokret i Soju i Kukuruz i naravno da mi treba pneumatska ali nema se ::novac:: da bi se SVE masine kupile od jednom... Imam rodjaka koji mi daje Pneumatsku kad zatreba ali je on nasteluje sve i ja samo sejem ali nemzoe doveka tako pa mora da se kupi naravno..
Sad do jeseni je kupujem obavezno.. :ppozdrav: Hvala vam na informacijama i ako moze jos koja rec na sta da obratim paznju bilo bi mi drago da naucim od vas nesto novo i anravno da me ne zafrknu... :bravo:

Ja koristim od 120 rupa dvorede. Na staroj sejalici na 1800 obrta motora je bukvalno i 3 red hvatala, a na ovoj novoj na 1800 drži solidno...

A šta na šta sve treba da obratiš pažnju najbolje je da odeš kod rođaka pa da ti on na licu mesta objasni šta i kako funkcioniše i šta na njoj najčešće odlazi.

Nazad
Vrh