Pneumatske sejalice za kukuruz

Kupio sam polovnu Agrija pneumatsku sejalicu. Dve krajnje baterije su lopovi ukrali pa je stari gazda kupio dve nove baterije, ali nije kupio Agrija već Metalorad Odžaci. Problem je što te baterije ipak nisu identične pa na sejalici sad imam situaciju da dve srednje baterije (Agrija) ne stoje jednako kao krajnje (odžačke) baterije. Srednje baterije su zabodene, dok su krajnje obešene u nazad. To se lepo vidi po kutijama i nagaznim točkovima. Ne znam kako je stari gazda tako sejao, ali meni je logično da ovako kako sad stoje nema šanse da budu na jednakoj dubini. Evo slika:

capture screen

how do i print screen

image share

Meni je jasno da je potrebno na krajnjim baterijama samo da skratim gornje poluge (koje su deo paralelograma) i tako izravnam baterije, ali do proleća neću ništa seći. Da li neko zna da li odžačka baterija odstupa od originalnih mera Nodetke, ili Agrija odstupa od originala? Da li se neko već susretao sa sličnim problemom (npr. dokupljivao Nodet baterije na Agriju prilikom širenja 4r na 6r) i ima mere koliko bi trebalo korigovati dužinu gornje šine koja čini deo paralelograma?

Dukej čestitam,koliko si je platio?
Što se tiče kopirnog točka na nodet sejalici,to je dobra stvar ali za idealno pripremnjenu njivu,
pogotovu u setvi kukuruza ta idealna dubina može napraviti veliki problem,
ako je spremnjeno dublje nego zadata dubina sejanja velike su šanse da seme ostaje u suvom zemljištu...
ja lično sa kopirnim točkom ne bih smeo sejati ničiju njivu sem moje...

Hvala!

Platio sam je 1700 evra, a sa njom sam dobio još i elektronsku kontrolu setve na zrno, kardan, i dva kompleta ploča. Stara je 6-7 god (gazda nije mogao da nadje račun kad ju je kupio novu, ali mi je obećao da će ga naći, kao i još jedan komplet ploča za suncokret) i u dosta je dobrom stanju, stalno je bila garažirana, ali kao što se vidi nije oprana još od setve...

U vezi ovog kopirnog tocka i raonika,zar oni bas ne dolaze do izrazaja ako je malo losija priprema,grudavo ili ima zetvenih ostataka na povrsini?U sustini,zar ih ima potrebe koristiti na idealno spremljenoj zemlji?
Radio sam svakakve njive,recimo jedna je bila prolecno oranje,dosta je grudvi bilo na povrsini i na jednom kriticnom delu sejalica (baterija) skace kao jarac,pa sam morao jako sporo da vozim,mislim da bi raonik ispred kop.tocka dosta pomogao da ih razgura malo u stranu.Drugo sto sam primetio,kod nas je dosta peskovita i laka zemlja i cesto imamo problem da je dobro spremljeno,ali baterija tone u zemlju samo tako u prolece,pa mislim da bi tocak dosta pomogao i smanjio propadanje.
To su neka moja opazanja,ako neko misli da nisam u pravu,neka me slobodno demantuje:bravo:

Nisi je puno platio...
ako će ti šta pomoći da izmerim ja na mojoj OLT sejalici koliko je dugačka gornja poluga

Ne znam koliko bi mi vredio taj podatak, ali ako ti nije teško izmeri. :ppozdrav:

Ja sam upoređivao te gornje poluge sa Agrijine baterije i sa ove odžačke, čak sam im i mesta međusobno zamenio, ali bez efekta. Obe su iste dužine, razlikuju se maksimalno u par milimetara na osama šrafova koji prolaze kroz krajeve. A vidim da bi ove odžačke trebalo skratiti sigurno nekoliko cm da se baterije poravnaju. To znači da se razlikuju sami nosači setvenog aparata kod Agrije i kod Metalorada, ali ne znam koji od njih se razlikuje od originalnog Nodeta...

Poslednja izmena:
Ako neko zna nekog ko prodaje 6 rednu sa diskosnim ulagacima i kutijama za vestak interesuje me.
Posle Nove godine moram da se odlucim koju cu kupiti.

Ne znam koliko bi mi vredio taj podatak, ali ako ti nije teško izmeri. :ppozdrav:

Ja sam upoređivao te gornje poluge sa Agrijine baterije i sa ove odžačke, čak sam im i mesta međusobno zamenio, ali bez efekta. Obe su iste dužine, razlikuju se maksimalno u par milimetara na osama šrafova koji prolaze kroz krajeve. A vidim da bi ove odžačke trebalo skratiti sigurno nekoliko cm da se baterije poravnaju. To znači da se razlikuju sami nosači setvenog aparata kod Agrije i kod Metalorada, ali ne znam koji od njih se razlikuje od originalnog Nodeta...
Dukej,po meni ove baterije sa spoljašnje strane pravilnije stoje od unutrašnjih,izmeri donje nosače možda su oni različite dužine

Dukej,po meni ove baterije sa spoljašnje strane pravilnije stoje od unutrašnjih,izmeri donje nosače možda su oni različite dužine

To je zato što je cela sejalica nagnuta napred, kad je otkačivana nisam imao veće klocne da podbacim pod one njene noge. Kod Olta se to može videti po onoj strelici na kupi, ali ja na ovoj sejalici nemam tu strelicu. Ne znam da li uopšte stavljaju na Agriju tu strelicu, ili je ovde kod mene skinuta budući da je na tom mestu zavrnuta elektronska kontrola setve?

Ako neko ima Agriju, može li mi reći da li na njoj ima tu strelicu za nivelaciju?

@dukej, zakaci masinu za traktor, spusti je na ravnu povrsinu i posle je sa toplingom nivelisi kako ti pokazuje ona strelica na piramidi. Kad je tu iznivelises uzmi vaser vagu i stavi uzduz masine na setvenu kutiju. Ovako ces videti koje baterije ti stoje pravilno. Ovako sa slike kao sto je i Montoja pisao i meni se cini da spoljasnje stoje kako treba, ali nemora da znaci.

Ma znam ja to, ali nemam strelicu na piramidi! Ako je nekad i bila (a to ne znam, zato sam i pitao vlasnike Agrije da li imaju tu strelicu na piramidi), na tom mestu je sad pričvršćena elektronska kontrola setve.

U svakom slučaju, ravnaću se po srednjim baterijama jer su one originalne na toj sejalici...

Znam da treba baterija da stoji pod vaser vagu , ali dali baterija nagnuta naprijed , kod olt-nodetke može da ima uticaj na nepravilan raspored zrna u redu ?

Ako ti je sejalica nagnuta prema napred ovako otkacena od traktora, onda ti dobro stoji 2 I 3 baterija. Ako su prebacene u transportni polozaj. Mislim da 1 i 4 treba podici.

Dukej
U svakom slučaju, ravnaću se po srednjim baterijama jer su one originalne na toj sejalici...

Na trećoj slici se lepo vidi razlika u "ležanju" raonih ulagača u odnosu na tlo (paletu) između 3. i 4. baterije. 3. baterija lepo leži celom svojom dužinom a i sam si rekao da ćeš se ravnati tj nivelisaćeš baterije u odnosu na originalne 2. i 3.

Prvoj i četvrtoj bateriji skratiš gornju polugu paralelograma da ti budu paralelne sa 2. i 3. i posao završavaš sa JEDNOM elektrodom i 4 reza:ppozdrav:

Dukej nek je sa srećom i da seje onako kako zamisliš! Znam da ti ova slika ne znači mnogo ali ja,trenutno,ti samo ovako mogu pomoći. Mišljenja sam da je to mesto bolje za eks nego ono gde ga je Agria ugradila.
A po pitanju ravnanja baterija..... Možda bi mogao zakačiti sejalicu za traktor,spustiti je na ravan teren,ali toliko da možeš raskačiti taj gornji flah krajnjih baterija i to samo na jednom kraju flaha. Možda kod baterije.... Zatim poravnaj sejalicu prema 2 i 3 bateriji a onaj raskačeni flah 1 i 4 baterije će pokazati koje dužine bi flah ustvari trebao biti,kada se ravnanje poklopi sa 2 i 3 baterijom. Znam da je dužina tih flahova ista za sve 4 bat.,pročitao sam, i vrlo verovatno nije isti ovaj deo kod baterije gde se kači sam flah ali ovo će ti biti najjeftinija proba da se dovedu sve baterije u vinklu. Ah,da, nemoj seći-skratiti oridji flah nego uzmi neki drugi materijal pa sa njim hemijaj,a ovaj oridji nek ostane oridji da ga možeš vratiti ukoliko se negde pogreši.....
P.S. Nisam mogao komplikovanije objasniti ali se nadam da ću biti shvaćen a i od neke koristi.
Alo,imenjak jel ti to meni hakuješ profil,čitaš postove-misli? :osmeh:

@Dukej,zakaci je za traktor,topling namestis da toranj sejalice bude pod pravim uglom u odnosu na zemlju kada je sejalica spustena na zemlju sa baterijama namestenim u radni polozaj i onda tek meri ,gledaj,seci,vari...

- - - - - - - - - -

Uze mi slova sa tastature...

sinisa1979
I
menjače em što imamo ista imena izgleda da i na sličan način razmišljamo. Na isto mislimo u smislu pomoći članu dukej samo sam ja to sažetije objasnio:ppozdrav:

Nazad
Vrh