Pneumatske sejalice za kukuruz

A evo i jedne zanimljivosti i noviteta : već par godina se u Americi koristi tzv "varijabilni menadžment" gdje se na parceli mapiraju zone obično u elektronskom formatu . To se radi ili kombajnima sa kompjuterizovanim "mjeračima prinosa" i memorisanjem ili avionskim slikama ili zonskim analizama zemljišta i onda se u modernim sijačicama po postavljenom programu koristi promjenjljiva gustina sijanja zavisno kako se naidje na koju zonu , to više tamo i nije novost , ali novost je pustio jedan od najjačih proizvodjača sijačica "Kinze" -sijačicu koja sije 2 različita hibrida u isti red .
Isto se prethodno isprogramira u koju zonu parcele sijati koji hibrid , oni se nalaze u dva odvojena sanduka za svaki red i elektronika odrejuje koji će se gdje sijati. Na ispitivanjima je zabilježen značajan dobitak u prinosu sa pravilno postavljenim zoniranjem i odabirom hibrida.

Nešto slika sa današnjeg predavanja u jednoj poznatoj firmi koja je zastupnik ovih sejalica.
ssl23365.jpg
ssl23366.jpg
ssl23367.jpg
ssl23368.jpg
ssl23369.jpg
ssl23370.jpg
ssl23371.jpg
ssl23372.jpg
ssl23374.jpg
ssl23377.jpg
ssl23379.jpg
ssl23380.jpg
ssl23384.jpg

Pohvale i od mene,stvarno odlicno izgleda.
Nego zna li neko da li je u baterijama sa sirokim i sa uskim crevima razlika samo u onim vratancima na koje se kaci crevo ili ima jos nesto?Takodje ako neko zna,da li ta vratanca mogu da se kupe kao rez.deo i koja im je cena?
Pitam zato sto uglavnom nalazim baterije sa uskim crevima i jeftinije su od sirokih,pa ako vratanca nisu skupa i samo to je razlika,bolje mi je da kupim i takve,pa da dokupim vratanca.

Ja sam imao nodet sa uskim crevima i vrata sam nabavio u rumi na vašaru je tada bilo(pre 5-6 g.)toga a cena je bila oko 20e.Sada verovatno ima da se kupi novo mala privreda.Pošto sam ostavio uska creva napravio sam redukciju na parče širokog i spojio.Ništa drugo ne treba menjati jedino povaditi usmerivače semena za setvu soje ako su ploče sa dva reda rupa.

Ako ti je dobra turbina, nemoj nista da menjas. Sejem ja sa takvom soju sa dva reda rupa bez problema. Kukuruz, suncokret drzi na leru.

Ne radim sa istim pogonom, prebacivam na menjacu. Moras menjati kombinacije jer kukuruz sejem na 27, a soja 2,5-3 cm. Sejem cetiri reda.

Koji marker lepse radi . A koja je prednost ili mana jednog u odnosu na drugi?

Ja imam taj ajd da kazem novi tip I prednost je da gredu mozes saseci toliko do zadnje baterije da bude uza za transport, a nedostatak je sto sam markir bude dosta dugacak pa kad upadnes na uvratinama u vagas tockom hoce da uxari od zemlju, meni se to desavalo.
Kod starog se on izvlaci iz grede pa si dosta siri u transportu, a koliko sam video kod drugih I dosta se visoko dize na uvratinama.

Nazad
Vrh