Pneumatske sejalice za kukuruz

Ja cu sa njom i sijat samo kukuruz,posto soja u mom kraju slabije se sije a imaju ljudi koji to rade tako da za malo nebih se zezao oko ploca...

Iskustvo iz ove sezone setve kaze da su usevi kod nas u ataru nikli najbolje gde je sejano sa raonicnim ulagacem i V nagaznim tockovima. Tako da moj izbor ne bi bio nijedna od sejalica koje si okacio.

Sta se kod nas jako nalo da videti su tockovi koji iza raonika / diska idu pre nagaznih tockova i nabijaju samo zrno zbog boljeg kontakta sa zemljom!
Neko je to pravio ( mislim da je metalorad odzaci ) uz nagazne tockove za nadogradnju ali nemogu sad nigde naci sliku!
Amazone to stavlja skoro na sve njihove sejacice! Doduse ima i sa v tockovima i sa sirokim!

evo npr:

http://mediathek.amazone.de/scripts...C1831836310,EDX_XPress_Illu_002_d1_100830.jpg

Problem sa nagaznim ravnim tockom je sto hoce da vadi seme iz zemlje kada je malo vlaznije. Zalepi se zemlja za tocak i povuce seme na povrsinu ili mu promeni dubinu na kojoj se nalazi. Rezultat je nejednako nicanje i nejednak raspored. Stoga sam misljenja da tockovi treba da nadaze samo u blizinu semena (sa strana kao V tockovi), nikako direktno po redu. Raonik ili disk, oprecna misljenja su. Za mene raonik je nijansu bolji. U susnijim godinama verovatno da je bolje disk i ravan nagazni tocak, ali kako kod nas prolece redovno bude kisovito i mokro deluje mi da za nasu klimu je raonik+V tocak najbolje resenje.

Evo slike moje bekerice.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Problem sa nagaznim ravnim tockom je sto hoce da vadi seme iz zemlje kada je malo vlaznije. Zalepi se zemlja za tocak i povuce seme na povrsinu ili mu promeni dubinu na kojoj se nalazi. Rezultat je nejednako nicanje i nejednak raspored. Stoga sam misljenja da tockovi treba da nadaze samo u blizinu semena (sa strana kao V tockovi), nikako direktno po redu. Raonik ili disk, oprecna misljenja su. Za mene raonik je nijansu bolji. U susnijim godinama verovatno da je bolje disk i ravan nagazni tocak, ali kako kod nas prolece redovno bude kisovito i mokro deluje mi da za nasu klimu je raonik+V tocak najbolje resenje.

Potpuno se slazem ali sam pitao za nesto drugo!

Radi s o tockicu koji gazi seme pre zagrtaca brazde i pre nagaznih tockova ( bez obzira dali bio siroki ili v) ?

I kod ovog gazde je stigla pneumatska sejalica:
ssl21762.jpg
ssl21763.jpg

Još nije probao da li može i direknu setvu da radi, ali u obradjeno kaže da radi izuzetno.

Poslednja izmena:
Ko ti je rekao da nagazni ravni tocak hoce da vadi seme iz zemlje kada je vlazno?

Ako je sejala repu onda je seme vadio nabijac onaj mali tockic sto ide odmah iza ulagaca,a veliki tocak nema teoretske sanse da vadi seme jedino ako se seje po kisi i to samo seme repe.

Nije sejala po kisi, ali je sejala prvih dana kada se moglo u njivu. To je bio 11-12 april i kada sam to video potpuno sam se razocarao.

Kako se moglo u njivu ako je sejalica vadila seme? To nije moglo biti malo vlažno nego malo više vlažno.....
Meni se čini da se na nagazni točak nalepilo zemlje možda nekih 3-4cm po strani. To je rezultiralo podizanjem baterije za 6-8cm što je ujedno i dubina setve i eto ti "dizanje semena" koje ustvari nije ni ušlo u zemlju nego je ostalo na površini.
Ne moram biti u pravu ali mi nema logike da kad sa'ranim seme na 6,7,8 pa i više cm da ga digne nagazni.... Što kaže Nikola eventualno nabijač da digne ali nagazni-jok. Ako mi vreme dozvoli sutra ću otići na jednu njivu gde sam zamalo "potonuo" sa Rakovicom ( rit. Ma ritčina ) da uslikam kukuruze pa da vidimo jel neki fali,ili još gore komplet red-vrsta. Ne znam,nešto ne štima ali ne znam šta....
E a da nije majstor zaboravio da spusti baterije u radni položaj?

Kako se moglo u njivu ako je sejalica vadila seme? To nije moglo biti malo vlažno nego malo više vlažno.....
Meni se čini da se na nagazni točak nalepilo zemlje možda nekih 3-4cm po strani. To je rezultiralo podizanjem baterije za 6-8cm što je ujedno i dubina setve i eto ti "dizanje semena" koje ustvari nije ni ušlo u zemlju nego je ostalo na površini.
Ne moram biti u pravu ali mi nema logike da kad sa'ranim seme na 6,7,8 pa i više cm da ga digne nagazni.... Što kaže Nikola eventualno nabijač da digne ali nagazni-jok. Ako mi vreme dozvoli sutra ću otići na jednu njivu gde sam zamalo "potonuo" sa Rakovicom ( rit. Ma ritčina ) da uslikam kukuruze pa da vidimo jel neki fali,ili još gore komplet red-vrsta. Ne znam,nešto ne štima ali ne znam šta....
E a da nije majstor zaboravio da spusti baterije u radni položaj?
Ima kod nas gazda koji zaborave da ukljuce kardan na sejalici,pa celu njivu "seju" tako!

Meni isto ova teorija lepljenja semena jako neverovatna! Mora da je bilo jako mokro!

nego niko mi neodgovori ima li smisla uzeti sa nabijačkim točkom on matalorada iz odzaka ili ostaviti klasiku sa dva metalna v tocka? Sta je bolje?

Nazad
Vrh