Pneumatske sejalice za kukuruz

Dubina da bude ujednacena moze se postici dobrom predsetvenom pripremom.

MaterMacc je sejalica sa visokim setvenim aparatom koja ima i rspored i dubinu. Posejao sam sa njom dosta hektara i ako neko tvrdi da je nodetka sa raonim ulagacem bolja onda taj ili ne zna kako izglea sejacica ili zaje...a masu ovde na forumu.
Ja licno imam nodetku jerbo nemam para za matmac, ali mi je u planu da je u dogledno vreme kupim. Prosto ove dve masine nisu merljive po mnogo cemu i zato ih ni ne vredi uporedjivati.

Gde bolje nice?
Zao mi sto nisam slikao kod sebe na majevici nicanje soje na dve baterije koje sam kupio imaju repnu varijantu sa ve tockovima,a ostale cetiri sa diskovima i gumenim tockom na ove dve je da kazemo za nekih 20-30% bolje i ujednacenije nicanje nego tamo gde su diskovi.Tu gde su diskovi bude semena gde god hoces i u brazdici od raonika,a i pored brazdice,a tamo gde je repna varijanta sa navarenim raonikom seme je svo u tvrdoj brazdici
Negde sam napisao da sam skinuo diskove koje sam prošle godine kupio i ugradio na majevicinu sejalicu.Razlog,variranje dubine položenog zrna,tj zrno nelegne na dno brazde.

Meni je čovjek iz Gasparda ( gl promoter za JI EU) rekao da niski aparat u principu ima bolji raspored , a visoki precizniju dubinu. Još je rekao da je najčešća greška , što postoje sijačice za notill, "lošiju pripremu" , tj teže zemljište , i normalne , najviše se kupuju one za lošiju pripremu (sad se nesjećam dal su to sve sa diskosnim ulagačima) i onda nisu dobre kod dobro pripremljenog zemljišta.

Koliko sam video nije isti ulagac na Majevici i recimo Gaspardo ili Mater mac sejalicama.
Ako moze neko da objasni kakav je zapravo ulagac na Majevici?

Negde sam napisao da sam skinuo diskove koje sam prošle godine kupio i ugradio na majevicinu sejalicu.Razlog,variranje dubine položenog zrna,tj zrno nelegne na dno brazde.
To sam ove godine primetio gde su majevice sejale sa diskovima problem je u nicanju pogotovo soje,gde su nodet,olt i agrija sejale sve je niklo ok.

Na ovih 262 strane raspravljano je sigurno 5 puta o tome i evo ponovo se piše i pisaće se čini mi se još dosta puta.Kada se svede zaključak dođemo do one stare videla žaba da se konj potkiva pa i ona stala u red.Bez uvrede ako se neko nađe prozvan.

Ove godine prvi put radim sa sejalicom da diskovima. Posto je u knjizi malo sturo objasnjeno stelovanje noza i zadnjih tockova koji pritiskaju, nastelovao sam sejalicu po svom nahodjenju i do sada je sve niklo sto sam posejao. Sa Nodetkom sam imao takav sklop samo kad sam sejao neposredno pre kise pa da svo seme bude u vlaznoj zemlji. Vidim da neki ovde spominju luksuz-u nasem ataru diskovi nisu luksuz vec potreba jer ima sarene zemlje. Kukuruz sam sejao u zemlju od 1. do 5. klase. U 1. klasu uglavnom moze da se seje lepo ali u ovu 5. klasu vrlo cesto bude pre podne rano a popodne kasno. Tu su diskovi dosli do izrazaja.

Poslednja izmena:
Za sejalice koje nemaju diskove, je najbitnije kako je spremljeno sa setvu, a ove sa diskovima nezavise mnogo od toga.

Kod nas su na ekonomiji morali da skidaju diskove bas zbog sarenolikosti zemljista,kad dodje u vlazno pocne da lepi na diskove i pravi belaj.

Kod nas su na ekonomiji morali da skidaju diskove bas zbog sarenolikosti zemljista,kad dodje u vlazno pocne da lepi na diskove i pravi belaj.

NIJE TACNO da hoce da lepi na diskove kada je zemlja vlazna. Ako se to desilo ovim tvojima u zadruzi treba da promene diskove jer su istroseni i veliki je razmak medju njima pa se zato lepi. To se pre par godina desavalo jednom poznaniku i promenio je diskove i sutradan u istoj parceli mu se vise nije lepilo ( nije se osusila parcela u medjuvremenu )

Nazad
Vrh