Pneumatske sejalice za kukuruz

Ja mislim da je majevica (i naravno Kuhn) zakon za repu i papriku. Kukuruz i soju ce posejati svaka sejalica manje ili vise zadovoljavajuce. To je neko moje misljenje.

Mislim da bi najbolje mogao da ti odgovori kolega KR. On je imao Nodet(Agria, OLT), a sad ima Majevicu.
OLT je kvalitetniji od obe(Agria i Majevica), ali skuplji.
Po meni ako kupujes novu, zazmuri i kupi sa diskosnim ulagacima.Na 100 kj setve isplatice se brzo.
A ide sajam i tu su sve na jednom mestu,:ppozdrav:

Cini mi se da sam negde na forumu video da covek ima Nodet sejalicu a to je isti k...c kao Agria(da ne crtam)
Koliko sam razumeo Majevica novija varijanta Nodeta(Kuhn-a)
VGP prodaje turske sejalice sa diskosnim ulagacima, a cena im je za 4-rednu 6500 evra sa PDV-om.
Sad kakav je turski kvalitet ne znam.

Ko god hoce da pazari novu sejalicu-savetujem da bude sa diskovima. Manje-vise nije bitno da li je to Majevica, Gaspardo, Kuhn, Sola, MM ili recimo Monosem. Sve sejalice imaju mnogo porednosti i po koji sitan, da kazem zanemarljiv nedostatak ali rade posao u nezgodnim situacijama i na sarenim zemljistima u odnosu na sejalicu sa raonicima.

I moj je savet da se kupuje sa diskovima. E sad da li visoki ili niski setveni aparat to je pitanje, mada ja preferiram visoki jer sam imao prilike da vidim kako radi visoki, a kako niski.

Ja znam prednosti niskog setvenog aparata. Najveca prenost je dobar raspored biljaka u redu. Zamolio bih uvazene clanove da mi objasne sta je prednost visokog setvenog aparata?

Ja znam prednosti niskog setvenog aparata. Najveca prenost je dobar raspored biljaka u redu. Zamolio bih uvazene clanove da mi objasne sta je prednost visokog setvenog aparata?

Prednost je to što onda diskovi mogu biti toliko međusobno skupljeni da samo jedna cev (kroz koju propada seme) prođe između njih (jer je setveni aparat iznad diskova). To onda obezbeđuje da setvena brazdica bude što je više moguće uska, što pogoduje očuvanju vlažnog okruženja za seme.

Ako između diskova treba da se smesti još i raonik (i setveni aparat), onda oni ne mogu biti toliko blizu jedan drugom pa setvena brazdica mora biti šira, a to više doprinosi isušivanju zemlje u setvenoj brazdici...

Dukej hvala na pojasnjenju. :ppozdrav:

Mozda gresim ali ako treba da biram izmedju rasporeda i vlage biram raspored. Kad je vlaga dublje posejacemo dublje i gotovo.

Na lakim zemljistima nema sta da trazi diskosni ulagac, jedino iz takmicarskog duha ili vidla zaba da se konj potkiva...
a prednost bi dao niskom setvenom aparatu, zbog preciznije setve i brze voznje.

imam majevicu 4 reda 2003 god kupio sam je novu sa obicnim raonim ulagacima,pa sam razmisljao da je prodajem mnogo mi je teska,koliko bih mogao para da uzmem,inace sejalica je kao nova cuvana i odrzavana! i sta posle kupiti koju sejalicu? koja je razlika imedju raonih ulagaca i diskosnih? hvala :)

Imao sam priliku da gledam razne fele sejalica,najlepsi raspored ima Nodet sa raonim ulagacem,ostale sa diskovima manje vise isti razmak,al zato bolje i jednacije nice,zrno je na istoj dubini i ide koliko hoces,tako da biram vlagu a ne raspored....

Imao sam priliku da gledam razne fele sejalica,najlepsi raspored ima Nodet sa raonim ulagacem,ostale sa diskovima manje vise isti razmak,al zato bolje i jednacije nice,zrno je na istoj dubini i ide koliko hoces,tako da biram vlagu a ne raspored....
Gde bolje nice?
Zao mi sto nisam slikao kod sebe na majevici nicanje soje na dve baterije koje sam kupio imaju repnu varijantu sa ve tockovima,a ostale cetiri sa diskovima i gumenim tockom na ove dve je da kazemo za nekih 20-30% bolje i ujednacenije nicanje nego tamo gde su diskovi.Tu gde su diskovi bude semena gde god hoces i u brazdici od raonika,a i pored brazdice,a tamo gde je repna varijanta sa navarenim raonikom seme je svo u tvrdoj brazdici

Nazad
Vrh