Pneumatske sejalice za kukuruz

Niklo je tu odlicno. Gazda prezadovoljan.

Jbg, vi rekoste da ne moze duboko.

Ma gde ne moze, ostar raonik, dignes nagazne tockove, napunis koseve s semenom... samo nije preporucljivo

džaba je ići u dubinu za vlagom kad se ona brzo povlači bolje na optimalnu dubinu pa nek čeka vlagu nego da nabubri a nema dovoljno da nikne.Kada leži u suvom onda je kao u vreći i kad dobije vlage eto ga e jedino da nema nikako padanja to je već druga caka.Što se tiče da nebi sijo ja bi sjeme je otišlo znači u njivi je a što ne nikne nije do mene drugo ako pređeš njivu a ne baciš sjeme

Mnogo sigurnije je posejati na dubini od 6 pa i do 8 nego na 3 ili 4 cm. Ovo pricam iz visegodisnjeg licnog iskustva. Ta varijanta setve bilo koje kulture ( kukuruz, soja, suncokret ) na 3 do 4 cm znala je i znace da podbaci kad tad. Setite se i suvih proleca kad nije bilo izjednaceno nicanje skoro nigde u atarima. Duboka setva ako se to smatra pod dubokom sto sam napisao na pocetku je mnogo sigurnija.
Jos jednu stvar, nikad ne prestelujem dubinu setve kad predjem sa jedne kulture na drugu. Imam na 2-3 mesta dosta laku zemlju i tu je obrada i priprema uvek dublja. Na tim parcelama kad posejem soju ide i na dubinu od 10 cm i nikad problem nije postojao, stim da nikne za 1-2 dana sa zakasnjenjem od ostalih posejanih malo plice.

Ove godine sam imao i na tezim i laksim zemljistima na 8cm dubinu,negde je cak i bila dublja,nisam se bas proslavio sa njom.

Hoce po neki put kad padaju kise i stvara se potkorica da zeza. Ili ako je zemlja izuzetno hladna i dolazi do brojnih kisa, truli zrno.
Mada ne vidim prednost u ovakvim slucajevima ni plitkoj setvi!

Kod nas je zemlja malo nezgodnija za obradu, pa se mahom koriste tanjirace.
I nema problema sa dubinom setve.
Takodje i pri nicanju sve zavisi od godine. Nekada je bolja dublja setva, nekada plica.

pomos ..sakam da kupam olt 2 redna pneumatska .1 PSK - 2800 e

PNEUMATSKE SIJAČICE - bez dubinskih točk. (dodati cijenu dub. točkova)

DUBINSKI TOČKOVI (za jedan red)
1 Dvostruki ljevani
2 Dvostruki gumeni uski
3 Gumeni široki 0402764 1.610,00 2.012,50
4 Limeni široki
DODATNA OPREMA ZA "PSK" SIJAČICE
1 Adapter za ventilator
2 Asimetrični jaram

4 Diskosni zagrtači
5 Pritisni kotač sjemena
6 Uređaj za repu - UZR 9501509 1.580,00 1.975,00
UREĐAJI ZA PRAŠKASTE PESTICIDE
1 UZP za PSK - 2
UREĐAJI ZA MINERALNA GNOJIVA
1 UZG za PSK - 2
koja kombinacija da e poracam

Dubina setve kod mene d0 20 04. ,4-5 cm a posle 20-og 5 do 7.Jedno pet puta sam u životu presejavao zbog hladnoće (sneg kiša) i tada s preživeli samo oni koji su bili na 3-4 cm .Ali sam više puta presejavao zbog suvoće i loše pripreme (radilo se tanjuračama i zubačama).Više godina je znalo da upekne u setvi i nemožeš dočekati kišu da popršćeš protiv korova.Kod nas su hladbne zemlje.

Lero ne gleda se to samo tako.Bitan je i hibrid koji se seje tj. kakva je njegova potreba za temperaturom.

Jedan lik u mom kraju seje kukuruz bas rano, al na 4 cm dubine plafon, nikad dublje. Zato sto tada jos ima vlage u tom sloju + sunce moze da ugreje taj sloj i kukuruz mu redovno izlazi brzo napolje. Ako bi posejao dublje morao bi dosta da ceka da se ugreje taj malo dublji sloj. Da li je imao problema s ovom tehnikom, jeste, par puta ga dokacio mraz a bilo je i da padne sneg , a njemu kukuruz izasao. Ali ne odustaje od ovog, a seje godisnje oko 50 kj. Mislim da to radi samo da bi se ku...io, da poseje sve u martu, i do prvog aprila otkaci sejalicu.

Kod nas su stari govorili."Kukuruz treba sejati tek kad mozs sa golim dupetom da sednes na zemlju".Ima logike,ali jos se nisam usudio da probam,ipak ja cekam da vidim sta kaze termometar.:haha:

- - - - - - - - - -

Nazad
Vrh