Ok, ako mere iz knjige nisu tačne, hajde mi, molim te, reci kolika su rastojanja između glava na 756 i na 757. Hoću nešto baš da izračunam...
- - - - - - - - - -
Ne treba!
Sad sam nešto računao (prema podacima iz knjige za rastojanje između glava), i došao do zaključka da su uglovi između grede i ploča skoro potpuno isti na svim plugovima (756, 757 i 758 ). Odnosno, zadržavanjem postojećeg ugla između grede i ploče, i skraćivanjem grede da se dobije manji zahvat, dobija se praktično isto rastojanje između glava kao kod manjeg pluga. (Ako npr. želimo suziti 757 plug (čiji je zahvat 35 cm) na zahvat od 30cm po glavi, tako što samo skratimo gredu kod 757 pluga bez menjanja njenog ugla u odnosu na ploče, (toliko da zahvat sa 35cm padne na 30cm), onda praktično i rastojanje između glava pada sa 94cm na 80.5 cm, što je skoro isto kao kod 756 pluga, i taj zahvat onda više nema smisla.)
Ako kažeš da se ugao između grede i ploče ne može menjati zbog šrafa, onda si potpuno u pravu da ovaj posao ne vredi raditi, tj. priznajem da sam pogrešio!
- - - - - - - - - -
@ mirko 015
Sad mi pade još jedno pitanje na pamet.
Koliko god da sam video 756 plugova, ni jedan nije stajao pravo ako se stavi da stoji na ravnom betonu. Uvek je nagnut na neku stranu, bilo levo-desno ili napred-nazad, bez obzira i ako ima potpuno nove raonike na sebi. Čak i plazevi ne budu paralelni sa betonom. Znam da takav položaj pluga zavisi od oblika i stanja raonika, ali i kod novih raonika je to isto, pa me zanima da li je to možda zbog oblika tih raonika?
Onda razmišljam, ako ja plug štelujem da stoji pod vodenu meru u brazdi, onda to znači da dole u zemlji raonici međusobno ne stoje jednako u odnosu na površinu zemlje. Hoću da kažem, kad se plug osloni preko raonika na ravan beton i pri tom ceo plug stoji nakrivljeno, onda ga treba i u brazdi tako jednako namestiti da bude nakrivljen da bi obe glave jednako radile (iako se to po oranju i ne primeti).
To sam primetio samo kod 756 plugova, dok kod 757 i Leoparda to nije slučaj. Da li je to kod svih 756 plugova, ili sam ja imao takvu (ne)sreću da uvek naletim na ukezečene? (Ja imam dva komada, brat jednog, imao je komšija dok nije prodao jednog, a znam za još dva komada ... i ni jedan nije stajao pravo.) Da li može plug samostalno da stoji bez raonika, samo na kozlacu sa plazevima? (Ako može, da mu skinem raonike i otkačim ga na ravan beton, pa da vidim kako onda stoji, da li je i tad nakrivljen.)
Setih se još jednog pitanja!
Da li na plugovima koje sređuješ, (mislim na 756), podižeš malo donji deo raonika da bi plug išao lakše?
Ja sam praktikovao kad zavrćem raonik, da između donje ivice kozlaca i raonika podbacim neku tanju armaturicu, tako da se malo smanji ugao raonika u odnosu na zemlju. Praktično time dobijam "položeniji" raonik u odnosu na zemlju pa on onda lakše "klizi" i seče zemlju, umesto fabričkog položaja gde je raonik "uspravljeniji" u odnosu na zemlju i gde se više "podbada" u zemlju i kida je.
Sad sam hteo da zavarim na donji deo kozlaca tu tanku armaturicu, (da je ne podmećem stalno kad menjam raonike), pa me zanima koja debljina tog podmetača se najbolje pokazala, odnosno kako to ti radiš?