U mom kraju je uvrijezeno misljenje da je IMT plug najbolji na svijetu i da bolji od njega ne postoji. Tko ima OLT-a taj nema pojma sto je plug a OLT je dosao na los glas jer su svi masovno kupovali PTO plug koji nije ni za ugaranje strnista a kamo li za neko normalno oranje. Slavonca ne mogu nahvaliti u kombinaciji s imt 539, i zato slavonac drzi dobru cjenu u mom kraju, iako po meni to nije nikakav poseban plug...
Slazemo se svi da imt 755 (10") ima jednu veliku manu, a to je da je pre tijesan i da ima pre velike daske u odnosu na radni zahvat i da se u strani vise zemlje vrati nazad u brazdu nego li ostane okrenuto, bas zbog imt "inzenjera" koji su taj plug "izmislili". U ravnom je dobar, ali za neka ozbiljnija oranja NIJE. 756 je dosta dobro pogodjen, a cinjenica je da je ta glava dizajnirana za 12" i 14" govori dovoljno i taj plug radi jako fino uz jednak vucni otpor u odnosu na 755. Da nisam u isti dan probao jedan plug za drugim s 539 i 549DV, ne bih ni sam vjerovao ovom sto pisem, ali jednak otpor oranja je pruzao 756 kao i 755, a puno bolje je iza njega izgledalo.
Da se razumijemo, moja zemlja je dosta laka za obradu kad se pravovremeno ore i obradjuje tako da 539 moze vuci 756, i to samo po ravnom, da se ne zavaravamo, za njega je to ipak previse u neoj normalnoj zemlji ili u jesenskom oranju...
Vratimo se na temu...
Za 549 sam trazio dugo vremena polovan i potrosen 756, da ga kupim i da ga prepakujem novim daskama, plazovima i lemesima i da imam dobre plugove za obadva traktora koji ce se jedan s drugim slagati, da oranje ne bude "sareno" ako oremo jedan za drugim. IGROM SLUCAJA nailazim na Vogel&Noot EcoFarmer 756.2 (FOP rama od 12" i V&N UN350 glave) i kupili smo ga. Plug koji se lakse vuce u zivotu nisam vukao, racunajuci i jednobraznjake... Ovo je nesto strasno koliko lijepse ore i koliko se lakse vuce nego li IMT plug istog zahvata. Brazda je lijepse okrenuta, vise smrvljena nego kod IMT pluga, a 549 ga vuce s lakocom i u jesenom oranju po brdima kakva dosta vas tesko moze i zamisliti da se oru
Kad sam dovezao plug u selo, svi su se pravili pametni da sam kupio glupost, sranje, da nema bolje nego IMT, sta se ja pravim vazan i kupujem neki skupi plug, a uopce nema potrebe za takvim "bacanjem novaca" kad su vidjeli kako lijepo ore i da ga traktor s lakocom vuce, odmah su pocele hvale na racun pluga
Jedan je 755 prosirio ubacivanjem plocevine i dobio ga je na 11.5" i jednako se "tesko" vuce kao i prije, samo je oranje dosta lijepse i plug sad ima vise prostora za okretanje plastice i oranje za tim plugom puno lijepse izgleda, a 539 ga i dalje s lakocom vuce u svim uvjetima.
Svatko zna kakvu zemlju ima i sto mu najbolje pase. Da li puna daska ili resetkasta, neki vicu da je jedna bolja od druge, drugi vicu obrnuto... Vidio sam na puno slika kako izgleda zemlja u vojvodini kad se u jesen poore. Imate i vi svega i svacega, i negdje treba grdosija od pluga da bi se ista moglo i napraviti, a negdje je zemlja laksa cak i od moje, pa tamo po njivama lete traktori s manje od 90ks s trobraznjacima...
Imajte malo razumijevanja jedni za druge, i komentare tipa: "dodji kod mene orati s tim plugom pa cemo vidjeti dokle ces" molim da smanjite, jer je netko kupio plug po svojoj zemlji i ne zanima ga koliko je teska vasa zemlja koju vi teze orete...
Izvinjavam se na dugackom komentaru, al dobio sam neku "inspiraciju"...