Plug - osnovna tema

Ništa, on se klati kao klatno na satu i čim plug kreće napred on ide nazad.

I mi imamo taj problem. Stavicemo dva fiksna za sledecu godinu ili kako mi je jedan kolega poslao slike regenta ima sipka koja se zabode u zemlju kad krenes ona se pomeri nazad i spremna je za oranje u drugu stranu da zadrzi tocak.
Ne znam koja bi bila cifra da se napravi klik lak sa amortizerom.

Poslednja izmena:
Ја имам проблем кад идем низ брег хоће при пуштању да побегне напред па морам поново да дижем-спуштам
Pogledaj katalog lemken opal sta ima na kotacu sa strane , obican duzi flah malo je nize od kotaca , koji dolje ima kao strelicu ,kad plug spustis to zeljezo je prvo u kontaktu sa zemljom a kako je na istom nosacu kao i glavcina nedozvoljava da kotac ide naprijed samo nazad , kad se kotac zakrene ono je iznad zemlje i ne smeta.
Ja to nisam dobio a nisam ni ideo kod polonih , vecinom skinuto , pretpostavljam sa strane kad je blato pravi problem. Ovi noviji imaju mehanizam za zakljucavanje , i automatski i tezi i skuplji, bolje rjesenje.

Takodje ako ima puno lufta u osovini u kojoj se klati mehanizam isto pravi vece probleme sa kretanjem kotaca tamo gdje ne treba.

Taj flah,šipka,šta god da je, radi dobro ako savrseno pravo ulaziš u njivu i spuštaš plug dole. Ako se plug zanosi levo-desno u toku spuštanja (namotani prednji točkovi ili traktor silazi u brazdu) to gvoždje se propisno iskrivi prema točku ili od njega. Ne pitajte kako znam

Tu je i lanac koji drži točak. Ja ne ulazim uvek baš savršeno u brazdu, spuštam u pokretu i nema problema.

I kod mene na Kvernelandu hoće da pobegne točak ako je uvratina viša od njive pa moram ponovo da dižem i hvatam točak na zez.Ublaživač u vidu amortizera je skinut jer hoće da glavi pa točak ostane gore.Nije strašno i ne dešava se često ali zna da drfka živce.

Dva zasebna tocka su po meni najbolje resenje.mada i na kuhnu je bas dobro odradjen okretni tocak,ali je bas neverovatno tezak...jos kada se nahvata blata na gumu...uh.

Taj flah,šipka,šta god da je, radi dobro ako savrseno pravo ulaziš u njivu i spuštaš plug dole. Ako se plug zanosi levo-desno u toku spuštanja (namotani prednji točkovi ili traktor silazi u brazdu) to gvoždje se propisno iskrivi prema točku ili od njega. Ne pitajte kako znam
Na lemkenu? Svi dijelovi ako su original je celik , zato 3 brazde okretac plug ima 700kg

По равном је у реду или уз брег али низ брег морам попреко да пустим бразду да би у повратку пустио точак...Размишљам о дуплом точку али опет буџење😁Контам нека опруга неко чудо немам појма

Posto mi je na plugu jednosmjerni cilindar, nesto razmisljam da ga zamijenim. Na dvosmjernon cilindru, jel mora biti onaj blok ventil, ili moze i bez njega, samo dvosmjerni cilindar?

Zato i hocu da zamijenim jednosmjerni, jer u strani i obali cesto moram da ga hvatam. Kolega mi daje orginal dvosmjerni cilindar sa pluga, on ga ne koristi, ali je klip ostecen..

Pita me kolega koji dvobrazdni imt plug bolje zaorava biljne ostatke: 755, 756 ili 757.
Meni je ostalo u podsvijesti da jedan od veći ljepše radi od manjeg, ali ne znam jel se to odnosi na 757 naspram 756, ili 756 naspram 755.
Može li netko usporediti ova tri pluga u smislu okretanja brazde, potrebne brzine oranja i potrebne vučne sile?

755 i 756 imaju iste glave, a 757 i 758 opet identične glave. Po meni lepše zaorava 757. Svi traže veću brzinu oranja da se ne bi poznavala svaka brazda. 756 ima podbijenije raonike od 757 ("vertikalniji" su od onih na 757 koji su položeniji u odnosu na zemlju), pa hoće malo da kida zemlju ako nije dobar plivajući hidraulik, ali se to lako ispravi podbacivanjem nekog tanjeg flaha ispod šrafova. Svi lako poniru u zemlju... Što se tiče potrebne snage, nisu preterano zahtevni za snagom traktora pod uslovom da su traktori prilagođeni plugu (npr. širok traktor i manji plug se ne vole previše)...

Koliko je vredna razlika izmedju org. imt 757 i sa vogel daskama i glavama? drugar gleda da nesto mozda uzme pa ima polovnih i novih na povracaj itd...

Zato i hocu da zamijenim jednosmjerni, jer u strani i obali cesto moram da ga hvatam. Kolega mi daje orginal dvosmjerni cilindar sa pluga, on ga ne koristi, ali je klip ostecen..

Popravka takvog skuplje od kupovine novog , kupis nov cilindar i navaris usice i dodas kocku.
Ili kupis univerzalni novi.

Nazad
Vrh