Plug - osnovna tema

Malo pre sam pričao sa drugarom, kaže on ima original raonike za Vogela bez izmenjivog vrha. (Kao npr. za IMT.) Kaže da na njima piše UN400 i Germany. Jel ima neko pojma da li su takvi ugrađivani na Vogele?

Ja nemam izmenjive vrhove, pogledaću za koji dan da li imaju takvu oznaku na sebi, ali ne verujem baš da su prva ugradnja :D

Ja sam takve imao na Regentu, marka Prilinger, kupljeni u Mikronu.200ha oranja, mogu da se skidaju sa pluga i montiraju drugi jer se vrh potroši i istupi pa neće u zemlju.

Gdje se mogu kupiti daske za Rumpstad plug ? I da li na njega pašu daske sa nekog od poznatijih proizvođača ?

sova@
Sudar je proletos imao cenu 6000 ,pravi malo povijenije nego original kažu da bolje okreće brazdu.
Na oko nisu loše.

Niko nista? Da li Frank, konkretno daske opravdavaju cijenu?
Imam nekoliko sezona , osim sto su tanje od original lemkenovih i manje precizno napravljene , trebalo brusiti da se uklopi sa manjom daskom , ne vidim zasto ne bi opravdavale cijenu , inace 3x jeftinije od original lemkenove.

da li neko zna kolika je tezina kverneland vd100 pluga ?
Da li moze mtz1025 da ga nosi ? Cuo sam da na rusu hoce da puknu bolcne, ramena, poluge, da li neko radi sa ovim plugom sa mtz traktorem ?

Neka preporuka za daske i plazove, za imt 757 ? Proizvodjac i tako to..
Vidim da imas plug isti kao i kod mene te me zanima da li kod tebe taj plug iole dobro radi, ja muku mucim da ga nastelujem ili stvarno to ne umem, najveci proble mi zadaje zadnja brazda nju nikako da podesim da lepo slaze-poklapa ,nekako mi se cesto zemlja od te brazde vraca nazad ili napravi mali breg, dok prvu brazdu udesim koliko toliko da valja, premda ni ona ne poklopi zemlju 100% da se recimo uopste ne vidi trava ako je ima malo vise, vucem ga sa 577 dv

Prvi preduslov da plug dobro radi je da je ispravan, tj. da nije kriv, zavrnut i sl. tj. da mu je geometrija dobra. To prvo proveri, uzmeš metar i između istih tačaka na svakoj glavi mora biti isto rastojanje... Ako je tu sve ok, onda ide podešavanje u brazdi.

Prvo je da se izravna i horizontalno i vertikalno. Znači da nije ni zaboden, ni oprošten (nagnut na zadnju stranu), takođe da nije nagnut ni na orano ni na neorano, tj da stoji strogo verikalno u odnosu na zemlju.

Drugo je da ga namestiš da plug hvata svoj radni zahvat pri slobodnom kretanju iza traktora. To znači da su bočni španeri otpušteni a plug pri tome ide za traktorom i hvata samo koliko mu je zahvat. Pošto druga brazda uvek hvata svoj radni zahvat, štelovanje će biti da prva brazda ne hvata više ili manje od svog radnog zahvata (kod tebe 35cm). Znači kombinacijom ručice (kojom šteluješ odbrazd/zabrazd), i položaja levo/desno kolenaste osovine (čime šteluješ zahvat prve brazde) udesiš da plug ide za traktorom bez zatezanja bočnih španera i da ne hvata više ili manje od svog zahvata. Malo je problem jer štelovanje jednog utiče i na ono drugo, pa ako pomeriš ručicu verovatno ćeš potom morati da koriguješ i kolenastu osovinu (i obratno). Znači trebaće malo vremena i strpljenja da se to udesi, al' kad jednom utrefiš dobitnu kombinaciju onda dalje tako podešen plug ne diraš. Kod ovog podešavanja bi trebalo da se i zadnji točkovi podese na potreban razmak, ali mislim da 577 ne može više da suzi zadnji trap nego što već jeste pa onda to otpada (ovde se ograđujem, ja sam imao 560 pa kontam da je isto i na 577, tj 560 nije mogao da se namesti na manje rastojanje zadnjih točkova nego koliko dođe fabrički - a trebalo bi malo za dvobrazdni plug).

Treće je finiširanje, znači gledaš kako plug slaže brazde. Ako je plug ok i ako su prethodno opisana podešavanja dobro urađena, oranje bi trebalo da je ravno. Ali ako ipak nije onda gledaš šta rade obe glave. Ako prva glava pravi brežić tj. nabacuje više zemlje nego što treba na zadnju brazdu iz prethodnog prohoda, to može biti ili zato što prva glava ide dublje od druge glave, ili zato što prva glava hvata više od svog zahvata. Ako je reč o različitim dubinama iako je plug ravan u horizontalnoj ravni, tu se radi o tome da jedan raonik hvata dublje nego drugi, (to je moguće zbog ne idealnosti pluga i raonika, možda je neki raonik podbijeniji a drugi položeniji, pa onda onaj podbijeniji dublje hvata). Tu bi trebalo malo produžiti topling da bi prva glava išla pliće, i to toliko dok oranje ne postane ravno (bez obzira što možda plug više neće biti ravan u horizontalnoj ravni- ono prvo podešavanje). Ako je obrnuto, tj. druga brazda pravi brežić a prva ne dobacuje do zadnje brazde iz prethodnog prohoda, onda bi trebalo skratiti topling da prva ode dublje i tako obezbedi sebi više zemlje kako bi bilo isto sa drugom glavom. Naravno, to produžavanje/skraćivanje toplinga treba biti samo u nekim malim granicama da se anulira ta mala neslaganja geometrije prve i druge glave, ako mora više onda se pre treba pozabaviti zahvatom prve brazde jer obično to bude problem pre nego različita dubina obe brazde.

Vidim da imas plug isti kao i kod mene te me zanima da li kod tebe taj plug iole dobro radi, ja muku mucim da ga nastelujem ili stvarno to ne umem, najveci proble mi zadaje zadnja brazda nju nikako da podesim da lepo slaze-poklapa ,nekako mi se cesto zemlja od te brazde vraca nazad ili napravi mali breg, dok prvu brazdu udesim koliko toliko da valja, premda ni ona ne poklopi zemlju 100% da se recimo uopste ne vidi trava ako je ima malo vise, vucem ga sa 577 dv
IMT plug je takav da ne može da prevrne brazdu već je samo naleže. Da bi zaorao kako treba potrebno je da se predhodno nešto uradi sa njivom- prođe gruberom, tanjiracom ili uzugari.

Није тачно да не може да преврне бразду. Ипак би било најбоље направити снимак док оре па да видимо шта га мучи. Преврће тај плуг не као лемкен и вогел али преврће. И њему треба брзина не може ићи спором брзином и очекивати да преврне и лепо сложи бразду.

Mislim da je problem u jurenju dubine oranja pa zbog toga ne može da složi brazdu. Mene su učili da su spore brzine radne a brzom može u nekim idealnim uslovima da se radi. Orem sa rakovicom 60 jedna brazda i lepo slaže ali kad su loši uslovi nije joj lako. Ukratko za brzinu treba snaga i brazda manje.

Nazad
Vrh