Plug - osnovna tema

Sta kaze, kako ide?
Vecina tih abrazivnih elektroda se navaruje BEZ NJIHANJA , samo vuces crtu elektrodom dok navarujes , crte slazes jednu do druge , i kupis citavu kutiju , nesto su skuplje od obicnih jer ovako na komad pretpostavljam da nije jeftino.
Takodje ako imas na aparatu + i - vecinom ide elektroda na plus , vidis na kutiji.

Ovako navarivanje kao klasicne elektrode je samo bacen novac ,em ruzno em neefikasno , inace probao obadva nacina 8-) , i kad nije islo procitao sta kaze proizvodjac.

Gledao sada ovdje su ti recimo EZ elektrode tipa abra 60 ili slicne oko 10E kilogram bez PDV-a.

Evo u slici , od 4:50 minute kako se koriste elektrode za tvrdo navarivanje ,

U čemu i zašto se razlikuju vrhovi za obrtače i ravnjake ? U čemu je caka ?
Za obrtače (bar kod vogel pluga) izmenjivi vrhovi su deblji od ravnjaka zbog težine pluga, kad spustiš višebrazdni obrtač na beton on prvo svom težinom leže na zadnju glavu tojest vrh raonika i postoji mogućnost da pukne i normalno ako se zapne nešto u zemlji da se ne polomi već da izdrži pucanje sigurnosnog šrafa, ja za ravnjake uzimam tanje pošto lakše zapinje i zaranja u zemlju ali im je i vek trajanja kraći, desi se da vrh pukne na rupi za šrafljenje (kod ovih tanjih), verovatno budu malo više prekaljeni ali no.

Za ravnjake nema potrebe mećati pojačane špiceve ponajviše zbog zapinjanja i zaranjanja pluga u zemlju ali no , možda i grešim.

Za obrtače (bar kod vogel pluga) izmenjivi vrhovi su deblji od ravnjaka zbog težine pluga, kad spustiš višebrazdni obrtač na beton on prvo svom težinom leže na zadnju glavu tojest vrh raonika i postoji mogućnost da pukne i normalno ako se zapne nešto u zemlji da se ne polomi već da izdrži pucanje sigurnosnog šrafa, ja za ravnjake uzimam tanje pošto lakše zapinje i zaranja u zemlju ali im je i vek trajanja kraći, desi se da vrh pukne na rupi za šrafljenje (kod ovih tanjih), verovatno budu malo više prekaljeni ali no.
Ko normalan pušta plug na beton, a da ne stavi drvenu gredu tamo gde treba (ako baš mora) ?
Prvi put to čujem. Plugovi su predviđeni da oru, a ne da budu na betonu.
Tvrdim da su svi delovi za Kverneland plugove isti bez obzira da li je ravnjak ili obrtač (daske, raonici i sve što nije vezano za vrstu pluga ravnjak-obrtač). To svako može lako proveriti.

Ima li neki kataloški broj tog tanjeg vrha?

Malo pre sam pričao sa drugarom, kaže on ima original raonike za Vogela bez izmenjivog vrha. (Kao npr. za IMT.) Kaže da na njima piše UN400 i Germany. Jel ima neko pojma da li su takvi ugrađivani na Vogele?

Ja nemam izmenjive vrhove, pogledaću za koji dan da li imaju takvu oznaku na sebi, ali ne verujem baš da su prva ugradnja :D

Ja sam takve imao na Regentu, marka Prilinger, kupljeni u Mikronu.200ha oranja, mogu da se skidaju sa pluga i montiraju drugi jer se vrh potroši i istupi pa neće u zemlju.

Gdje se mogu kupiti daske za Rumpstad plug ? I da li na njega pašu daske sa nekog od poznatijih proizvođača ?

sova@
Sudar je proletos imao cenu 6000 ,pravi malo povijenije nego original kažu da bolje okreće brazdu.
Na oko nisu loše.

Niko nista? Da li Frank, konkretno daske opravdavaju cijenu?
Imam nekoliko sezona , osim sto su tanje od original lemkenovih i manje precizno napravljene , trebalo brusiti da se uklopi sa manjom daskom , ne vidim zasto ne bi opravdavale cijenu , inace 3x jeftinije od original lemkenove.

Nazad
Vrh