Plug - osnovna tema

Ja jesam malo lud ali vi ste baš veliki lud..ci da ne kažem zajeb..ti.

Znači itekako, preveliki ugao rovi dno brazde i povećava otpor, a premali ugao pravi problem kod zaparanja, optimalno je manji ugao koji normalno zapara u zemlju.

Znači itekako, preveliki ugao rovi dno brazde i povećava otpor, a premali ugao pravi problem kod zaparanja, optimalno je manji ugao koji normalno zapara u zemlju.

Veća težina pluga također pomogne bržem ulaženju pluga na željenu dubinu. Tu su okretači, ili što netko kaže obrtači u prednosti pred ravnjacima, a težina pluga nema gotovo nikakvog utjecaja na vučnu silu.

Tko ima hidraulični toplink, također si može pomoći u početku brazde i položenijh raonika. Skratiti toplink, a nakon što se prva brazda ukopa, vratiti na normalnu duljinu.

Pristaša sam položenijih raonika (ne pretjerano položenih), jer sigurno ima još načina kako ubrzati postizanje pune dubine oranja, a štedi se traktor i gorivo. Ovo je moje mišljenje, a o tome sigurno ima i drukčijih razmišljanja.

Potpuno se slažem, samo što nemam hidraulični topling, a možda bi mi i bilo mrsko da ga stalno ravnam. Trenutno mi je ugao raonika 20 ° , a kod rođaka na novom Kunu 27°, kad sam kupio plug raonik je bio čini mi se 30 ili malo više od 30 °, previše je to, zaparanje je moglo i u asfalt ali dno brazde drpavo. Kad se podesi optimum da zapara sa manjim uglom dno brazde mora biti ravno osječeno i glatko.

Veća težina pluga također pomogne bržem ulaženju pluga na željenu dubinu. Tu su okretači, ili što netko kaže obrtači u prednosti pred ravnjacima, a težina pluga nema gotovo nikakvog utjecaja na vučnu silu.

Tko ima hidraulični toplink, također si može pomoći u početku brazde i položenijh raonika. Skratiti toplink, a nakon što se prva brazda ukopa, vratiti na normalnu duljinu.

Pristaša sam položenijih raonika (ne pretjerano položenih), jer sigurno ima još načina kako ubrzati postizanje pune dubine oranja, a štedi se traktor i gorivo. Ovo je moje mišljenje, a o tome sigurno ima i drukčijih razmišljanja.
Ne znam koji su načini još dostupni, ali začudili bi se koliko u istim uvjetima plugovi različito ulaze. 5 brazdi Amazone Cayron, znači plug sigurnih 2,5 t, ako ne i više, napamet pričam, na ugaženoj uvratini ne ulazi u zemlju....

Vrlo bitna stavka bez obzira na ugao raonika. Kad se plug parkira na ravan beton, plazovi moraju biti u vazduhu, to jest između betona i plaza mora biti lufta, što više lufta plug bolje zapara. Desi se da uvratine od puta znaju biti visočije pa peta plaza legne na zemlju a lemeš nemože da zapori. Ja sam još primijetio da ima uticaja na zaparanje pluga i pozicija toplinga na plugu. Promjenom pozicije rupe, gore ili dole se drugačije ponaša ugao kompletnog pluga od postanja pluga pa sve do zadate dubine rada.

А најбитније је знати започети орање, ако је увратина набијена односно угажена.

Nazad
Vrh