Plug - osnovna tema

Naravno da ne moze u oranju. Ja sam rekao sta je bilo kad sam spustio plug na asfalt. Kad sam par krugova skratio lego je na zemlju. Kad sledeci put zakacim plug pokazacu na video snimku. Ne znam kakva bi poenta bila da bilo sta lazem.
Ti radis nesto protiv fizike

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

ljudi jel ima neko da vuce Vogela sl950 sa rusem 82 ? treba mi slika na kojoj rupi je podesena greda .
plug ore ekstra ali stano mi ide vise u levo i onda mi zahvat ode na 110-115cm.
Роде, па ако си коначно подесио ширину прве бразде, ти се занимај заношењем плуга у деву страну и фиксирањем попречне осовине (то што иде од једне до друге хидрауличне полуге) у потребни положај у тих седам-осам отвора.

Знај да плаз плуга не мора да буде апсолутно паралелан правцу кретања трактора и плуга. Занеси читав плуг мало у лево и фиксирај у том положају. А то који је то положај и колико треба да га занесеш - то већ зависи од земље коју ореш, дубине и ко зна чега већ.

Дакле, заноси тај плуг у лево све док не буде сам ишао иза трактора без затезања ланаца. Имаћеш да откачињеш и закачињеш тај плуг на њиви неколико пута док не потрефиш праву комбинацију отвора где убадаш онај шраф, али другог начина немаш.

Jedino sto bi moglo kod tog Jagulara je da ima kolenastu zakrenutu prema tocku traktora. I onda produzavanjem toplinga se naginje u desno na prednjoj i srednjoj glavi a podize zadnju.

Роде, па ако си коначно подесио ширину прве бразде, ти се занимај заношењем плуга у деву страну и фиксирањем попречне осовине (то што иде од једне до друге хидрауличне полуге) у потребни положај у тих седам-осам отвора.

Знај да плаз плуга не мора да буде апсолутно паралелан правцу кретања трактора и плуга. Занеси читав плуг мало у лево и фиксирај у том положају. А то који је то положај и колико треба да га занесеш - то већ зависи од земље коју ореш, дубине и ко зна чега већ.

Дакле, заноси тај плуг у лево све док не буде сам ишао иза трактора без затезања ланаца. Имаћеш да откачињеш и закачињеш тај плуг на њиви неколико пута док не потрефиш праву комбинацију отвора где убадаш онај шраф, али другог начина немаш.
ode on sam u levo koliko moze .kad orem plug stoji ekstra u zemlji samo sto mi poluge od hidraulike ne stoje indenticno ... desna maltene stoji pravo a leva skroz u levo i onda mi prva brazda hvata vise ....cak i ako ga smaknem na gredi bilo levo ili desno on opet ode skroz u levo ....dok sam orao za imt-ovim plugom bukvalno je sam isao za traktorom a ovaj stalno nesto bezi .ne volim da orem sa zategnutim lancem ali nisam imao vremena da se zamajavam sa time...kad odem sledeci put da orem uslikacu koju sliku .

@Aki.w,
kad sljedeći put budeš orao, prvo plug zakreni tako da zadnja strana bude više u lijevo (gledano u smjeru oranja). To zakretanje će uvjetovati smanjenje prve brazde, a to ćeš korigirati pomicanjem cijelog pluga, koliko je potrebno, u lijevo.

Aki treba ga odbrazditi prvo što reče kolega, tako ćeš poklopiti silu vuče i silu otpora i onda nesme da šeta i da te vuče u zabrazd ili odbrazd a posle pomeraš kolenastu levo-desno da dobiješ isti zahvat prednje glave, gledano od pozadi pluga izvučeš onaj šraf što drži kolenastu i kolenasu povuci nazad u prvu rupu koja daje blagu kosinu stim da uvučeš kolenasu skoro do kraja na najmanji zahvat prednje glave i probaš, volan mora da ide pravo u brazdi bez otpora i držanja, ako te vuče u oranje onda opet izvuci šraf od kolenaste i u sledeću rupu opet ka nazad a ako te gura u neorano onda kontra.Kad te ne vuče ni u orano ni u neorano onda podesiš širinu prve glave smicanjem levo -desno kolenaste i to je to.Sve ovo je džaba ako su raonici loši, plazevi potrošeni pošto plug hoće i zbog tog da šeta a i zbog loših uslova za oranje tipa presuvo, presabijeno, ovo ti je onako ukratko, nadam se da si shvatio.

Poslednja izmena:
0e96213498153c19abf2794d1c727d15.jpeg

Ako netko ima ovakav pottinger, zanima ova tri spanera, za stelanje cega se koriste.

Pre jedno 2-3 nedelje sam komšiji sužavao zadnje točkove na rakovici 60 prema plugu imt755. Mislim da sam dobio unutrašnju meru oko 90-95cm.
Danas sam tačno izmerio unutrašnju meru. Ipak je 102cm, nzm zašto sam umemorisao da je 90-95cm. Sve u svemu komšo je super zadovoljan oranjem , e jedino sam mu vijke i navrtke, koji drže srce felne i obruč, okrenuo kontra (navrtku prema unutra što ni fabrika nije predvidela :) ) pa sad ne može tamo da rastavi tj skine zadnji točak u slučaju gumi defekta (a imao ga je). Treba mu nešto drugačiji ključ (a nema).

Mozda bi i uzeo ali konkurs još sutra pa mi kasno, a tek danas saznao za ovaj model. 3 brazde bi sa subvencijom bio oko 5000 e. A imaju i 2 brazde.

Aki treba ga odbrazditi prvo što reče kolega, tako ćeš poklopiti silu vuče i silu otpora i onda nesme da šeta i da te vuče u zabrazd ili odbrazd a posle pomeraš kolenastu levo-desno da dobiješ isti zahvat prednje glave, gledano od pozadi pluga izvučeš onaj šraf što drži kolenastu i kolenasu povuci nazad u prvu rupu koja daje blagu kosinu stim da uvučeš kolenasu skoro do kraja na najmanji zahvat prednje glave i probaš, volan mora da ide pravo u brazdi bez otpora i držanja, ako te vuče u oranje onda opet izvuci šraf od kolenaste i u sledeću rupu opet ka nazad a ako te gura u neorano onda kontra.Kad te ne vuče ni u orano ni u neorano onda podesiš širinu prve glave smicanjem levo -desno kolenaste i to je to.Sve ovo je džaba ako su raonici loši, plazevi potrošeni pošto plug hoće i zbog tog da šeta a i zbog loših uslova za oranje tipa presuvo, presabijeno, ovo ti je onako ukratko, nadam se da si shvatio.

Hvala puno na objašnjenju.. Kad odem sledeći put pa cu probati da primenim ovo objašnjenje... Sada sam se ipak odlučio za tanjiranje za pšenicu. Velike su grudve u oranju.

Код мене нешто преширока, Зетор нема луфта 5цм,лево,десно на полугама. Морам упоредити са нечијим плугом. Мој је тробразни па сам ја скинуо скроз трећу бразду, а превасходно је плуг у Н. Бечеју рађен за 5106 па реко да га они тамо нису мало пребуџили и ставили му ширу коленасту.

Otišao ja danas da pogledam ovaj novi Fopov obrtač, i rekao bih da su kopirali Vogela. Čovijek mi kaže hoćeš da apliciraš kod Mađaeski subvencija ja njemu velim kasno je danas zadnji dan. Kaže on meni ništa nije kasno netrebaju ti nikakvi papiri danas ide expres aplikacija samo ako hoćeš. I tako ja i pristanem na prijavu. Plug je Vulkan Agrotehc obrtač 2 brazde, daske su uvijene, nešto kao WU 400, crtalo i deflektori. Nisam htio predplužnjake. Moje plaćanje je oko 3400 e.

Nazad
Vrh